Генплан Ірпеня: як під Києвом збудували морський порт Очаків, прокопавши до нього Чорне море

1

Під час дослідження оновленого за вказівкою екс-мера Володимира Карплюка Генерального плану Ірпеня вилізли сенсаційні речі.

Виявляється, Ірпінь – це місто порт. Його друга назва – Очаків. А з містом під Києвом межує 6 га Бейкуського лиману, 24 га Дніпровсько-Бузького лиману та 4 га узбережжя Чорного моря.

Місто-курорт Ірпінь також сенсаційно отримав власний полігон з захоронення твердих паливних відходів – це за 20 кілометрів від Хрещатика! Але все ж таки планує з часом утилізувати ці тверді відходи в Миколаєві.

Це не мої фантазії, це витримка з документу під назвою “Оновлення генерального плану м. Ірпінь Київської області. Інформаційна довідка”, розміщеного на сайті Ірпінської міської ради (оскільки довідку з сайту зняли, розміщуємо її точну копію http://bit.ly/infodovodka_genplan ).

“З метою охорони й оздоровлення навколишнього середовища м. Очакова у проекті рекомендовано виконати ряд планувальних і технічних заходів. Намічений комплекс заходів повинен реалізовуватись через дію законів України щодо екологічного стану та санітарно епідеміологічного контролю території, органами місцевого самоуправління”, – сказано на сторінці 96 оновленого Генерального плану Ірпеня.

Документ містить абсолютно чіткі рішення, як будуть охороняти водний басейн узбережжя Чорного моря, що належить до Ірпеня. Зокрема:

  1. Розроблять окремий проект землеустрою з урахуванням наявної містобудівної документації щодо визначення прибережних захисних смуг, пляжної та водоохоронної зон водних об’єктів міста:

         Бейкуського лиману – 6,0 га, Дніпровсько-Бузького лиману – 24,0 га, із проведенням планувальної        організації та благоустрою даних територій на орієнтовній площі – 30,0 га;

       2. Проведуть екологічне оздоровлення морського узбережжя із виконанням комплексу гідротехнічних заходів, орієнтовно 4,0 км;

 

Ну і що важливо – нарешті вирішать проблему неіснуючого наразі в Ірпені полігону утилізації відсортованих твердих паливних відходів. Згідно з документом. Їх нарешті перевезуть за 500 кілометрів – у Миколаїв.

Також приємно, що влада Ірпеня закладає в документі розвиток перспективного напрямку – морського туризму не лише в нашому місті, а й в усьому Очаківському районі Миколаївської області та пляжах нашого Чорного моря.

“З метою широкого розвитку рекреаційно-туристичної діяльності передбачити розробку спеціалізованого проекту з метою задіяння наявних об’єктів природно-заповідного фонду, та історико-культурного надбання в межах Очаківського району; – розробка окремого проекту землеустрою із урахуванням рішень Генерального плану щодо містобудівних пропозицій по визначенню меж прибережних захисних смуг, пляжних та водоохоронних зон Бейкуського та Дніпровсько-Бузького лиманів, Чорного моря”.

Появі цього документу на сайті передували фейкові громадські слухання щодо оновленого Генерального плану Ірпеня. У п’ятницю 30 листопада з самого ранку влада міста зігнала в будівлю Ірпінської міської ради бюджетників та спортивних молодиків, щоб не перешкодити мешканцям міста ознайомитися з оновленими змінами до генплану.

На зборах головував екс-мер Володимир Карплюк, який представився журналістам головою Інвестиційної ради, а участь у обговоренні Генерального плану аргументував тим, що “мене обрали головуючим”.

Інформація про збори 30 листопада з’явилася на сайті ІМР лише о 22:00 дня, що передував заходу. При цьому влада стверджувала, що збори – це і є громадські слухання, які начето скликала в.о. міського голови Анастасія Попсуй (яка змінила прізвище на Заблоцька) своїм розпорядженням від 26 жовтня. При цьому текст розпорядження в розділі Розпорядження міського голови досі не оприлюднено.

Саме креслення Генерального плану також є радше робочим ескізом, ніж готовим продуктом. Фахівці стверджують, що, як правило, такі карти розробник надсилає замовнику для уточнення якихось моментів. Але й з ескізу зрозуміло, що, спорудивши за 5 років 500 висотних будинків, забудовники зупинятися не збираються. Під загрозою примусового викуплення – весь центр Ірпеня, де земля найдорожча в місті та такі мікрорайони як БТР, БКЗ, СМУ, Стоянка і вся заплава річки Ірпінь, яка в попередньому Генеральному плані мала бути лугопарком.

За всіма ознаками, екс-мер Володимир Карплюк, який все ще контролює апарат Ірпінської міської ради, дуже поспішає затвердити оновлений Генеральний план Ірпеня. Бо він може стати індульгенцією для всіх незаконних забудов міста. Адже розробники з державного науково-дослідного інституту проектування міст “Діпромісто” змушені малювати на карті те, що уже є фізично збудованим.

Інформація про Генплан встановлена в рамках проекту #відкритийІірпінь.

Нагадаю, 3 липня 2018 року депутати Ірпінської ради голосували за рівність жінок та чоловіків Житомира. У проекті рішення, який роздали депутатам, йшлося “про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у житті місцевої громади м. Житомира”.

Авторка: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня

1 Comment

  1. Перекладач 21 Січня 2019 at 18:12

    Якщо це не умисел, то можливо було взято старий бланк плану, в якому просто поміняли деякі назви. Так чи інакше, але Ірпінь потрапляє під програму Європейського Союзу про модернізацію інфраструктури в Україні, зокрема про реорганізацію та інтеграції Ірпеня в інфраструктуру Києва. Про це і далекому плані будівництва метро від Києва до найближчих міст-сателітів було висловлено на нараді між депутатами України, міністрами, і представниками Ради Європи на офіційній зустрічі в Ірпені. Передбачається реалізація плану до кінця 2030 року.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539