Незаконний самобуд та безхатьки: як влада “береже” садибу художника Мурашка

0

У центрі Києва біля садиби Мурашка виявили самочинну прибудову. У нещодавно зведеній будівлі надають послуги з “узаконення самочинного будівництва”. ДАБК не знає, чи є документи на прибудову. При спробі перевірити самобуд “власники” намагались втекти та винести документи. Майстерня художника руйнується і стала прихистком для безхатьків. 

За численними зверненнями активістів чиновники мали перевірити законність добудови офісного приміщення до пам’ятки архітектури національного значення – садиби українського художника Олександра Мурашка.

“У дворовій частині ми бачимо прибудову до садиби Мурашка і впритул до комунального підприємства ЖЕД Шевченківського району. Виявлена добудова була під час роботи тимчасової комісії по садибі. І досі невідомо, яким чином цей об’єкт тут з’явився. По суті цей самобуд добудований до двох історичних пам’яток. Таке безчинство в центрі міста говорить про багато речей”, – каже активістка Ольга Рутковська.

До садиби художника невідомі прибудували триповерхову будівлю. Особливої сумної іронії ситуації додає той факт, що в цій незаконній прибудові розмістилась контора, яка займається узаконенням нелегальних будов.

5 жовтня об 11:00 на Малу Житомирську 14 прибули представники інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК), департаменту земельних ресурсів, управління охорони культурної спадщини, держгеокадастру,  депутати Київради та представники громадськості. 

При спробі увійти до будівлі контролюючі органи наштовхнулись на фізичний опір з боку “власників” прибудови. Чоловік, який назвав себе “власником” зачинявся у кабінетах, не впускав чиновників. Разом із жінкою, яка судячи з усього працює в цій конторі, намагались винести цілу сумку документів та ноутбуки.

Активісти наздогнали “втікачів” та повернули їх до прибудови. На місце проведення перевірки прибула патрульна поліція.

Поліція встановила особу “власника”, проте відмовилась передати ці дані учасникам перевірки. Поліцейські повідомили, що нададуть цю вкрай необхідну для перевірки інформацію тільки через офіційний запит.

Зі своєї сторони, «безпорадні» представники Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА (ДАБК) зазначили, що не можуть провести перевірку і не знають чи є Декларація на добудову:

“Може є, а може нема, це надо по замовнику дивитись. Представники кажуть, що є декларація. Не встановивши особу власника, ми навіть перевірку провести не можемо. Якщо поліція по запиту дасть інформацію про особу власника, то перевіримо”.

Представник департаменту земресурсів на місці зазначив, що:

“Ділянка, на якій знаходиться садиба Мурашка і новобуд – єдина, і на неї накладений арешт з 2012 року. Будувати на ній нічого не можна було, тим більше, що права власності відмінено судом”.

На прохання активістів викликати слідчо-оперативну групу патрульні сказали, що вона не приїде взагалі, бо «дуже зайнята на іншому об’єкті». А згодом патрульні й «власників» відпустили. 

“Шевченківській район по населенню відповідає обласному центру і тут далеко не одна слідча оперативна група. А враховуючи, що  в центрі столиці таку капітальну споруду, впритул до ЖЕД Шевченківського району та архітектурної пам’ятки без уваги керівництва місцевої поліції та влади просто не можливо було збудувати, це означає, що керівництво покриває рейдерів-злочинців”, – коментує юрист Олександр Дядюк, який був присутнім під час перевірки.

Наразі пам’ятка архітектури у жахливому стані. Зруйновані внутрішні перекриття. Пошкоджені стіни та дах.

Місто виділило на реконструкуцію садиби Мурашко близько 4 мільйонів гривень. Цих коштів мало вистачити на ремонт даху та захисні роботи. Проте використано лише близько половини суми.

У будівлі досі офіційно проживає єдиний мешканець, який боронить її.

“Поки громадськість міста та небайдужі депутати борються за збереження садиби Мурашка,  київська влада бореться, щоб виселити звідси Олександра Глухова (останній мешканець садиби). Тільки завдяки йому ця будівля не згоріла після кількох підпалів. Згодом вдалось повернути цю пам’ятку у власність міста”, – підкреслює Олександр Дядюк.

У садибі Мурашка уже оселились безхатьки. На поверхах безлад. Вибиті вікна.

Очевидно, без тиску громадськості влада Кличка не збирається нічого робити для збереження історичної пам’ятки, а натомість хоче її довести до остаточної руйнації аби забудувати ласу ділянку. Тому будемо тримати питання на контролі, й направимо відповідні офіційні депутатські звернення у всі відповідні органи, зокрема Київському міському голові, аби отримати від них офіційну відповідь чому вони нічого не роблять і що планують робити аби все ж таки зберегти пам’ятку.

Довідково

Садиба на Малій Житомирській (біля Майдану Незалежності) збудована ще в середині ХІХ століття. У 1895 році цей будинок придбала родина Мурашків, а згодом Олександр Мурашко влаштував тут свою майстерню. 

У 2008 році, коли мером був Черновецький КМДА продало історичну будівлю приватній компанії “Пантеон-Інвест”. Мешканців почали виселяти. А садибу почали навмисно доводити до руйнації, щоб знести та збудувати житлово-готельний комплекс. Тільки 2015 року Генеральна Прокуратура України через суд остаточно повернула будинок місту.

 Автор: Прохор Антоненко, депутат Київради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539