Війна за виборчий округ між екс-генпрокурором Яремою та нардепом Міщенком

0

В обласному осередку БПП вимагають, аби Міщенко не балотувався на прийдешніх виборах до Верховної Ради. Про це твердить сам нардеп. Екс-генпрокурор активізувався на окрузі після призначення заступником керівника обласної парторганізації БПП. Його рідний брат Олександр Ярема є депутатом райради на окрузі, на який претендує Віталій Ярема, та одним з найбільших аграріїв у цій місцевості.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради та призначив дострокові парламентські вибори на 21 липня 2019 року, що скоротило час виборчих перегонів. Також було порушено питання щодо скасування мажоритарної системи виборів, але цей законопроект навіть не внесли до порядку денного, і депутати таким чином зберегли мажоритарку. Трапилося це невипадково, тому що останні кілька років політики піарилися на залучених субвенціях та коштах з місцевих бюджетів.

Цікаво, що 98-й округ позафракційного нардепа Сергія Міщенка є одним з найменш профінансованим субвенціями. 2018 року було виділено гроші лише на один об’єкт – реконструкцію школи в місті Бориспіль. Розпорядження уряду підписане тільки наприкінці року, тому й кошти досі не освоєно. Тендер оголошено лише у травні 2019 року.

З обласного бюджету на цей округ також не планували давати значні кошти.

Після того, як Ярема виявив намір балотуватися на цьому окрузі, про що РухЧЕСНО повідомляв ще восени, партійний осередок БПП посилено підтримував саме його кандидатуру.

Відсутність значних сум субвенцій чи коштів з обласного бюджету компенсували з місцевих бюджетів.

Екс-генпрокурору Яремі надає інформаційну підтримку партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, де він став заступником керівника обласної парторганізації БПП Ігоря Кононенка.

Про заслуги Яреми в залученні коштів на округ писали на сайті Київської територіальної організації БПП. Саме після його призначення на одну з керівних посад у соцмережі з’явився допис нардепа Міщенка про те, що осередок БПП йому погрожує та вимагає відмовитися від балотування на прийдешніх парламентських виборах на цьому мажоритарному окрузі.

На своїй сторінці у Facebook народний депутат поширює пости про приймання громадян, їхній розклад та свою діяльність. Інформація щодо використання субвенційних коштів на його сторінці відсутня.

На відміну від Міщенка, Ярема поповнює свою сторінку в соцмережі дописами, де піариться за бюджетні кошти.

Київська терорганізація БПП опублікувала на своєму сайті новину про сприяння Яреми в реконструкції аварійного моста на Переяславщині.

Також обласний осередок БПП зауважує причетність Яреми до оновлення медичного устаткування, зокрема повідомляє про презентацію сучасного рентгенкабінету в районній лікарні.

Ярема долучився навіть до відкриття екс-президентом, лідером партії нового ліцею в Борисполі, про що також оперативно поінформували.

Окрім того, відколи Ярему призначили на посаду заступника осередку, на зазначеному вище ресурсі почали активно публікувати його інтерв’ю та статті, які так чи інакше пов’язані з діяльністю на окрузі.

Примітно те, що вийшла також розгорнута публікація, де Ярема описує, як розвиваються партійні осередки та як вони з Кононенком підвищують довіру виборців до тодішнього Президента України й самої партії.

Проте після призначення Яреми обласні парторганізації БПП почали розпадатися. Головою Переяслав-Хмельницької РДА призначили екс-регіонала Юрія Клименка, який уникав мобілізації. У такий спосіб, як свідчать колишні партійці БПП, Ярема посилював адмінресурс у регіоні.

Колишній перший заступник очільника Переяслав-Хмельницької РДА Юрій Бобровнік розповідав:

“У нас був з’їзд партії, Кононенко тоді виступав, приймали Ярему, і я особисто порушував питання щодо його призначення, бо вже тоді були рухи, що його призначать. Був у Горгана (тогочасний голова ОДА, – прим. ред.), просили, щоб кого завгодно призначили, тільки не Клименка.Горган сказав, що вже дали посили й нічого вирішити не можна. На конференції партії Кононенко сказав, що такої людини призначати не будуть… І тут відбувається призначення”.

Якщо Міщенко не відмовиться від свого округу, то в Яреми можуть бути проблеми навіть за наявності адмінресурсу, оскільки на попередніх виборах за Міщенка віддали голоси понад 40% виборців.

Однак у згаданій вище публікації Ярема зазначає, що Міщенко зміг укотре пройти від цього округу до парламенту саме завдяки підтримці його брата – депутата Переяслав-Хмельницької районної ради, аграрія Олександра Яреми.

Субвенції на соцекономрозвиток та розподіл коштів з обласних бюджетів залишаються доволі заполітизованою темою, з якої часто намагаються скористатися зацікавлені сторони. Це тільки підтверджує те, що має бути напрацьована прозора формула розподілу субвенцій, аби вони більше не асоціювалися в нардепів з роздаванням “гречки”, а отже, не працювали на їхній піар.

Цю проблему також може розв’язати виборча реформа, яка передбачає ліквідацію мажоритарної системи. Найближчим часом стане відомо, чи розгляне парламент зміни до Закону України “Про вибори народних депутатів України” та чи ухвалить рішення про скасування “мажоритарки”.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував розподіл округів представниками БПП на Київщині до того, як стартувала президентська кампанія, а також розповідав, як нардепи від БПП Ігор Кононенко та Артур Палатний піаряться на субвенціях і можуть претендувати на округи своїх політичних опонентів. Остаточно прізвища кандидатів у нардепи будуть відомі наприкінці червня цього року.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539