Асфальтний завод поряд з курортним Ворзелем: коли прокинеться Федорук?

0

У суботу 10 лютого у Ворзелі відбулись ініційовані місцевими мешканцями збори проти будівництва асфальтного заводу поблизу селища на землях сусіднього міста Бучі.

Люди звернулися до влади з проханням зупинити та не дозволити в подальшому шкідливого будівництва поблизу курортної зони. Активісти ініціювали збір підписів до владних установ та народних депутатів.

Ворзеляни почали бити на сполох, оскільки стало відомо, що санітарно-захисна смуга для таких підприємств становить 1 кілометр.

До цієї території потрапляє  значна частина Ворзеля. включно з санаторієм Перемога.

Неофіційно в Бучанській раді активістам повідомили, що ділянка, на якій будується асфальтно-бетонний завод, надавалася під будівництво офісно-складських приміщень.

Варто зазначити, що інформація про шкідливе будівництво поширювалася ще у жовтні минулого року, коли завод тільки починали будувати. Тоді такого резонансу не було, тож, мабуть, власники та місцева влада вирішили, що мешканцям байдуже.

На зборах з керівництва Ворзельської селищної ради був пристуній заступник селищної голови Лариси Федорук депутат Бучанської ради та голова фракції “Нові обличчя” Сергій Мостіпака. Він повідомив, що Ворзельська рада напередодні цих зборів (у п’ятницю 9 лютого) “звернулася з офіційним листом до міської ради Бучі для того, щоб вони дали пояснення, що відбувається і що планується і що це за земля”.

Варто зазначити, що відповідь на запит Ворзельської ради слід очікувати 10 днів. Тобто, ця відповідь стане відома раніше, аніж відповіді на листи активістів, строк відповіді по яким становить 30 днів. Якби скористались запитом на отримання публічної інформації, строк відповіді скоротився би до 5 днів.

Але це можливо й на краще. Все ж таки хочеться побачити реальні дії посадових осіб, які мають виконувати свої повноваження, а не лише активність мешканців.

На запитання чому лише за день до зборів Ворзельська рада звернулась з цим листом, Мостіпака відповів, що посадові особи лише у четвер дізналися про цю ситуацію.

На запитання журналіста, що буде, якщо підтвердиться інформація про асфальтний завод Мостіпака з посмішкою авгура відповів “будемо знищувати всі їхні документи”.

Журналісти чекали від Мостіпаки більш змістовних коментарів та інформації, оскільки він може дізнатися про будівництво не лише як чиновник селищної ради, а й як депутат Бучанської. Але марно.

У соцмережі фейсбук на сторінці під назвою “Ворзельська селищна рада” інформація про завод також з’явилася лише 9 лютого.

“З метою зняття соціальної напруги серед мешканців селища, Ворзельська селищна рада звернулась з листом до Бучанської міської ради щодо підтвердження або спростування інформації”, – йдеться у повідомленні.

А до встановлення достовірної інформації просять ворзелян не панікувати.

У загальному доступі цю інформацію поширили Лариса Федорук, її заступник Сергій Мостіпака, секретар ради Людмила Риженко, член бюджетної комісії Олександр Салієнко та заступник комісії з питань охорони навколишнього середовища, природокористування, земельних відносин та надзвичайних ситуацій Максим Толстенко.

До слова, саме мешканці виборчого округу Толстенка у Ворзелі потрапляють у зону санітарно-захисної смуги від асфальтного завода. Тому його відсторонена позиція дивує чи не найбільше.

Хоча Мостіпака і заявив, що керівництво Ворзельської селищної ради дізналось про ситуацію з асфальтним заводом лише у четверг, депутатська комісія з питань регламенту, як з’ясувалося, розглядала це питання ще у середу. На цьому засіданні особисто була присутня секретар Риженко. Чому ж  керівництво Ворзельської ради робить вигляд, що дізналось про проблему лише у четвер? Можливо тому, що на цьому засіданні мешканці Ворзеля розповіли про алгоритм, як має діяти Ворзельська рада у питанні з асфальтним заводом, а Лариса Федорук дуже злиться коли їй дають поради?

Вкотре депутати саме регламентної комісії першими піднімають найнагальніші проблеми Ворзеля, які депутати інших профільних комісій намагаються не помічати. Чому ж не було на засіданні Лариси Федорук? Можливо тому, що регламентна комісія розглядала і своє профільне питання щодо дотримання депутатської етики з боку фаворита Лариси Федорук голови бюджетної комісії Олексія Бабієнка, який вкотре дозволив собі публічні образливі висловлювання щодо мешканців селища.

 

 Разом з тим виникає кілька питань. Чому голова та секретар Ворзельської ради та депутати профільної комісії вперто намагались “не помічати” інформації про будівництво заводу і спромоглися видавити з себе “прохання не панікувати” і розпочати листування з Бучанською міською радою лише після того як злякалися активності пересічних мешканців?

Чому Лариса Федорук виступаючи на брифінгах у Верховній Раді запинаючись читає заготовлений текст про необхідність виборів до Бучанської ОТГ? Чому її не бентежить питання асфальтного завода? Чи вона вже виконала своє головне передвиборче гасло про відродження Ворзеля курорту?

Але чи не найбільші питання викликає оця комедія із офіційним листуванням з Бучанською міською радою. Невже рідна сестра мера Бучі Анатолія Федорука Лариса Федорук забула інше своє гасло, що Ворзель і Буча як брат і сестра й не може поїхати до брата й запитати напряму, який завод будується в Бучі й чи потрібен такий об’єкт поряд з Ворзелем-курортом? Зовсім нещодавно ж секретар Риженко повідомила, що Федоруки уже не завжди й розрізняють бюджети Бучі й Ворзеля. Наприклад, Бучанська рада за бюджетні кошти купує для ворзельських дітей квитки на ковзанку та театралізовані вистави.

 

Можливо, такі ігри з офіційним листуванням між двома радами-родичами, це банальне затягування часу, поки стихне напруга? Згадуються слова Сергія Мостіпаки про “знищення документів”.

Автор: Олександр Михайлич, мешканець Ворзеля

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539