Підготовка до Великодня: музей Івана Гончара запрошує на ярмарок народних майстрів

0

Традиційний великодній ярмарок вируватиме у Музеї Івана Гончара 31 березня – 1 квітня з 11:00.

Кілька десятків майстрів привезуть свої роботи – писанки, плетені кошики з лози, свічки, керамічний посуд, дитячі іграшки, вишитий одяг, жіночі прикраси.

“Спілкування з майстрами народної творчості напередодні свят – це своєрідна традиція в музеї Гончара, – говорить “Громаді Київщини” куратор ярмарків у НЦНК “Музей Івана Гончара” Катерина Качур. – Майстри та їхні мистецькі шедеври задають піднесений тон настрою, одухотворяють, й певним чином морально готують до прийдешніх свят, нині до Великодня. Народні майстри – це живі носії мистецької традиції, які її зберігають, доповнюють і продовжують. Тому за кожної ж нагоди варто ходити на такі ярмарки, спілкуватися з майстрами і торкатися до чогось глибокого і високого водночас. З практичного – на ярмарку завжди можна придбати необхідний декор з етнодизайном для оселі, вироби з натуральних матеріалів для себе й подарунки рідним і друзям”.

Актуальні весняні ярмарки й тому, що українці завжди готувалися до приходу весни – намагалися принести щось нове в оселю.

Свої великодні картини на склі вже приготував майстер Валерій Даниш. Він використовує традиційну техніку розпису на склі, та створює свої оригінальні роботи.

Писанкарка Зоя Сташук знає про писанки майже усе. Вона власноруч реконструювала понад дві тисячі зразків зі 154 сіл та населених пунктів.

“На майстер-класах в момент зняття воску і відкриття кольорів, коли писанка починає тобі посміхатися всіма своїми символами, ніколи не було такого випадку, аби хтось не посміхнувся і не зрадів, – говорить вона. – Стараюся максимально розповісти й професійну сторону. Щоб люди не сприймали писанку як сувенір, а тримали її як сакральну річ”.

Пані Зоя і на цей раз підготувала майстер-клас у музеї.

Хто ж зацікавиться секретами традиційних природних фарбників, може відвідати презентацію порадника “Фарбування писанки. Природні барви” Ірини Михалевич – дослідниці з Олександрії. Пізніше Ірина також вчитиме розпису усіх бажаючих.

Окрім того, у музеї під час ярмарку можна спробувати приготувати жайворонків з тіста, виготовити свищик з глини або ж свічку з натурального воску.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539