Закриття стоматологічних кабінетів у Коцюбинському і Ворзелі

0

Закриття стоматологічних кабінетів у Коцюбинському і Ворзелі

Нещодавно від виборців нам стало відомо, що з селищної амбулаторії Коцюбинського вивезли стоматологічне обладнання в невідомому напрямку.  

Разом з депутаткою КСР Ліною Радудою,  депутатом облради Ігорем Домбровським та небайдужими місцевими мешканцями ми вирішили негайно перевірити інформацію.   

Виявилось, що в двох кабінетах коцюбинської амбулаторії дійсно стоматологічне обладнання вже відсутнє. Схожа ситуація, як нам повідомили виникла й у сусідньому Ворзелі.

Головний лікар Паюк повідомив нам, що він не відповідає за стоматологічне обладнання і не знає хто і коли прийняв рішення позбавити мешканців стоматологічних послуг, оскільки він був в цей час на лікарняному. 

У нашій лікарні працюють досвідчені стоматологи, тому на прийомі завжди були люди. Навіть є лікар загальної практики, яка може лікувати зуби дітям. 

Поцікавилися у лікаря-стоматолога Галини Мельник чи зручно працювати втрьох в кабінеті, який і так не відповідає нормам, якими передбачено, що кабінет має бути не менше 14 кв.м, а він лише 9. 

“Дуже не зручно, тому що місця мало. Витяжка не працює. Кран на стерилізаторі також не працює” , – говорить лікарка.

Більшість працівників незадоволені станом речей в медзакладі, вони вважають, що денний стаціонар та саму амбулаторію розграбували. Медики кажуть, що тих, які відкрито виступають проти ірпінського свавілля, виживають. 

Тут треба зазначити, що саме Ірпінь отримує кошти в бюджет для фінансування медицини й освіти і саме депутати Ірпеня мають виділяти кошти на фінансування цих соціально важливих сфер.

Офіційна версія нового очільника КНП “Ірпінська стоматологія” ІМР Андрія Пашинного, що в Коцюбинському  провели оптимізацію режимів роботи лікарів, раціональності використання приміщень. 

Загнали лікарів в одне приміщення і назвали це оптимізацією, за приміщення (оренда якого обходиться Ірпінській міській раді аж 1 грн. на рік), які належать громаді селища нараховуються тисячі за комунальні послуги. 

Під час огляду кабінетів ми зіштовхнулися з лікарем-стоматологом Оксаною Бакало, яка розповіла нам що обладнання перевезли в ірпінську лікарню і вже, ймовірно, там змонтували, оскільки вони вважають, що воно їхнє. 

Лікарів-стоматологів після створення КНП в Ірпені відповідним наказом зобов’язали брати плату за послуги. 

Оскільки щомісяця згідно наказу кожен лікар відповідно до плану повинен  здавати 15 тис. грн. ніби то за комунальні послуги. Якщо потрібна сума не збирається, то лікаря переводять на половину ставки.

Бакало дуже чуйна людина, яка не може відмовити інвалідам в допомозі, людям похилого віку, а особливо дітям.  

Трапився  випадок, коли до лікаря прийшли три хлопці, в яких лікар впізнала дітей героя АТО, Олександра Гуменюка.  Звісно вона виконала роботу безкоштовно бо знає, що діти загиблого воїна мають обслуговуватися безоплатно.  

Окрім всього, зі слів працівників лікарняні медикам не відшкодовуються місяцями, заробітна плата не завжди своєчасна. Що стосується витратних матеріалів, то стоматологи закуповують їх самостійно, необхідні  інструменти також, бо те що мають лікарі навіть страшно показувати. Прибирають кабінети лікарі самостійно. Витяжки немає, натомість дірка в стіні. В стерилізаційній часто не працює кран.

Цими інструментами вже давно не можна користуватися але вони числяться за лікарями і Ірпінь вимагає щоб саме в таких умовах медики ще й “казну” поповнювали.

Лікарку-стоматолога, яка пішла проти системи, звільнили, а потім після довгих поневірянь відновили, але з випробувальним терміном. 

Колеги стверджують, що вона винна сама, бо зголосилася на умови договору і повинна здавати кошти.  

Цікава деталь яку я побачила під час огляду кабінетів – камера, яка фіксує кількість пацієнтів на прийомі у стоматолога. 

Одного я точно не побачила – це затвердженого прейскуранта на послуги і головне не розумію, як здаються і куди здаються кошти і чому не має розрахункових квитанцій.  

