Перший тест для  нового обласного прокурора – табір “Зоркий” в Ірпені

0

Пригадалось, як вже колишній прокурор Київської області (між іншим не найгірший) Дмитро Чібісов зустрівся із представниками громадськості міста Ірпінь і завірив громаду, що справа по поверненню в державну власність земельної ділянки колишнього піонерського табору “Зоркий” буде передана до суду.

Незважаючи на надзвичайний тиск з боку окремих народних депутатів та протистояння з заступницею Генпрокурора Анжелою Стрижевською, прокурор Дмитро  Чібісов дотримав свого слова і справа пройшла усі інстанції в суді.

Нагадаємо, прокуратура переконливо і аргументовано доводила в суді,  що територія площею 3,4772 га колишнього п/т “Зоркий” відносилась до земель лісового фонду і як мінімум рішення Ірпінської ради 2016 року про зміну цільового призначення необхідно визнати нечинним.

На жаль, вже “оновлений” суд чи то під тиском депутатів, чи з інших (далеких від законності) підстав, захистив забудовника і фактично надав йому дозвіл на багатоквартирну багатоповерхову житлову забудову в рекреаційній зоні міста Ірпінь.

Але забудовник не врахував, що своє останнє слово прокуратура ще не сказала.

Та  і мешканці кварталу “Зоркий” ще не включились в цю історію на повну силу.

Тому, з метою поновлення судового процесу на допомогу мешканцям прийшли представники “Національного корпусу”, які після скандального рішення Верховного суду України обіцяли продовження цього дійства й направили в прокуратуру нові факти порушення законодавства при зміні цільового призначення земельної ділянки.

Як видно з листа,  ця  земельна ділянка має зареєстровані обмеження щодо її використання. Вид обмеження: зона радіоактивно забрудненої території.

І ніхто інший, як Державна екологічна інспекції у Київській області зазначила, що використання земельної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку в зонах радіоактивного забруднення не допускається. 

Крім того, дослідивши схему планувальних обмежень Генерального плану м. Ірпінь, який затверджений самою ІМР, громада звернула увагу, що квартал, який обмежений вулицями Пушкінська, Лермонтова, Київська та Надсонова (Лисенко) знаходиться в санітарно-захисній зоні санітарно-курортних та оздоровчих закладів.

А це означає, що згідно будівельних норм, якими зокрема є ДБН 360 – 92 “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень”, – відстань житлової забудови від меж земельних ділянок курортно-рекреаційних установ слід приймати не менше 100 метрів.

Але дивним чином, при затвердженні Ірпінською радою проекту землеустрою про зміну цільового призначення скандальної земельної ділянки надзвичайно важливі  обмеження зникли із Державного земельного кадастру.

Дізнавшись про можливий екологічний злочин та приховування відомостей про екологічний стан, депутат Київської обласної ради Ігор Домбровський 16 липня 2018 року направив відповідне повідомлення на адресу  прокурора Київської області.

Копія направлена і на адресу Міністерства екології та природних ресурсів України.

Яким чином на території колишнього п/т “Зоркий” з’явилось радіоактивне забруднення і який його рівень, нехай з’ясовує прокуратура.

Зі слів корінних мешканців міста стало відомо, що свого часу на цю територію були завезенні цистерни  із Чорнобильської зони, тому в 2008 році і було зареєстроване обмеження, яке дивним чином у 2016 році зникло із відомостей земельного кадастру як не відомо куди зникли й ці цистерни.

Уявимо собі, що відбудеться в разі проведення будівельних, підготовчих та супутніх робіт, в тому числі копання котлованів і траншей, прокладання інженерних мереж та комунікацій на цій теритрії.

А відбудеться наступне, – в повітря підійметься радіоактивний пил, що в свою чергу може призвести до захворюванням населення та екологічного лиха.

Вилучення із відомостей Державного земельного кадастру даних про існування обмеження: як зона радіоактивного забрудненої території, має кваліфікуватись як  злочин.

Ось і перший іспит для нового прокурора Київської області Максима Киричука. На чий бік стануть слідчі прокуратури? Час покаже.

 

Авторка: Анна Шаповалова, мешканка Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539