Шулявський міст – пожирач бюджету

0

Бюджетна комісія Київради проголосувала за виділення додаткових 114 млн грн на будівництво Шулявського шляхопроводу. Попри це, на сесію, заплановану на 19 вересня, подають проект рішення на ще 230 млн грн для цього ж об’єкта. Спочатку на реконструкцію моста було заплановано 600 млн грн, але остаточна вартість проекту досі не відома. Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

“На бюджетній комісії виділили 114 млн і зараз плануємо ще 230 млн грн. Це вартість згідно з кошторисами актів виконаних робіт. Я знаю, що ці кошти треба виділити, аби завершити реконструкцію розв’язки”, – розповідає перший заступник голови бюджетної комісії Київради, депутат від БПП Олесь Маляревич.

Він не заперечує факт виділення 600 млн грн на будівництво Шулявського шляхопроводу й для отримання детальної інформації пропонує звернутися до Департаменту транспортної інфраструктури КМДА.

“Я знаю, що там є якісь додаткові роботи, але вони не заактовані, тому питання до Департаменту транспорту. Він це контролює разом з усіма контролюючими органами. Вони подають на бюджетну комісію суму, яку треба дофінансувати, і ми розглядаємо. Комісія складається з депутатів з різних фракцій, не тільки з команди мера, і всі підтримують це рішення. Не підтримують тільки ті, хто не хоче, щоб розв’язку побудували”, – додає Маляревич

На уточнювальне запитання, чи бачив він акти виконаних робіт і чи показували їх на засіданні комісії, депутат зізнався, що актів не бачив, але довіряє Департаменту транспортної інфраструктури.

“114 млн ми вже виділили, тому що це було фінансування з коштів самого Департаменту, перекинутих з інших об’єктів. А 230 млн надамо з перевиконання бюджету, яке зараз становить 1 млрд 400 млн за 9 місяців”, – резюмує Маляревич.

Його однопартієць, депутат Київради Ілля Сагайдак переконаний, що виділяти забудовнику додаткові кошти не варто, оскільки суму, оголошену в тендері, уже сплачено.

“Шулявську розв’язку повністю профінансовано авансом. За моїми даними, актів виконаних робіт надано лише на 10%. За інформацією у ЗМІ, майже весь аванс підрядник використав на свої комерційні потреби, а саме на придбання корпусу заводу “Арсенал” на Печерську, де планує звести черговий ЖК. Тому, звісно, грошей на будівництво в нього немає”, – розповідає Сагайдак

Депутат певен, що мер Києва Віталій Кличко знав про змову на шулявському тендері ще до того, як звернувся до Кабміну по дозвіл на 100% передоплату фірмі, яку, зрештою, АМКУ оштрафував на 112 млн грн за фальсифікацію документів для участі в тендері:

“Як мені відомо, зараз підрядник намагається протягнути новий кошторис на суму близько 2 млрд грн замість виграного тендера на 600 млн грн. Напрошується питання: відповідно до якого кошторису додають ще 344 млн грн на Шулявку? Повідомте, потім фінансуйте! У місті виграють тендери на одну суму, а будують в 4 рази дорожче. Ми не можемо фінансувати наосліп інфраструктурні проекти міста. Кличко має повідомити нову вартість розв’язки, інакше це гра в наперстки”. 

Сагайдак також наголошує, що у столиці потрібно негайно провести аудит, оскільки, за його словами, мер користується бюджетом міста, наче власним гаманцем. Депутат сказав, що не голосуватиме за цей проект, і закликає колег учинити так само, щоб не стати співучасником злочину.

Депутат Київради від партії “Свобода” Прохор Антоненко не виключає, що частково ці кошти можуть бути використані будівельними фірмами на сплату штрафів:

“Кличко заявляв, що не було передано 600 млн грн на будівництво Шулявського шляхопроводу, хоча є лист до Кабміну з його підписом. Зараз, цілком очевидно, “Укрбуд” і пов’язані з ним фірми, які будують міст, мають сплатити штраф, і тепер у них проблема з грошима. Я не здивуюся, якщо виділені з бюджету кошти підуть на виплату заборгованості за штрафами за результатами розслідування АМКУ”.

Як відомо, Антимонопольний комітет України провів розслідування й довів, що тендер на реконструкцію розв’язки на Шулявці вартістю 600 млн грн компанія “Північно-український будівельний альянс” виграла неправомірно.

АМКУ з’ясував, що конкурс відбувся з численними порушеннями та використанням підроблених документів, а двоє “фіналістів” – компанії “Північно-український будівельний альянс” і “Спецбуд-плюс” (обидві входять до корпорації “Укрбуд”) – діяли у змові. Як наслідок кожну з них оштрафували на 56 млн грн. 

Ці фірми, як повідомляли журналісти “Схем”, пов’язані з відомим столичним забудовником, екс-нардепом Максимом Микитасем.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО зібрав думки експертів, які впевнені, що розв’язку на Шулявці не вдасться побудувати вчасно, а вартість її будівництва може значно зрости. Окрім того, цей варіант розв’язки не усуне проблему заторів.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539