На що Карплюк витрачав щомісяця понад півмільйона гривень?

0

Доходи та грошові активи родини Володимира Карплюка, очільника партії “Нові обличчя”, 2018 року зменшилися порівняно з 2017-м.

У декларації фігуранта антикорупційних розслідувань з’явилися послуги з проживання в Італії вартістю майже як річна зарплата політика. Екс-дружина кандидата в нардепи на 95-му окрузі придбала приватний будинок в Ірпені площею понад 200 квадратів, імовірно, за заниженою ціною та позбулася ТОВ. Колишню дружину кандидат у депутати досі відображає в декларації як особу, з якою спільно проживає. Розлучення відбулося після низки обшуків, проведених правоохоронцями.

Левову частку доходів політика за минулий рік становить повернений борг – майже 3 млн грн. Заробітну плату в розмірі близько 250 тис. грн у родині отримував торік лише Карплюк до моменту своєї відставки. Також у його декларації зазначено кошти, одержані сім’єю від надання в оренду майна, та відсотки від депозиту.

З нерухомості залишилися 3 квартири в Польщі й тільки 2 квартири та 2 житлові будинки в Україні, а також земельні ділянки, дві з яких – у Нацпарку “Голосіївський”, де кілька років тому Карплюк планував на місці лісу звести багатоповерхівки.

Цікаво те, що в декларації є інформація про ще 2 квартири в Ірпені й сусідній Бучі на праві користування та в оренді, хоча свого часу Карплюк декларував 67 квартир.

Згідно з реєстром Мін’юсту, ТОВ “Бай Кар” припинило свою діяльність 2017 року, тому відомості про корпоративні права в минулорічній декларації відсутні.

Торік дружина Карплюка придбала в Ірпені будинок загальною площею 222 квадратні метри лише за 1,7 млн грн, хоча мінімальна ринкова вартість такої нерухомості значно вища.

Окрім того, Людмила Карплюк з грудня 2018 року орендує в Ірпені земельну ділянку площею 4 гектари в Галини Співак, яка є дружиною Володимира Співака, партнера Карплюка за будівельним бізнесом у Польщі. До речі, політик цей бізнес не декларував. Але, як повідомляли ЗМІ, він вів його спільно зі Співаком, директором будівельної компанії “Будрегіонінвест”. Як відомо, засновниками ТОВ “Будрегіонінвест” були дружини Карплюка та мера Бучі, екс-регіонала Анатолія Федорука.

Інформацію про те, що ділянка поблизу столиці Польщі належить Співаку, журналісти отримали з польського реєстру нерухомості.

Також у декларації зазначено витрати на послуги з проживання в Італії. Так, за кімнату в Італії родина заплатила суму, еквівалентну річній заробітній платі Карплюка.

Готівкою сім’я екс-мера має 2,25 мільйона гривень, майже 350 тисяч доларів та 30 тисяч євро.

Також декларант зазначає, що позичив третім особам близько 4 мільйонів гривень.

Карплюки користуються послугами банку ОТП та Приватбанку. На рахунках вони тримають майже 450 тисяч гривень і 3,5 тисячі доларів.

Надаючи майно в оренду, родина Карплюка заробила приблизно 300 тисяч гривень.

Загалом грошові активи сім’ї протягом року зменшилися на понад 2,5 млн грн і більш ніж на 30 тисяч доларів. Звісно, можна припустити, що це витрати на купівлю будинку, але ж Карплюку торік повернули майже 3 млн грн.

Якщо додати весь річний дохід родини, різницю в заощадженнях, повернений борг, відняти вартість придбаного будинку та поділити на 12 місяців, то вийде, що Карплюки щомісяця витрачали понад 500 тис. грн. Редакція Руху ЧЕСНО намагалася взяти в політика коментар, але спочатку він не відповів, а потім його телефон був поза зоною досяжності.

Зазначимо, що, як передбачає законодавство, декларант повинен занести до декларації всі видатки та правочини, які перевищують 50 прожиткових мінімумів (2018 року – 85 тис. грн).

Карплюк міг також внести значну суму коштів на рахунок своєї політичної партії, але, відповідно до офіційного звіту НАЗК, 2018 року він обмежився разовим внеском у розмірі 30 тис. грн.

Нагадаємо, раніше прокуратура області оголосила Карплюку підозру та звинувачує не лише його, а і його заступників, зокрема, у відмиванні бюджетних коштів на ФОП-покійника. Після повідомлення про підозру Карплюк учергове зник з країни більш ніж на місяць. За рік до парламентських виборів він подав у відставку з посади міського голови. Потім його помітили на зборах обласного осередку БПП, де формували підтримку на місцях для президентських виборів.

Тоді ж Карплюк домовився, що БПП віддає йому на відкуп 95-й округ. Після цього в Ірпені припинилися обшуки та зупинилися розгляди резонансних справ у судах, а під час президентських перегонів в Ірпінській міській раді, яку контролюють “Нові обличчя”, знаходили агітацію Петра Порошенка.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539