Ірпінь незаконно обмежує діяльність квартальних комітетів

0

Рух квартальних комітетів Ірпеня опинився перед серйозним викликом з боку влади. Ірпінська міська рада вирішила обмежити права активних містян положенням про діяльність органів самоорганізації населення – за спиною та всупереч бажанню всіх ОСНів міста. Про це стало відомо з порядку денного 77-ї сесії, запланованої на 30 січня.

Ці наміри влади грубо суперечать законам “Про місцеве самоврядування” та “Про органи самоорганізації населення”. Проте питання збирається доповідати юрист Дмитро Негреша, керуючий справами виконкому. При цьому документ старанно приховують. Єдине, що спромоглися викласти чиновники на сайті міськради за дві доби до сесії – це проект рішення, яке не містить головного – тексту власне положення.

Відповідно до закону “Про доступ до публічної інформації”, в.о.міського голови та секретар ради Андрій Літвінов, мав оприлюднити всі проекти рішень з додатками до них ще за 20 днів до сесії.

“Скандал у тому, що ніхто не показує проекту так званого положення, і не ясно, що Ірпінська міська рада планує затверджувати. Депутати, як завжди, нічого не знають. Нам пишуть про якесь “типове положення”. А який сенс у ньому? Є посібник, там уже всі роз’яснення опубліковані”, – коментує Тамара Буренко, секретар ОСН “Комітет вулиці Мечникова”.

Відповідно до наявної інформації, положення за спиною у квартальних комітетів  розробляла Громадська рада при виконкомі Ірпеня, яку в 2017 році переформатував тоді ще діючий мер фігурант антикорупціних розслідувань та гречеосій Володимир Карплюк, перетворивши дорадчий орган на кишенькову структуру. До цієї ради не включені не тільки представників квартальних комітетів, а й жоден висуванець дійсно незалежних громадських організацій.

Також жоден із зареєстрованих квартальних комітетів Ірпеня, а саме – Комітет вулиці Мечникова, ОСН “Дружній квартал”, ОСН Десяти вулиць, ОСН “Мужеловський”, ОСН “Коледж”, Комітет вулиці Східна та ОСН “Ірпінські Липки” – не був запрошений і не брав участь у процесі підготовки положення. 

Ситуацію погіршує той факт, що більшість депутатів Ірпінської міської ради паралельно мають будівельний бізнес, тож використовують свій статус для отримання землі та дозволів на висотне будівництво, в тому числі з порушенням зонінгу та іншої містобудівної документації.  Натомість саме ОСНи в Ірпені є тією силою, що захищає квартали міста Ірпінь від спроб незаконної забудови.

У минулому році вже була спроба зарегулювати діяльність ОСНів в рамках проекту ГО “Група впливу”, який розробив документ, що обмежував ОСНи в правах. Після переговорів кураторка ініціативи Вікторія Золотухіна обіцяла не ініціювати жодних документів за спиною у квартальних комітетів Ірпеня і не лобіювати їхнього прийняття без обговорення. 

Результатом переговорів став форум квартальних комітетів “Добрі сусіди”, де ОСНи відзвітували про роботу та обговорили реальний план дій на майбутнє. При цьому про жодну розробку “положення” не йшлося – навпаки, пані Золотухіну просили не ініціювати такий документ, який не законний і суперечить громадським напрацюванням в рамках проекту #відкритийІрпінь, коли був виданий посібник з усіма необхідними рекомендаціями та документами “Як і для чого створюється ОСН. Посібник за досвідом міста Ірпінь”. 

Проте нині Вікторія Золотухіна змінила свою думку, публічно підтримуючи дії влади по прийняттю таємного положення, яке цілком може обмежити квартальні комітети в правах.

“У 2019 році було проведено дослідження інструментів локальної демократії, зокрема в м. Ірпінь. Зустріч з громадською радою, зустріч з ОСНами, зустріч з представниками/цями місцевої влади, де я говорила або намагалася говорити про те, яким чином можливо покращити інструменти локальної демократії, що очевидно, підняло питання Положення про ОСН. З цієї точки зору, так, я та людина, яка підняла це питання”, – каже експертка, діяльність якої фінансово підтримує Міністерство закордонних справ Данії та програма Розвитку ООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії і прав людини”.

Тож представники квартальних комітетів міста вимагають зняти документ з розгляду без жодного обговорення. “Те положення, що було запропоноване до затвердження раніше, обмежує права жителів Ірпеня та порушує закони України.  Також обурює, що таке положення написане без врахування досвіду вже утворених у Ірпені ОСНів. Його мета обмежити ОСНи у правах і зробити їх створення недоцільним”, – стверджує Наталя Василенко, голова ОСН “Коледж”.

Якщо депутати Ірпеня вкотре проігнорують думку громади, то грубо порушать Закон України “Про органи самоорганізації населення”, адже саме він, а не міські ради визначає правовий статус, порядок організації та діяльності органів самоорганізації населення.

“Діяльність ОСНів регулюється тільки законом. Є окремий закон “Про органи самоорганізації населення” і він має більшу юридичну силу, йому не можуть суперечити акти ірпінської ради”, – коментує юрист Роман Титикало, керівник компанії “Титикало і партнери”.

Тако це питання врегульоване статтею 5 закону України “Про органи місцевого самоврядування”, на який посилається Літвінов у проекті рішення, де є вичерпний перелік всіх органів місцевого самоврядування. “Система місцевого самоврядування включає: територіальну громаду; сільську, селищну, міську раду; сільського, селищного, міського голову; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; старосту; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; органи самоорганізації населення”, – сказано там.

У жодному з двох головних законів не передбачено такого поняття як “положення про ОСНи”, яке начебто розробила Ірпінська міська рада рада. Навпаки, стаття 14 закону про місцеве самоврядування звучить так: “1. Сільські, селищні, міські, районні в місті (у разі їх створення) ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.

  1. Правовий статус, порядок організації та діяльності органів самоорганізації населення за місцем проживання визначаються законом”.

Тобто закон зобов’язує місцеву владу фінансувати квартальні комітети без жодних додаткових положень і дотримуватися законів України, які гарантують незалежність ОСНів на території міста.

Авторка: Михайлина Скорик-Шкарівська, журналістка та мешканка Ірпеня 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539