Сумна статистика по-ірпінськи: висотки VS інфраструктура

0

У місті Ірпінь внаслідок хаотичної забудови багатоквартирними будинками виник очевидний дисбаланс у розвитку соціальної та транспортної інфраструктури. 

Ситуація набула незворотного характеру, оскільки протягом останніх 5 років населення стрімко зросло в 2-4 рази без відповідного розвитку мережі шкіл, садочків та медичних закладів, транспортної інфраструктури. 

Так, в місті Ірпінь жителі змушені покривати потреби в дошкільних закладах, освіті та медицині за рахунок міста Києва. Ось дані взяті з сайту Управління статистики Київської області та офіційно надані Управлінням науки і освіти Ірпінської міської ради.

Разом з тим, зростала кількість дітей, а школи не будувалися.

Зокрема, в ЗОШ № 17 м. Ірпінь на 2019/2020 було набрано 11 перших класів замість 3, на які розрахована будівля ЗОШ №17. При цьому в школах міста учні навчаються в другу зміну. 

Школи СЗОШ №1 СЗОШ №2 ЗОШ №3 СЗОШ №12 ЗОШ №17 НВО “Освіта” НВК “ІЛІТ” ІАЛ НУБіП
потужність 350 900 1700 1728 1180 300 180 550
фактична завантаженість 588 1671 1589 2182 1712 293 141 337

Не побудувала колишня в.о. Голови міста Ірпеня Анастасія Попсуй навіть обіцяної школи геніїв.

Така ж саме ситуація склалася з дошкільними навчальними закладами:

дитячі садочки ЗДО №1 ЗДО №2 ЗДО №3 ЗДО №4 ЗДО №5 ЗДО №6 ЗДО №7 ЗДО №8
потужність 345 80 80 180 60 280 96 160
фактична завантаженість 515 180 165 274 120 400 200 370

Фактично, дошкільні навчальні заклади були переповнені станом на 2016 рік. В 2017 році був побудований ЗДО №8, який був відразу перевантажений вдвічі. Черга до дитячих садочків складає до 5000 дітей. 

Читати також: Усушка, утруска: як влада дбає про садки та школи

У 2017 році відкривають муніціпальний ліцей МАН, який незаконнно розміщенний в будівлі медичної амбулаторії. Не дивлячись на те, що це муніципальний навчальний заклад, навчання в ньому платне.

У 2018 році відкрили добудований корпус до ЗОШ №17, який на сьогодні не зданий в експлуатацію, та надбудований поверх в ЗОШ № 2.

У 2019 році, в арендованому у Ірпінського економічного коледжу Національного університету біоресурсів і природокористування України корпусі відкривають Ліцей для учнів 8-11 класів. 

У 2020 році, владою міста анонсовано початок будівництва нового навчального корпусу у СЗОШ №1 на 750 місць. Але територія цієї школи дуже мала, не має повноцінного стадіону (лише спортивний майданчик), тож, таке ущільнення призведе до дисбалансу в навчальній програмі.

Станом  на 26 листопада 2019 року по вулиці Курортній в місті Ірпінь з 2016 року триває реконструкція будівлі з перепрофілюванням під дошкільний навчальний заклад згідно інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що фінансується за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Згідно інформації Управління освіти і науки Ірпінської міської ради, Ірпінь свої фінансові забов’язання виконав в повній мірі. Відповідальність за незавершене будівництво знаходиться в площині повноважень Київської обласної державної адміністрації.

Також у 2020 році планується введення в експлуатацію нового закладу дошкільного освіти потужністю 85 місць.

Але, як можна побачити з наявних даних, найбільше завантаження мають дошкільні навчальні заклади, початкова та середня школа. Тому єдиним рішенням є будівництво двох повноцінних шкіл в місті Ірпінь.

Ситуацію погіршує як відсутність комунальних земельних ділянок, зарезервованих під будівництво нових шкіл та дошкільних освітніх закладів, так і неспроможність місцевого бюджету фінансувати будівництво нових ЗОШ, щоб покрити дефіцит в короткостроковій чи середньостроковій перспективі, тобто протягом 3-7 років. Органи місцевого самоврядування не здатні вирішити це самотужки, а отже це потребує координації та коригування шляхом розробки спеціальної обласної програми.

В той же самий час прем’єр міністр України  Олексій Гончарук додав допис на своєї сторінці в Фейсбук:

Виходить, що до 15 листопада представники влади міста Ірпінь мали би подати інформацію щодо недобудованих об’єктів. Це два дитячих садочки, новий корпус ЗОШ №17, басейн ліцею №3. А також до 10 грудня мали подати інформацію щодо необхідності фінансування будівництва шкіл та садочків.  Чому саме отримувати фінансування? 

Нагадаємо, що пайову участь від будівництва нового житла з наступного року буде скасовано, а це для Ірпеня буде означати дефіцит коштів на будівництво шкіл, садочків, медичних закладів. Створення Гостомельської ОТГ, ще більше зменшить надходження до бюджету Ірпеня. Отже, стає зрозуміло, що треба звертатися до залучення державного фінансування.

Через те, що більше року в Ірпені фактично “безвладдя”, а останній місяць, після складання повноважень секретаря ради Анастасією Попсуй взагалі невідомо, хто виконує обов’язки мера, група свідомих батьків вирішила сама звернутися до голови Київської Обласної державної адміністрації Олексія Чернишова. Зібравши всі дані щодо недобудованих об’єктів освіти в Ірпені, стану працюючих шкіл та садочків, зібравши інформацію щодо потужності та завантаження закладів шкільної та дошкільної освіти, Людмила Першин, Тарас В’язовченко, Олексій Рожно, Аліна Русинюк пішли на особистий прийом до Олексія Чернишова.

Так, замість отримання фінансування, керманичі Ірпеня звернулися до Київської обласної адміністрації, яка мала за кошти області добудувати дитячий садочок на курортній, передати недобудований об’єкт на баланс міста Ірпінь, щоб його добудувати за рахунок бюджета міста. В той же час сусідня Буча отримує державне фінансування добудови дитячого садочку.

Та добудови корпусу ЗОШ №1.

Чому так, що буде з недобудованими об’єктами в Ірпені, і чи буде фінансування будівництва нових шкіл та садочків? Саме з таким питаннями ми прийшли на прийом до голови КОДА.

Відразу Олексій Чернишов зазначив, що в програмі будівництва 100 шкіл та 100 садочків, про яку написав Прем’єр-міністр, є і місто Ірпінь. Хоча з цього приводу ніхто, крім батьків, не звертався до КОДА. На жаль, нинішня влада Ірпеня не викликає довіри, тому просив у майбутньому уважно ставитися до свого вибору. Зважаючи на те, що в місті Ірпінь безвладдя, Чернишов пообіцяв посприяти в  розв’язанні проблемних питань, та дав розпорядження “викликати до мене, хто там у них ще залишився”.

Фото на кавер: Ірпінь онлайн

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539