Тиждень безпеки у садочку Радість: як батьки Ірпеня підготували дітей та вихователів до надзвичайних ситуацій

0

Після трагедії з дітьми в Кемерові безпекою в садочках Ірпеня стурбувалися не лише вихователі, а й батьки та відповідні служби. Не варто чекати надзвичайних ситуацій, краще вчасно навчитися їх уникати. В цьому переконалися ми, готуючи “Тиждень безпеки” в нашому садочку “Радість” – захід  цікавий для малечі і насичений корисними порадами.

Вихователька моєї дитини, Антоніна Михайлівна, до речі, сама мама двох дітей, поділилася  ідеєю познайомити малечу з фахівцями своєї справи, які мають стосунок до безпеки. Ідея була дуже цікавою: на один день створити на території садочку щось схоже на “Місто професій”, щоб групи дітей мали змогу по черзі знайомитися з кожною з екстрених служб. Тож, в один день до садочку мали завітати МНС, Поліція та “Швидка допомога”, звісно, з автомобілями та в повній амуніції.

Заручившись підтримкою завідуючої Тетяни Господарчук та методиста Аліни Килимнюк, наша вихователька зв’язалася зі станцією швидкої медичної допомоги, розташованої в Бучі. Як виявилося, в Приірпінні недостатньо машин швидкої, тож медики не мали змоги приїхати до садочка, але запропонували нам відвідати саму станцію швидкої, де діти мали би змогу подивитися, як обладнана сама станція та машини швидкої медичної допомоги.

Тим часом я навідався до поліції Ірпеня. Чергова, у той день це була приваблива та приємна дівчина, роз’яснила мені, що такими питаннями займається відділ ювенальної превенції. Працівники цього відділу мають матеріали та все необхідне для занять у дитячому дошкільному закладі. Щоб запросити поліцейських, треба звернутися до керівництва відділу поліції з офіційним листом від дитячого садочка. Приблизний зміст такого листа мені надиктували там же, на місці.

Далі я навідався до регіонального підрозділу ДСНС, де черговий  надав мені номер телефону інспектора, якому я мав зателефонувати. По телефону вдалося з’ясувати, що садочок має звернутися з офіційним листом до керівництва рятувальників. Там же пояснили, що через підвищений стан пожежної небезпеки в суху погоду вони не можуть чергову машину відправити до дітей у садочок, але можна влаштувати екскурсію до рятувальників.

Ми зрозуміли, що не зможемо запросити всі служби в один день, але цілком реально охопити всі служби в рамках “Тижня безпеки”.

Наші відвідини почалися зі станції швидкої медичної допомоги. Там просили повідомити про візит за годину, щоб продемонструвати дітям найсучаснішу машину, яку мають у своєму розпорядженні – це автомобіль швидкої допомоги на базі Peugeot Boxer.

Нам пощастило: машина не була на виклику. Так діти дізналися, що є всередині “швидкої”, як вмикається “сирена” та “мигалка”. А під кінець спілкування бригада “швидкої” отримала справжній виклик, і діти стали свідками, як швидко машина стартує до хворого.

Через пару днів до садочка приїхала поліція на службовому авто. Діти змогли ознайомитися зі справжньою поліцейською машиною, послухати розповідь про цю професію та взяти участь у практичному занятті з безпеки дорожнього руху. Адже поліцейські привезли з собою навчально-практичні матеріали:  макет перехрестя, дорожні знаки та костюми.

Діти не просто вивчали правила дорожнього руху, а й кожен спробував себе в ролі дорослого учасника руху.

Наступного дня до садочку прийшов інспектор з надзвичайних ситуацій. На прохання завідувачки, в садочку він провів заняття не з дітьми, а з вихователями. Безпосередньо на території закладу фахівець показав, як діяти у разі надзвичайної ситуації. Коли я знову завітав до ДСНС, інспектор запевнив мене як батька, що з такими вихователями я можу бути спокійним стосовно безпеки дитини.

Уже в домовлений день та час ми привезли дітей до Ірпінського міського  відділу служби з надзвичайних ситуацій. На очах дітей виїхала машина і рятувальник почав розповідати про обладнання для гасіння пожежі. Після чого дітям дозволили залізти до кабіни, що викликало неабияку радість.

Потім до дітей вийшов рятувальник у повному обмундируванні – він показав шолом, костюм, який витримує температуру у 400 градусів цельсія; спеціальні пожежні рукавиці, які називаються “Краги”; пояс, на якому був причеплений карабін та молоток.

Особливо дітей зацікавило для чого необхідно мати молоток. Виявилося, щоб потрапити в приміщення через вікно, рятувальник використовує його, щоб розбити скло, також його можуть використати, щоб розбити скло в автомобілі в разі аварії, коли необхідно провести швидку евакуацію, а двері заблаковано. Наприкінці екскурсії діти спробували потримати пожежний рукав, поливаючи умовну пожежу справжньою водою. Але тут пролунав справжній сигнал тривоги. Тільки-но ми відвели дітей від машини, як команда рятувальників уже сіла на звичні місці, і машина рушила на виклик. Діти були в захваті від швидкості та злагодженості роботи команди.

Жоден не засмутився, що не встиг полити водою з пожежного рукава, адже стати свідками виїзду пожежної машини по тривозі було набагато цікавішим – наче в кіно побували. “Але це по-справжньому”, – захоплювалися вони.

Ось так вихователі садочку та керівництво закладу за допомоги батьків влаштували практичні навчання, не витративши жодної копійки. Виявилося, що їх робота екстрених служб полягає не тільки в тому, щоб реагувати на екстрені ситуації, а й проводити роз’яснення щодо особливості їхньої роботи та нюанси професії.

Тож, вони завжди готові  до спілкування – головне, не бійтеся їх запрошувати до себе на екскурсію. Це не тільки корисно, але й дуже цікаво для ваших дітей.

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539