Чого чекати від архбудконтролю в Бучі й хто демонтує незаконну будівлю під моїми вікнами?  

0

Днями на офіційному сайті ДАБІ з’явилося повідомлення про те, що з 27 квітня місто Буча самостійно контролюватиме будівельні процеси на своїй території, оскільки отримала відповідні повноваження.

Цю “радісну” новину поширили провладні сайти та прихильники міського голови Анатолія Федорука. На фото він дуже задоволений – йому навіть вручили якогось диплома. Раніше будівництво у Бучі контролювало ДАБІ, тобто державна архітектурно-будівельна інспекція, як знаходилась у м. Києві, на Лесі Українки.

Що таке ДАБІ в Україні – начувані, мабуть, усі. Якщо сказати простими словами – то це ходіння по муках. Орган, який мав контролювати всі незаконні будівництва, видавати дозвільні документи, по суті виконував функції репресивного органу для дрібних підприємців і писав формальні відписки для простих смертних громадян.

У новині про передачу повноважень Бучі зазначено таке:

“У  рамках децентралізації системи державного архітектурно-будівельного контролю Держархбудінспекція передала місту Буча функції щодо об’єктів незначного (СС1) класу наслідків (відповідальності)”.

Читаємо далі:

“Місцева інспекція відтепер надаватиме адміністративні послуги в сфері будівництва громадянам та представникам малого і середнього підприємництва. Самостійно контролюватиме будівництво об’єктів приватного сектору, приміщень для ведення бізнесу, реконструкції та капітального ремонту соціальних і інфраструктурних об’єктів. У разі ж необхідності зупинятиме самочинні будівельні роботи та притягуватиме порушників містобудівного законодавства до відповідальності“.

Намагаюсь зрозуміти як це “у разі ж необхідності”? Хто її визначатиме з місцевих чиновників? Прокуратура? Суд?

Три чи чотири роки, коли контроль за незаконним будівництвом, був покладений на місцеві відділи архітектури,  цю необхідність роз’яснив мені колишній депутат  з мого округу Євген Алєксєєєнко, коли побачив чотириметровий паркан із бляхи, зведений по сусідству:

” Ну й  повезло ж вам з сусідкою!”

 

Повезло несказанно!.. Але що мені робити? Я намагалася добитись від депутата, який в цей час уже переговорив з сусідкою, хоч якоїсь допомоги чи захисту. Сусідка завбачливо завела депутата на своє подвір’я, зачинивши залізні ворота: “Це моя власність! Вам не можна!” Про що вони говорили мені не відомо, але звідти депутат  вийшов вже з іншим настроєм.

“Ну , на вашому місці я б взяв сокиру і розбив би це все к.. такій матері!” – порадив Алєксєєнко, сідаючи в машину.

Паркан затуляє повністю вікна мого будинку, в якому, окрм мене ще мешкає шестеро неповнолітніх дітей. А впритул до паркану ведеться будівництво будинку.

Надалі зустрічей він зі мною уникав, прохання про підписання акту успішно ігнорував аж до кінця каденції. Це вже пізніше мені роз’яснили, що сусідка є помічником якогось там депутата з земельної комісії і він її прикриває.  Акта Алєксєєнко  мені так і не підписав. Але на той час він мене перестав цікавити, бо повноваження місцевих відділів контролю передали в область.

У своєму листі-відповіді Бучанська рада відправляє вирішувати спірні питання до ДАБІ у Київській області.

Почалась нова сторінка  цієї історії. Це листування з ДАБІ. Як можна залагодити дану ситуацію з сусідами – роблю висновки, що остання надія – лише суд. У такому разі, для чого була створена ця інстанція? Листи, дзвінки на гарячу лінію, переговори  тощо якого дієвого результату не дали.  Якщо на офіційні звернення  посадовців, звернення вже нинішнього чинного депутата мого округу Олександра Ямненка,  який, спасибі йому, реагує завжди на мої звернення, ДАБі  не може допомогти, то що казати про звичайних громадян?

ДАБі зазвичай пише формальні відписки, що мовляв, направила комісію на місце,  але “суб’єкт або його представники були відсутні, а без їхнього дозволу вони ( тобто комісія) не має права заходити у приватний двір.

І в той же час це виглядає смішно, бо у сусіднському подвір’ї розташований пункт прийому металобрухту і сусідка веде  прийом цілодобово ( це окрема тема, бо такі пункти прийому також незаконні, але їх чомусь також місцева влада не помічає). Всі верстви населення можуть до неї потрапити, окрім інспекторів ДАБІ.

Нещодавно на мій новий запит до міської ради отримала відповідь, що будівельні роботи на подвір’ї моєї сусідки відбуваються без будь-якого  погодження, дозволів, документів.  ДАБІ другий рік проводить перевірку, і не може потрапити на об’єкт, а тим часом будівельні роботи тривають – впритул до мого двору сусідка зводить будинок і вже перекрила перший поверх і почали другий. Практично у моєму дворі. Але ДАБІ цього не бачить.

 

Що залишається робити? Писати нову заяву на ім’я міського голови Федорука і згідно з новими правилами архбудконтролю чекати? Чого?  “… потужного  поштовху приватної забудови”?!!

Оскільки читаю чорним по біломуна Офіційній сторінці Бучанської ради:”  “Нові містобудівні функції дають громадам потужний поштовх для розвитку малого та середнього бізнесу, приватної забудови.  Як зазначив мер Бучі Анатолій Федорук, тепер громадяни, які прагнуть розвинути своє домогосподарство або розпочати невеличкий бізнес, отримуватимуть адміністративні послуги в будівництві швидко та якісно, звернувшись до місцевого ЦНАПу”.

Ну в тому, що розвитку малого і середнього бізнесу, не сумніваюсь, а от як зрозуміти “поштовх для забудови для громадян, які прагнуть розвинути своє домогосподарство або розпочати невеличкий бізнес”?..

Як я зрозуміла, це в реальності буде виглядати так – сусідка  добудує незаконну будівлю, а потім просто узаконить її… Разом із чотириметровим парканом, який вона зводить з бетонних плит вище мого будинку.  Це поширена практика на Україні.. А все, що її чекає, це невеликий штраф.

Авторка: Ніна Костенко, журналістка, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539