Понад 7 млн. Передвиборчий фонд Карплюка був другий за розмірами в Україні

0

З-поміж двадцятки мажоритарників, які витратили на парламентські вибори найбільше грошей, лише троє потрапили до Верховної Ради. Такі дані отримали аналітики Громадського руху ЧЕСНО, проаналізувавши всі остаточні фінансові звіти кандидатів у нардепи, опубліковані на сайті ЦВК.

Разом перші 20 кандидатів, які вклали у виборчу кампанію найбільше коштів, витратили 82,3 мільйона гривень. Про це повідомляє рух ЧЕСНО. Кандидат від 95 округу (Києво-Святошинський район, Приірпіння) Володимир Карплюк витратив на вибори лише офіційно понад 7 млн грн, але програв вибори.

Самовисуванець-гречкосій витратив на агітацію 7,3 мільйона гривень. Майже 7 мільйонів фігурант антикорупційних розслідувань Карплюк отримав від фізичних осіб.

Донорами його кампанії стали забудовники, сам Карплюк теж є забудовником. Серед основних донорів був підприємець, бізнес-партнер Карплюка Володимир Співак. Він дав кандидату 1,47 мільйона гривень.

Депутат Ірпінської міської ради Ігор Оверко (представник партії “Нові обличчя“, яку очолює Карплюк) надіслав Карплюку теж 1,47 мільйона. Оверко відомий тим, що свого часу задекларував рекордні 586 квартир.

Ще 1 мільйон перерахував нотаріус Максим Нельзін. За інформацією місцевих ЗМІ, саме Нельзін оформляв ділянки під час дерибану Бучанського межигір’я, яке зрештою стало власністю екс-нардепа, комуніста Ігоря Калєтніка.

Попри значні видатки, Карплюк до Верховної Ради не потрапив. Він програв Олександрові Горобцю зі “Слуги народу”, який витратив на кампанію лише 381 тисячу гривень (у середньому 13 грн за голос виборця). 

Карплюк витрачався переважно на телерекламу, за яку віддав 5,7 мільйона гривень. Її показували на українських каналах “1+1”, “Інтер” та “NewsOne”.

Один голос виборця коштував Карплюку в середньому 376 грн.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539