Скільки коштуватиме великодній кошик, – підрахунок експертів

0

Якщо випікати головний святковий хліб християн вдома, то потрібно витратити 120 гривень, купуючи – економимо 40-60 гривень.

“Ми взяли рецепт паски вагою 2,1 кілограм, – говорить генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко. – 1 кілограм пшеничного борошна, 6 яєць, 300 грам вершкового масла, 300 грам цукру, 400 грам молока, 150 грам родзинок, 50 грам дріжджів, за смаком сіль та ванільний цукор, прикраси”.

За його даними, в Україні у 2017 році 1 кілограм пшеничного борошна коштував 9,3 гривень, 6 яєць – 9 гривень, 300 грам масла – 42,6 гривень, 300 грам цукру – 4 гривень, 400 грам молока – 6,6 гривень, родзинки – 11,6 гривень, дріжджі – 7,3 гривень, сіль, ванільний цукор і прикраси – 9,6 гривень.

За таких умов великодній хліб у минулому році коштував 100 гривень.

У 2018 році середня ціна кілограма борошна – 9,6 гривень, шість яєць нині коштують 16 гривень, 300 грам вершкового масла – 52,6 гривень, 300 г цукру – 3,6 гривень, 400 грам молока – 8,8 гривень, родзинки на вагу – 12 гривень, 50 грам дріжджів – 7,4 гривень, сілі, ванільного цукру і прикрас – 10 гривень.

“Отже паска 2018 року коштуватиме 120 гривень, що на 20% дорожче, ніж у попередньому”, – підсумовує Дорошенко.

Якщо паску не пекти, а купити готову у магазині, то можна витратити менше коштів. Приблизно 60-80 гривень.

Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин підрахував: “Економ-кошик буде коштувати десь під 170-180 гривень і навіть до 200”.

Найбільше ціна змінилася на яйця – вони подорожчали за рік на 95%. Нині десяток коштує приблизно 28 гривень. Півкіло ковбаси обійдеться в 115 гривень, а сала – 36 гривень.

Експерти та досвідчені господині радять купувати інгредієнти для паски та інші продукти вже сьогодні, і не чекати суботи, коли ціни можуть бути ще вищими.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539