Резніков: Якщо коцюбинці вирішать приєднатися до столиці – Київрада розгляне це питання

0

“Громада Приірпіння” продовжує цикл інтерв’ю, присвячених громадським слуханням в селищі Коцюбинське. Громада розгляне питання приєднання до столиці 3 березня в Будинку культури.

На питання, які хвилюють мешканців селища, відповідає заступник голови Київської міськадміністрації Віталія Кличка – Олексій Резніков.

Чи готовий Київ розглядати приєднання до себе селища Коцюбинське?

Таке питання Київрада не розглядала, бо не було ініціативи з боку мешканців селища. Виключно коцюбинці мають вирішувати, чи хочуть вони стати частиною столиці. Якщо їм потрібні кращі медичні послуги, краща освіта, картка киянина – думаю, Київ залюбки прийме Коцюбинське, якщо буде воля мешканців селища. Але Київ не може бути і не буде ініціатором – рішення за мешканцями селища.

Бюджет Києва 42 млрд гривен. Це не бюджет проїдання, як в багатьох населених пунктах. Це бюджет розвитку. Приблизно 15 млрд ми витрачаємо на освіту. Це зарплати, доплати, будівництво шкіл, садків. Ми готуємо проект “гроші ходять за дитиною”. Якщо дитина перейшла з садка в садок – гроші йтимуть за нею. Навіть у приватний садок буде йти частина фінансування. Постійно на контролі якість харчування в школах. Дитина, яка народжується в Києві автоматично отримує реєстрацію. Батькам навіть з пологового нікуди не треба ходити. Дитина вводиться в чергу до садочка.

Чому в Коцюбинському не можна запустити комунальний транспорт, адже селище по суті вкраплене в територію міста Києва?

Є обмеження. Київ приймає рішення про маршрути і витрачає кошти на комунальний транспорт виключно в межах міста Києва. Є певні бюджетні процеси і ми не можемо витрачати кошти громади Києва на потреби інших громад – чи то на їхні школи, лікарні, чи то на комунальне транспортне сполучення тощо.

Та ж історія з ремонтом доріг і прибиранням снігу. За 2017 рік в Києві було відремонтовано близько 300 км доріг. На цей рік заплановано не менше. Розширювали мости, зокрема на Нивках. Коцюбинці цього не могли не бачити, коли проїздили ним до селища. Ми робимо те, чого до нас ніхто не робив. У вас в Коцюбинскьому хто прибирає сніг? В’їзд з Пономарьова має прибирати область. В грудні, коли був снігопад, область не могла розчистити в’їзд до Києва. Стояла тоді вся Житомирська траса. Люди кілька днів не могли на роботу доїхати – так довго все тягнулося.

Київ закуповує сучасну техніку, хороші суміші. У нас є спецтехніка для прибирання у дворах. Закуповуються нові трамваї, тролейбуси.

Позиція мешканців щодо приєднання до Києва зрозуміла, оскільки легко порівняти, що зроблено за останні три роки в столиці – медицина, освіта, ремонт доріг, – і що зроблено за цей же час в селищі.

Коцюбинці зможуть отримати картку киянина і які є її переваги?

Картка киянина – це величезна соціальна програма. Починаючи з проїзду в метро і закінчуючи знижками в комунальних аптеках. Є змога навіть записуватися у віртуальному кабінеті в чергу до лікаря, щоб не гаяти час. Картку киянина можуть отримати всі кияни. Іногороднім картка не видається.

Тобто, якщо громада Коцюбинського таки висловить позицію щодо приєднання до Києва, а Київрада на своєму рівні прийме позитивне рішення, то коцюбинці вже на правах киян зможуть отримати й картку киянина?

Абсолютно вірно.

До Києва зверталася селищна рада ще кілька років тому, щоб встановити кіоски з соціальним хлібом на території селища – не вийшло встановити саме через такий адмінустрій?

Мер Києва прийняв рішення продовжити програму з соцхлібом. Дійсно, ми компенсуємо виробникам частково вартість хлібу, аби соціально незахищені верстви мали доступ до продукту першої необхідності. На території селища ми не можемо поставити кіоск з соцхлібом, бо це не територія Києва, а про бюджетні процеси й видатки я вже говорив. В Коцюбинського є свій бюджет, своя селищна рада і свій міський голова – всі питання соціально-економічного розвитку селища – це їхня компетенція. В тому числі, й кіоски з соціальним хлібом. Місто Київ не може фінансувати проекти в Коцюбинському так само, як і в Білій Церкві чи Обухові.

Мешканців турбує доля Біличанського лісу, бо є певні політики, що розганяють зраду про начебто знищення лісу Києвом, у разі, якщо Коцюбинське вирішить приєднатися до столиці. Яка позиція столиці щодо цього питання?

Будь-які історії про знищення Біличанського лісу з боку Києва абсурдні. І це ніяк не залежить від того, що Коцюбинське хоче стати частиною столиці. Ця територія була і є територією міста Києва, на яку протиправно зазіхнули деякі сусідні міські чи селищні ради і прокуратура працює над тим, аби повернути ділянки в лісі законному власнику – громаді столиці. Обслуговує ліс Святошинське лісопаркове господарство і з бюджету столиці на це виділяються відповідні кошти. Хіба в бюджеті Коцюбинського є витрати на лісників? Якби це була територія селища, то в бюджеті були б на її утримання закладені витрати. Є президентський указ, який надав лісу статус Нацпарку. Саме Київрада прийняла рішення, щоб погодити відведення цієї території під Нацпарк. Це найвищий природоохоронний статус. І принципова позиція мера Києва Кличка і Київради, що легені Києва, які долають наслідки чорнобильської катастрофи, ми маємо зберегти.

Якщо коцюбинці оголосять про бажання приєднатися до столиці на слуханнях, то які подальші дії?

Якщо є воля громади, то тоді до Київради після громадських слухань надсилається протокол зі зверненням. У цьому зверненні викладається прохання, що мешканці звертаються до Київради і просять розглянути питання щодо приєднання селища. Це звернення проходить комісію, готується проект на розгляд Київради і у разі, якщо депутати проголосують позитивно, направляється лист до ВРУ. Якщо парламент підтримує постанову щодо зміни меж столиці, то тоді у 2020 році мешканці можуть обирати свого представника до Київради.

Якою може бути система місцевого самоврядування і представництва в Києві?

По-перше, якщо населення Коцюбинського становитиме десь 18 тисяч, то може бути навіть не один, а два округи, де обиратимуть депутатів до Київради.

Київрада проголосувала за концепцію оновленого статуту міста Києва. Ми хочемо написати новий статут, щоб в Києві були не лише райради, а розвинути більш низову ланку – ради мікрорайонів. Я входжу в робочу групу і є прихильником саме такої концепції, яку я вивчав в Стразбурзі, Лісабоні, Кракові… У Києві до 90 мікрорайонів, які склалися територіально – Русанівка, Позняки, Оболонь, Винаградар…Це спільноти, які мають географічну автентичність. Абсолютно логічно, що Коцюбинське могло б мати свою раду мікрорайону.

(Якщо Ви бажаєте допомогти активістам з друком інформації до громадських слухань, то просимо Вас надсилати кошти на картку Приватбанк 5168742349662738, оформлену на надійну Олександру Валеріївну Куцан.)

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539