Хто насправді наповнює міський бюджет Ірпеня?    

0

В Ірпені не минає жодної сесії, де б народні обранці не розглядали кілька угод про залучення коштів замовників об’єктів архітектури на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури міста. Людською мовою:  хочеш будувати – заплати громаді. Та воно й зрозуміло –  міську скарбницю потрібно наповнювати.

От з цієї прописної істини і народилася відома співаночка, яку так любить, при першій-ліпшій нагоді, затягувати міський голова Володимир Карплюк та учасники його “хору”. Мовляв, яке благо, що у нас є великі забудовники! Це завдяки їм і парки, і “вишиті” тротуари, і червоні ліхтарі з колонами  втридорога! Але чи так це насправді!?

Наведу всього два приклади.

Скажімо, захотів умовний ірпіньський дядько на місці старого проржавілого гаража поставити цегляний метрів аж на 25!  Не беремо до уваги попередні витрати: за отримання рішення на земельну ділянку, відновну вартість ( не менше 1 тис. грн.)  за кожне дерево, яке є на цій ділянці, виготовлення державного Акту на право власності ( 2,5 – 3 тис. грн.). Вартість самого будівництва власними коштами. Крім цього всього він буде змушений ще й сплатити 1400-2000 гривень на розвиток інфраструктури міста.

А тепер візьмімо іншого дядька –  вже не умовного, а конкретного забудовника Новікова, який на вулиці Пушкінській побудував багатоповерхівку, вартістю 14 мільйонів гривень. Відповідно до Закону  України “Про регулювання містобудівної  діяльності” він  мав би сплатити пайову участь місту 4% від вартості житлових приміщень і 10% з нежитлових.

Але замість цього рішенням Ірпінської міської ради 1 березня йому зменшують коефіцієнт пайової участи в 25 разів! До міської скарбниці не потрапило 850 тис. грн.!

Цим же рішенням ТОВ “ДМР Девелопмент” зменшили пайовий внесок  на 620 тис. грн. за споруди по вул. Київській, вартістю 55,8 млн грн. Окрім цього, обидвох забудовників звільнили від сплати нарахованих за попередній період штрафних санкцій. На яку суму – лишилося таємницею, розгадати яку під силу лише державній фінансовій інспекції.

Легким помахом руки “Нові обличчя” обікрали громаду на 1,5 мільйони гривень.  Крім того, жодної гарантії, що решта 1,85 млн грн., які б мали сплатити ці два забудовники, на наступній сесії  не будуть  зараховані, нібито, виконаними роботами – підсипкою ґрунту, вкраденого у громади із заплави р. Ірпінь у піарних парках та скверах, чи облаштуванням золотих клумб навпроти центральної міської бібліотеки?

Так хто ж насправді наповнює міський бюджет!? Ще є у когось сумніви, що такі сіромахи, як ми з вами!

Автор: Богдан Мельничук, депутат Ірпінської міської ради від ВО “Свобода”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539