“БППшник” Палатний “засіває” округ утікача Онищенка

0

Палатний піариться на субвенціях на окрузі Онищенка й активізується в Переяславі-Хмельницькому. Облраду використовують як кадровий резерв. На Київщині “Батьківщина” може зробити ставку на колишнього помічника нардепа Онищенка Віктора Гринчука, який має намір балотуватися до Верховної Ради від цієї партії. Кілька днів тому Ганну Старикову на посаді голови облради замінили на представника депутатської більшості, до якої входить “БПП”. Очільниця бюджетної комісії твердить, що саме на 93-й округ планували завести найбільше грошей. Про це пише Рух ЧЕСНО.

Що менше часу залишається до парламентських виборів, то більше депутати вдаються до “гречкосійства”. Мажоритарники дедалі частіше “засівають” округи дитячими майданчиками, вікнами, а останнім часом ще й дорогами. Але здебільшого ці об’єкти фінансуються завдяки субвенціям, а не з депутатських благодійних фондів і не власним коштом народних обранців. Проте це не заважає нардепам піаритися на грошах, що потрапляють до держбюджету від платників податків.

Зазвичай мажоритарники обмінюють свої вимоги стосовно надання субвенцій на голос за річний державний бюджет.

“Другий рік поспіль аналіз, здійснений Рухом ЧЕСНО, показує, що кошти на соціально-економічний розвиток Кабмін розподіляє нерівномірно, що свідчить про політичну заангажованість цих видатків. Так, минулорічне дослідження показало зв’язок з лояльністю депутатів до бюджету. Другою проблемою залишається піар мажоритарників на субвенційних коштах, через що у виборців може скластися неправильне уявлення про функціїнародних депутатів”, – зазначає парламентська аналітикиня Руху ЧЕСНО Оксана Ставнійчук.

Ініціативу щодо виділення на округ субвенцій можуть виявити як самі народні депутати, так й інші суб’єкти. Тому на деяких округах спостерігається захоплення електорату списочниками, які, плануючи на майбутніх виборах балотуватися до парламенту на “засіяних” ними мажоритарних округах, піаряться на тих чи інших об’єктах завдяки субвенціям.

93-й округ на Київщині є вакантним для політичних сил. До нього належать Миронівський, Кагарлицький, Богуславський і Рокитнянський райони разом з містами Переяслав-Хмельницький та Ржищів.

Скриншот із сайту Державного реєстру виборців

Формально чинним депутатом-мажоритарником від цього округу є кнопкодав і прогульник Олександр Онищенко, який 2016 року втік з України до Великої Британії через розслідування корупційних схем за фактом розкрадання газу в АТ “Укргазвидобування”. Зараз нардеп перебуває в розшуку. Екс-регіонал балотувався до парламенту як самовисуванець.

Оскільки перспективи повернення Онищенка незначні, за цей округ наразі триває боротьба, зокрема й завдяки залученню бюджетних грошей. Так, торік округ отримав 14 млн грн.

Громадський рух ЧЕСНО дослідив, хто на окрузі Онищенка піариться на об’єктах, профінансованих за програмою соціально-економічного розвитку територій 2018 року, і хто просто активізувався там для можливого балотування як мажоритарник.

Найбільшу суму спрямували на капітальний ремонт школи №7 у місті Переяслав-Хмельницький. Тендер оголосили у вересні минулого року, тому роботи досі тривають.

Про свої заслуги з виділення цих коштів на особистій сторінці в соцмережах розповідає народний депутат від “БПП”, фігурант антикорупційних розслідувань Артур Палатний.

Імовірно, Палатний у своєму дописі недарма згадує про корупційне й нецільове використання коштів, адже переможцем тендера стало ТОВ “Проектно-будівельний альянс”. У реєстрі судових рішень у вільному доступі є інформація про відкрите проти цієї компанії кримінальне провадження, пов’язане з розтратою та привласненням грошових коштів.

