Громада вимагає розпустити Коцюбинську раду: червень місяць бюджет не прийнятий

0

 

Мешканці селища на сесії в Коцюбинському скандували: “Розпуск!” Громада вкотре вимагає розпуску депутатів Коцюбинської ради, які станом на червень місяць не можуть в законний спосіб прийняти бюджет.

Депутатська більшість, яку контролює партія Нові обличчя, не визнає головою Ольгу Матюшину, яку обрала на посаду мера громада. Вони переконані, що Матюшину вони знесли 7 березня і тому не реєструвалися на сесії, яку Матюшина скликала своїм розпорядженням 4 червня.

Кворуму відповідно не було, а отже жодне голосування ні за бюджет, ні за інші питання не могло відбутися. Мешканці селища склали акт про те, що депутати не зібралися на сесію і вони вимагають розпустити раду, яка не працює в інтересах громади.

Сам я як мешканець “Атланту” нещодавно почав спостерігати за політичними процесами в нашому селищі. Почав розбиратися, хто є хто і в чому кого звинувачує, хто заважає працювати і чому.  

Мені стало зрозуміло, що депутати ради розділені на 2 групи. Одна група – 18 депутатів – категорично протидіє меру Ользі Матюшиній, інші 8 депутатів – працюють з нею злагоджено. Відповідно кожна подія, яка відбувається на політичній арені, висвітлюється двома таборами по-різному – геть у протилежному світлі. Аналогічну ситуацію я побачив на сесії 4 червня.

Голова бюджетної комісії Людмила Узерчук (партія Нові обличчя) прийшла на сесію як глядач і не захотіла реєструватися. Вона сказала, що вона тут як простий громадянин. Коли їй скандували, щоб вона складала в такому випадку мандат, якщо на сесії ходить як громадянин, то Узерчук звинуватила в тому числі й мене в тому, що ми так кричимо, бо ми – працівники ради і відстоюємо нібито свої великі зарплати. З цього було мені смішно, бо я не є працівником ради – я простий мешканець селища, який прийшов на сесію і побачив її відсутність і небажання у політиків, які мають представницький мандат і мають представляти наші інтереси, працювати.

“Саботаж бюджету з боку депутатів від Нових обличь, та тих самовисуванців, що з ними у більшості, триває давно. Вони не приходили і не реєструвалися на бюджетну сесію ні в січні, ні в лютому – до перевороту, коли Матюшина була легітимна, на їх думку. Їм все одно чи Матюшина легітимна, чи ні. Вони зі своєю паралельною реальністю залишають селище без бюджету вже 5 місяців поспіль. Селищна голова наголосила, що хто буде відповідати перед громадою за неремонтовані дороги, за неремонтовані теплотраси, за господарський колапс, якщо депутати з самого початку не ходили на бюджетні сесії”, – говорить мешканка селища Ірина Латиш.

Окрім Узерчук, на сесію прийшов і не зареєструвався самовисуванець депутат Олександр Хвостенко, якого двічі виборці відкликали і не змогли відкликати. Також був депутат Олексій Зінкевич, який разом з Хвостенком входить до групи проірпінських депутатів. Вони теж не захотіли реєстурватися.

Прийшов і Віктор Анісімов – відкликаний депутат, якого виборці переобрали знову. У нього ще немає повноважень і саме на цій сесії голова ТВК мала б його ввести в повноваження, якби був кворум.

З іншої команди були присутні 7 депутатів (Радуда, Пилипенко, Ковальчук, Сокотюк, Недашківська, Скіпальський, Домбрвоський) і селищна голова Ольга Матюшина.

Їхня позиція була такою, що рішення про відсторонення Матюшиної було прийняте незаконно 7 березня і вона поновлена в реєстрі. Єременко, як наголосила ця команда, не був секретарем ради, не отримував на цій посаді зарплату.

“Як член ТВК, який чітко знає, що Анісімов не був депутатом 7 березня, я перепитала Людмилу Узерчук, скільки в них на цьому дійстві було голосів. Узерчук сказала, що 18 з Анісімовим. Як можна рахувати Анісімова як депутата, якщо ТВК виграло 2 суди і Анісімов не є депутатом з 1 березня Його досі не ввели в повноваження. На це в Узерчук відповіді не було. Зате голова бюджетної комісії звинуватила Матюшину в тому, що голова вкрала гербову печатку. Зал реготав, а Матюшина сказала, щоб Узерчук, якщо в це вірить викликала 102 або санітарів”, – говорить член ТВК Леся Єльникова.

Люди, що мешкають в селищі в основному не знають таких юридичних нюансів і не можуть самостійно оцінити, хто говорить правду. Тому вірять, як правило, тим, хто кричить голосніше.

Але ж депутати, які розповідають свою версію про переворот і бюджет – мають знати такі нюанси. А це означає, що одна сторона не просто помиляється, а бреше.

