Забудова табору “Зоркий”: Як виконавчі органи Ірпінської ради допомагають забудовнику

0

Координаційний штаб з захисту табору “Зоркий” спільно з фахівцями та правозахисниками продовжують захищати його територію від незаконної багатоповерхової житлової забудови.

Ми впевненні, що тільки нові судові процеси (в усіх можливих юрисдикціях) вже за участю громади дозволять відновити справедливість та законність.

Чи можна вважати, що поставлена остаточна крапка у вирішенні питання законності зміни цільового призначення спірної земельної ділянки?

Той, хто уважно вивчив рішення судів у справі № 911/3721/16 може стверджувати однозначно – НІ!

Не треба бути фахівцем, щоб зрозуміти. Усі “рішення” судів написані під копірку й не в стінах суду. Це означає, що ми маємо справу із явною маніпуляцією, корупцією та шахрайством.

Тому, єдиний шлях для  відновлення справедливості та законності, це нові довготривалі судові процеси  в судах усіх юрисдикцій та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які нехтують правами громадян та порушують українське законодавство.

А ось і нові докази службових злочинів посадових осіб відділу містобудування та архітектури та інспекції ДАБК Ірпінської міської ради.

27 травня 2018 року відбулись громадські слухання,  в тому числі і щодо планування розвитку території кварталу табору “Зоркий”, що обмежений вулицями Київська, Лермонтова, Пушкінська, Лисенка.

На цих слуханнях був присутній представник власника земельної ділянки Білецький Р.Б., що вказує на легітимність ухвалених рішень.

Громадою було ухвалене рішення про скасування незаконного рішення Ірпінської міської ради від 19 травня 2016 року № 824-14-VII “Про затвердження проекту землеустрою ПП “ДЕМЕТРА ФІЛ”.

Крім того, усі присутні проголосували  за введення мораторію на 3 роки на будь-яке нове будівництво та реконструкцію будівель і споруд на території колишнього дитячого табору “Зоркий” по вул. Пушкінська, 64/68.

Протокол громадських слухань у відповідності із законодавством і у визначенні терміни був офіційно направлений (поданий) в Ірпінську міську раду і 20 червня 2018 року був розглянутий на 52 сесії.

Більше того,  мешканці міста, члени кооперативу “Світ Хоум 2”   та громадські організації  неодноразово звертались до виконавчого комітету, Ірпінського міського голови Володимира Карплюка та в.о. голови Анастасії Попсуй (яка змінила прізвище на Заблоцька із проханням дотримуватись містобудівної документації, будівельних норм та правил при  комплексній забудові цієї території.

Нагадуємо, що згідно будівельних норм, якими, зокрема, є ДБН 360 – 92 “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень” (діяли до 01. 09.2018 року), – санітарна відстань житлової забудови від меж земельних ділянок курортно-рекреаційних установ слід приймати не менше 100 метрів.

Ці застереження зазначенні і в п. 6.11. Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, де вказано, що санітарна  відстань від меж земельних ділянок санаторно-курортних і оздоровчих закладів, до житлової забудови, установ комунального господарства і складів слід приймати 500 м (в умовах реконструкції не менше 100 м).

Тим паче, що відповідно до ст. 26 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” виконком Ірпінської міської ради мав би вживати заходи щодо організації комплексної забудови територій цього кварталу відповідно до вимог цього Закону.

Але усі ці звернення громадян та громадської організації  закінчувались відписками, що наводить на думку про те, що факти порушення містобудівного законодавства при будівництві багатоквартирних будинків інспекцією ДАБК Ірпінської міської ради умисно не перевіряються.

Як наслідок, службова недбалість виконавчих органів Ірпінської міської ради вже  призвела до хаотичної забудови міста без врахування законних соціальних, екологічних, економічних та інших спільних інтересів мешканців Ірпеня.

Поглядаючи не бездіяльність місцевої влади, нехтуючи будівельними нормами, правилами  та містобудівною документацією, забудовник розпочав будівництво на території колишнього п/т “Зоркий”.

У даний час мешканці міста Ірпінь самотужки чинять спротив незаконному будівництву, організовуючи акції громадянської непокори.

Ми вже неодноразово звертались з приводу незаконного будівництва до місцевої прокуратури та поліції, але, на жаль, правоохоронні органи не стають на захист інтересів простих громадян.

Особлива стурбованість у мешканців Ірпеня викликана тим, що досі відсутній детальний план території кварталу обмеженого вулицями Пушкінська, Лермонтова, Київська та Лисенка.

Саме розроблений за участю мешканців міста Ірпінь та затверджений Ірпінською міською радою детальний план території кварталу “Зоркий” на площі 3.67 га дозволив би врахувати інтереси як громади так і забудовника.

Ми звертаємо увагу, що забудовник ТОВ “СКІФТ” ставить за мету уникнути комплексної забудови кварталу і планує здійснювати будівництво окремих будинків, при цьому навмисно відмовляється від розробки  детального плану території.

Не зважаючи на це, нам стало відомо, що начальник відділу містобудування та архітектури Ірпінської міської ради Михайло Сапон затвердив містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкту будівництва “Будівництво багатоквартирного житлового будинку за адресою м. Ірпінь, вул. Пушкінська 64/68″  замовнику  ТОВ “Скіфт”, а начальник інспекції ДАБК Ірпінської міської ради Камишан Я.В. у вересні 2018 року видав дозвіл на виконання будівельних робіт.

Сапон та Камишан не могли  не знати  про існування обмежень навколо цього кварталу і які відображенні на схемі планувальних обмежень міста Ірпінь.

Саме ці планувальні обмеження вимагали від виконавчих органів ІМР при видачі вихідних даних та дозволу на будівництво дотримання санітарних відстаней від меж земельних ділянок курортно-рекреаційних установ та будинків відпочинку.

Крім того, згідно частини 7 ст. 29 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” доступ до відомостей про надані містобудівні умови та обмеження мають здійснюватись безоплатно через офіційний веб-сайт уповноваженого органу містобудування та архітектури.

Констатуємо, що офіційний веб-сайт уповноваженого органу містобудування та архітектури Ірпінської міської ради відсутній.

Також, станом на 02.10.2018 року, на офіційному сайті Держархбудінспекції України відсутні і данні про виданий дозвіл на виконання будівельних робіт за адресою м. Ірпінь, вул. Пушкінська 64/68.

Все це наводить на думку, що це будівництво  без відповідного паспорту об’єкта будівництва та утаємничених дозволів  є незаконним.

Пригадались два недавні виступи Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Генерального прокурора України Юрія Луценка, в яких дві найвищі посадові особи держави оголосили війну “будівельній мафії”.

Саме зараз є можливість їхнім підлеглим підтвердити на ділі, що слова не розходяться із справами.

А ми запевняємо,  що у громади вистачить кваліфікації, терпіння та мужності для перемоги.

Авторка: Анна Шаповалова, мешканка Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539