Як депутати Київради скверами помірялися: 8 соток розбрату

0

Депутат Київради від БПП Дмитро Банас звинувачує колегу по міськраді – депутата-“свободівця” Святослава Кутняка в лобіюванні інтересів забудовника. Причиною стало питання про створення скверу на вулиці Печенізькій, 11 у Києві. Банас наполягає на створенні скверу площею 40 соток, у той час як Кутняк подав проект на 32 сотки. “Громада Київщини” розібралася, у чому причина 8 соток розбрату між депутатами.

“Ми вже розробили проект рішення “Про відмову ТОВ “Проміндустрія” у поновленні договору оренди та надання статусу скверу земельній ділянці на вулиці Печенізька, 11 з майданчиком для вигулу собак”. У нашому проекті рішення передбачено 0,40 га. Цей проект рішення вже пройшов погодження на профільних комісіях”, – пише депутат Банас на своїй сторінці у Фейсбук.

Він додає, що Кутняк чомусь вирішив подати альтернативний проект без майданчика для собак і площею 0,32 га. Банас вбачає в цьому лобіювання інтересів забудовника.

Зауважимо, що обидва депутати обрані на одному столичному окрузі. Здавалося б, мета в депутатів також однакова, а саме – створення скверу на вулиці Печенізькій, 11.

“Громада Київщини” поцікавилася в депутата Кутняка, чому він не погоджується з проектом рішення Банаса і подає свій – з меншою площею.

“Банас першим пунктом у своєму проекті рішення відмовляє в поновленні договору оренди забудовником, а в другому – надає статус сквер земельній ділянці 0,40 га.  Але по-перше, договір оренди з цим забудовником укладений на два роки. Потім в 2006 році він ще на 2 роки поновлювався. Потім через  Господарський суд договір у 2009 році був поновлений, і забудовник отримав право оренди ще на 5 років. І цей договір закінчився 30 вересня 2014 року, тобто 4 роки тому. Жодного клопотання про поновлення договору оренди департамент земельних ресурсів на моє звернення не надав. І по факту я впевнений, що таких клопотань не було. Такий договір автоматично не вважається поновленим. То про яку відмову йдеться, якщо договір і так закінчився в 2014 році?”, – запитує Кутняк.

На думку депутата, рішення про відмову в оренді забудовнику навпаки дає підставу забудовнику звернутися до суду і поновити договір.

“Чому це робиться? Та тому, що якщо забудовник звернеться до суду, що Київрада нібито незаконно відмовила їм, тоді ми можемо програти суд, і вони теоретично ще можуть через суд зобов’язати поновити договір”, – резюмує Кутняк.

За словами депутата-“свободівця” є й вагоміша причина, чому, на його думку, проект Банаса неприйнятний.

“Нам пропонують змінити статус ділянки 0,40 га, яка в себе включає іншу ділянку, щодо якої є постанова Прокуратури міста Києва від 2012 року, де дану земельну ділянку було визнано речовим доказом та накладено арешт у вигляді заборони будь-яким особам чи установам вчиняти будь-які дії… Хочемо ми чи не хочемо, а арешт є. І тепер дивіться, який є ризик: якщо це рішення Банаса буде проголосовано, зараз прокуратура дає позов до суду або зобов’язує Департамент земельних ресурсів, знаючи про арешт, не вчиняти жодних правових дій по відношенню до скверу. Департамент не зможе взяти сквер на баланс, вони не зможуть реально і де-юре надати статус скверу, не зможуть використовувати бюджетні кошти… тому що там є арешт. І буде страждати не тільки та земельна ділянка, про яку йде відмова і на яку накладений арешт, а й весь сквер. Тому я запропонував ці питання розділити”, – пояснює Кутняк, чому подасть проект рішення про сквер з меншою площею, ніж у Банаса.

На думку Кутняка, сквер можна створити поетапно.

“Я обома руками хочу, щоб там був сквер і зелена зона, але я запропонував, що в тому сквері на 0,40 га є 0,32 га, до яких взагалі немає жодних питань. Землі не надані у власність і в користування, тобто до них Департамент земельних ресурсів дає відповідь, що не заперечує проти створення там скверу. Якщо у нас є територія, до якої немає претензій ні в кого і ми вже зараз можемо створити сквер, давайте там створимо. А по іншому питанню – будемо розбиратися”, – додає Кутняк.

“Громада Київщини” звернулася до Дмитра Банаса з пропозицією прокоментувати свій пост. Депутат прочитав запитання, але не відповів.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539