Інший факт, який по-різному представлений двома сторонами – це нібито прийнятий 30 березня і підписаний депутатом Миколою Єременко бюджет. Нові обличчя і частина самовисуванців, яких вони контролюють, кажуть, що цей бюджет прийнятий на всіх інтсанціях. Інші депутати показують документ, де сказано, що бюджет не прийнятий навіть на рівні Ірпеня.

Якийсь бюджет Шредингера, правда.

Щодо бюджету треба сказати наступне. Звісно, що прийняття такого серйозного документу не може відбуватися без суперечок. Але для того, щоб його прийняти – його треба принаймні обговорити. Про яке обговорення може йти мова, якщо від Нових облич та афільованих до них самовисуванців прийшло з 18 лише 4, та й ті не захотіли реєструвтаися?

Окреме враження в мене склалося від виступу Людмили Узерчук з команди Нових облич. Коли депутат облради Ігор Домбровський запитав її, чому вона не реєструється, та вийшла і просто ПРОЧИТАЛА заздалегідь заготовлений А4. Як реферат в школі. Не сперечаюся, там були номери якихось рішень, дати і т. д. Які можна було читати, але за 5 хвилин вона жодного разу не підняла очі.

“Прийшов на сесію, щоб вони прийняли бюджет. Вони все роблять по команді. Команди голосувати не було. Що тут оцінювати? Що написали в Ірпені – то й читала. У неї був папірець А4. Вона навіть його своїми словами переказати не могла”, – коментує мешканець Меблевої Юрій Устіновський, який, як і я, звернув на цей факт увагу.

І це не могло не впасти в око.

“Певно, їм дали вказівку від Карплюка і партії Нові обличчя не реєструватися. Я так думаю. Вони не відповідають за те, що вони роблять. Прийшло всього 4 депутати з 18, щоб сесія не відбулася гарантовано, навіть, якщо їх змусили б реєструвтаися – не було б кворуму. Чули, що Узерчук читала? Це що її думки? Це явно їй хтось написав, щоб воно розійшлося по селу і таке розказували люди одне одному. З першого дня було зрозуміло, що вони не хочуть Матюшиної. Вона ж не з Карплюком. Могли б реєструватися і голосувати хай навіть не за бюджетні питання, а за інші, які треба вирішувати. Але їм все одно чи бюджетні, чи не бюджетні – їм треба усунути Матюшину, бо вона не дає їм протягувати ті рішення, які їм треба”, – коментує мешканка приватного сектору Тетяна Безобчук.

Таким чином громада залишається з не прийнятим бюджетом.

“Це блокує всі процеси. Ми не можемо нічого робити. Все заблоковане – ремонт доріг по всьому селищу, ремонт приміщення на Пономарьова 2/2, яке має пройти голосування на сесії, видача мат допомоги, під’єднання пелетного котла на Меблевій. Ми винні гроші за ремонт ВНС. Нам після такого ніхто в борг не захоче робити нічого, бо ми не платимо за виконані роботи. Кредиторка висить більше 2 мільйонів. Ми навіть за святкування минулих років винні гроші”, – коментує спеціаліст І категорії планово-економічного відділу Дарина Александрова.

Ми склали акт про те, що депутати не працюють. І якщо вони не можуть раз на 6 місяців зібратися, щоб прийняти бюджет селища – найважливіший документ і ми вбиваємо свої машини, не можемо запустити ремонт дитсадка на вул. Пономарьова 2/2 та інші господарські процеси – то таких депутатів треба розпускати.

“Депутати саботують роботу. Їх треба розганяти. Нема цензурних слів. Депутати відверто плюють на мешканців. Захищають власні бізнес-інтереси”, – каже мешканка “Атланту” Світлана Стенькіна.

Інша мешканка “Атланту” Надія Ахмедова також не може добрати слів, щоб описати свої відчуття:

“Без коментарів. Нема просто слів. Це знущання над людьми. Мені здавалося, що буде більше людей. Буде зимою це все вигрібати. Одразу видно, хто знову буде крайній з опалювальним сезоном – Матюшина. Без доріг, без котелень, без ремонту але з грошима, які прогорають на рахунках і які їсть інфляція. Це знущання з боку депутатів Нових облич і тих депутатів, хто підтримує Нові обличчя – тих, хто на зарплаті в них”.

Ті, хто живуть в селищі давно, мають аналогічну думку, як і ті, хто не так давно заселилися в ЖК “Атлант”. Головна робота депутатів полягає не в тому, щоб ставити лавки – з цим має працювати благоустрій, ЖЕК, волонтери, зрештою, а в тому, щоб виконати ту роботу, яку ані ЖЕК, ані волонтери зробити не можуть за законом – прийти і проголосувати на сесії, бо коли відбуваються вибори, виборці передають своє право голосу представницькому органу і парламент зобов’язав депутатів ходити на сесії та комісії і виконувати цю представницьку функцію.

Якщо вона не виконується, значить рада бездіє і не виконує цієї функції, а отже її треба переобирати.

 

Автор: Сергій Бовкун, мешканець селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539