Під наступну  ‘’оптимізацію” підпадає місцева лабораторія, яка за інформацією повинна здавати в “касу” Ірпеню близько 54 тис. грн. на місяць. 

У нас в селищі хворі на діабет, які повинні контролювати вміст цукру в крові, більшість з них пенсіонери і інваліди, де брати кошти на такі процедури.

Побачивши таку картину, мала зрозуміти чому виникла така ситуація, перечитала закон та вивчила досвід аналогічних громад.  

Медична реформа, яку розпочали в державі, почалася з первинної ланки. Стоматологічні послуги, на жаль, ввійшли до вторинної ланки. Хоча асоціація стоматологів вимагає включити екстрену допомогу та та профогляди в первинну ланку. 

Статистика говорить про збільшення ракових захворювань ротової порожнини в деяких регіонах до 15% за рахунок того, що більшість міських рад пішли шляхом найменшого супротиву і перевели стоматологію до РЦЛ (районні центральні лікарні), бо економічно не вигідно утримувати стоматкабінети. 

Діти до 18 років, пільгові категорії та екстренні випадки (гострий зубний біль) повинні лікуватися безкоштовно. Ми вимагаємо повернути стоматологічне крісло  для обслуговування соціальних груп населення та дітей до 18 років.

Уряд повинен доручити МОЗ визначити перелік та обсяг стоматологічної допомоги, що має надаватися комунальними стоматполіклініками громадянам безоплатно з наступним відшкодуванням цим закладам вартості наданих послуг за рахунок медичної субвенції з державного бюджету. На сьогодні лікування дітей та екстрені випадки залишаються безкоштовними. І витрати мають відшкодовуватися місцевими міськими радами.

На сьогодні в КНП Ірпеня близько  114 штатних одиниць, 10 повинно бути дитячих, які повинна утримувати Ірпінська міська рада, але немає жодного.

В амбулаторіі  селища працює лікар-стоматолог загальної практики, яка може  лікувати дітей, а також надавати екстренну допомогу. То чому громада, маючи власне приміщення в лікарні та професійних лікарів повинна скитатися по Ірпеню, щоб пройти елементарних профогляд  дитини. Чому з диким зубним болем мешканці повинні їхати до Ірпінської лікарні через Київ або чекати електричку?

Які наслідки закриття стаціонару?

Окрім того, під час огляду кабінетів зіштовхнулися з тим, що мешканці годинами чекають на лікаря, який має поставити крапельниці в кімнатах, які з’явилися в амбулаторії після того, як закрили в березні цього року стаціонар на Лісовій.  

Головний лікар Паюк пояснює, як вирішити питання з чергами. З його слів обласна лікарня призначає хворим крапельниці, а хворі приходять ставити їх до місцевої амбулаторії, то нехай їх ставлять також  в обласній, де призначили. Тоді, на його думку, черг і не буде.

Не розумію як може лікар пропонувати хворим, людям похилого віку їхати в Київ, щоб поставити крапельницю після якої необхідно ще,як мінімум годину лежати щоб ліки нормально засвоїлися. І ще раз постає питання: навіщо було закривати стаціонар на Лісовій?

Потім з’ясувалося, що декільком пацієнтам все ж таки прописали лікування у нашій амбулаторії, а лікаря немає. 

31 серпня у амбулаторії буде День відкритих дверей, запрошую всіх і кожного подивитися на закриті двері кабінетів стоматології, на закриті двері денного стаціонару на Лісовій, що далі? Цікаво чим ще здивує коцюбинців місцева медицина?

Ми, мешканці селища  маємо право на достойне медичне обслуговування, бо сплачуємо податки, більша частина яких залишається в місцевому бюджеті.  До реформи вторинної ланки залишилось не багато часу, тому прошу депутатів та Ірпінську міську раду зупинити грабунок місцевої амбулаторії та утримати персонал кваліфікованих лікарів. 

Виділити ставку лікаря-стоматолога, яка буде лікувати безкоштовно дітей, як того вимагає закон та надавати безкоштовно екстренну допомогу, затвердити перелік пільгових категорій, які мають право безкоштовного обслуговування, повернути стоматологічне обладнання громаді Коцюбинського.  

Пам’ятайте, що медицина окрім економічної вигоди повинна бути доступна для людей.

Авторка: Наталія Пилипенко, депутатка Коцюбинської селищної ради

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539