Співзасновником і бенефіціаром фірми – виконавця робіт є Тарас Мельник, котрий не тільки отримує дохід з будівництва, а й є настоятелем та керівником релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Святого Миколая Чудотворця на Татарці в Шевченківському районі міста Києва.

Про причетність Артура Палатного до ремонту школи №7 навіть ЗМІ писали в лютому цього року. Тоді ж народний обранець подарував одній зі шкіл комп’ютерний клас. Це не перший випадок дарування комп’ютерної техніки переяславцям.

Також нардеп організовує зустрічі на актуальні теми з містянами – його потенційними виборцями.

Імовірно, проведення виїзного засідання Комітету ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який очолює Палатний, у Переяславі-Хмельницькому у квітні цього року також було демонструванням активності нардепа на окрузі.

Уся ця діяльність, пов’язана з пекучою темою будівництва ТЕС, і піар на субвенційних коштах можуть зіграти депутату на користь на прийдешніх парламентських виборах, якщо він справді балотуватиметься на цьому одномандатному окрузі.

До речі, до усунення з посади голови облради Ганна Старикова (“Батьківщина”) наголошувала на тому, що депутатська більшість перед виборами хоче розподілити бюджет пріоритетно на ті округи, де є важливі для “БПП” кандидати-мажоритарники. Найбільшу суму коштів, а саме 95 млн грн, мав отримати округ, де зараз піариться ПалатнийСтарикова також зазначала, що на цьому окрузі може висуватися й керівник фракції “БПП” в облраді Георгій Цагареішвілі, на сторінці якого у Facebook наразі жодної передвиборчої активності не помічено.

Очільниця бюджетної комісії Ольга Бабій (“Самопоміч”) телефоном зауважила Руху ЧЕСНО, що не була на сесійному засіданні, де Старикову замінили на нового голову, і станом на 20 травня гадки не мала, куди та скільки грошей розподілили депутати під час того засідання.

Конкуренцію Палатному може скласти потенційний кандидат від ВО “Батьківщина” – колишній помічник Онищенка Віктор Гринчук.

Як видно з наведеної вище графіки, половину загальної суми субвенцій, виділених Київській області, одержав 94-й округ, де чинним депутатом є Віктор Романюк, але більшість коштів залучено з ініціативи представника “Блоку Петра Порошенка” Ігоря Кононенка, який хоче пройти до ВРУ від цього округу вже як мажоритарник, і тому активно піариться на субвенціях протягом останнього року.

Велику частину субвенційних коштів на окрузі Онищенка (майже 9 млн грн) витратили на ремонт доріг у місті Богуслав та в Макарівському районі.

У всіх тендерах щодо Богуслава був лише один учасник – ПП “Татоян А.Г.”, яке в результаті й стало переможцем. Арташес Татоян є депутатом Богуславської міської ради. Мер Богуслава В’ячеслав Дяченко, котрий є підписантом договорів,  і Татоян 2015 року балотувалися від однієї партії – “Рідне місто”. Виконком Богуславської міськради регулярно замовляє ремонтні роботи у фірмі свого депутата.

Крім того, ПП “Татоян А.Г.” неодноразово фігурує у кримінальних провадженнях, пов’язаних із привласненням і розтратою державних коштів не тільки в Богуславі, а й у Кагарлику та Миронівці.

Субвенції на соцекономрозвиток залишаються доволі заполітизованою темою, з якої часто намагаються скористатися зацікавлені сторони. Це тільки підтверджує те, що має бути напрацьована прозора формула розподілу субвенцій, аби вони більше не асоціювалися в нардепів з роздаванням “гречки”, а отже, не працювали на їхній піар.

Цю проблему також може розв’язати виборча реформа, яка передбачає скасування мажоритарної системи.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував розподіл округів представниками “БПП” на Київщині до того, як стартувала президентська кампанія.

фото на обкладинці:
expres.online

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539