Опалення: як УЖКГ “нагріло” 11 будинків на ДОЗі на 300 000 тисяч

0

Ця зима була дуже тепла. Більше того, уряд повідомив, що ціну на газ знижують для потреб населення, відповідно теплопостачальною організацією застосовано коефіцієнти перерахунку для населення. Тож були всі підстави вважати, що платіжки за опалення у Коцюбинському стануть меншими. Яке ж було наше здивування, коли вони прийшли не просто такими, як торік, а майже на 10 грн збільшилася ціна за один метр квадратний.

Люди били на сполох, писали, дзвонили і в УЖКГ “Біличі”, і до Лесі Єльникової, яка в УЖКГ займає одну з керівних посад і проживає на ДОЗі тому питання опалення для неї мають бути не просто в зоні професійних компетенцій, а й в зоні особистого інтересу. Отримували відповідь у стилі: “От так, як є. Що виставили – те розкидали”. Оце й усе.

Що означає що виставили? Чому УЖКГ “Біличі”, яке працює за наші гроші та ще й отримує мільйони з бюджету, які потім перераховує ТОВ “Мастер-Енерго”, що виморожували населення кілька опалювальних сезонів поспіль, не працює в інтересах громади? 

Для розуміння. Я живу на ДОЗі. Наш кущ будинків опалює КП “Київтеплоенерго”, але рахунки виставляє УЖКГ “Біличі”. Лічильник нашого куща розташований на території військової частини. Щомісяця 25-26 числа представники “Київтеплоенергол” та “Біличі” разом з представником військової частини мали б йти до лічильника і знімати показники, а також роздруковувати протоколи (відомості) реєстрації середньодобових параметрів та підсумкових значень. Далі представники УЖКГ “Біличі” повинні були звірити дані протоколів реєстрації з актами приймання-передачі товарної продукції (теплової енергії), які виставляє  КП “Київтеплоенерго згідно договору №1420313 від 20.11.2018 р. Так було у попередні роки. З боку УЖКГ “Біличі” відповідальним за зняття показників був головний інженер. Але чомусь це зараз змінилося.

Ці 11 будинків це не лише мій округ. Це і округ депутата Віталія Головні, і округ Віталія Лазаренка, і округ Ліни Радуди. Але чомусь ані Головню, ані Лазаренка питання опалення не цікавило взагалі. 

Ліна Радуда підключилася. Вона дуже фаховий спеціаліст і має на руках дані протоколів показників (відомості) реєстрації середньодобових параметрів та підсумкових значень лічильника в зими 2016 – 2017 та 2017 – 2018 року. Це саме ті зими, коли до перевороту і захоплення влади ми мали безперешкодний доступ до показників лічильника і могли контролювати споживання енергоносіїв.

Максимальний показник, який брали наші 11 будинків (35586,66 м2 опалювальної площі),  у найлютішу зиму – 344,957 Гкал. Такий показник був у найхолодніший місяць січень 2017 року.

А нам у найтеплішу зиму виставили для того, щоб “розкидати” на всіх 502,65947 Гкал. Це при тому, що тепла зима. Загалом для мешканців суми мали б бути нижчими, бо зима тепла і ціна на газ впала.

Ми з Ліною Радудою протягом двох неділь намагалися з’ясувати причину здорожчання кв. метра опалювальної площі, зверталися  до начальника УЖКГ “Біличі” Сергія Слухая і зрозуміли, що ніхто не навіть не роздрукував ці протоколи, по яких мала відбуватися звірка. Він спершу казав про те, що у нас старі розрахунки. Так ціна ж була більшою і температура встановила рекорд! Зрештою після  митарств Ліна Радуда настояла, щоб при ній покликали головного інженера, який отримав  вказівки зняти показники лічильника і роздрукувати протоколи реєстрації параметрів. 

Доки УЖКГ “Біличі” нас годувало обіцянками дати всю інформацію завтра, завтра, у споживачів назрівав бунт. Вони отримали в березні платіжки за грудень і там ціна – 28 грн за м2 і застосували коефіцієнт перерахунку при тому, що в грудні була низка температурних рекордів. Це був найтепліший місяць за всі 139 років.Температура повітря перевищувала 15 градусів і така ціна! 

І от нарешті подивилися дані роздруківки за листопад, коли нам нарахували 502,65947 Гкал. Акт з такими показниками УЖКГ “Біличі” дійсно підписало.

А реальне споживання куща за листопад було 284,2362 Гкал.

Тобто не вище, ніж той показник, який був у нас у найлютіший місяць 2017 року. 

Далі були дані за грудень, за який всім нарахували по 28 грн за метр квадратний і  застосували коефіцієнта перерахунку. Нам всім нарахували 597,62691 Гкал. Підпис під цим актом вже не поставили, оскільки депутатка Ліною Радудою підняла розголос.

А реально по протоколу 329,6970 Гкал.

Значит і за грудень місяць населення надурили. І ми порахували, що загалом нас всіх “нагріли” більш ніж на 300 000 грн.

Виникає питання: не друкували і не звіряли з умислом, щоб підзаробити на людях чи через халатність? Хоча дуже дивно, бо раніше з року в рік звірка відбувалася нормально. І цієї зими, коли не було снігу, працівникам УЖКГ було працювати значно легше, ніж в той час, коли на прибирання вулиць не було ресурсу і на УЖКГ “Біличі” не заводили мільйонні позики з бюджету.

Разом з Ліною Радудою  пішли по сусідам і ми зібрали підписи під зверненням до УЖКГ з проханням розібратися з неправомірно виставленими рахунками за опалення, що  спричинило матеріальні збитки мешканцям будинків. Звернення Ліна Радуда зареєструвала в жеці, а також понесла і в селищну раду. В умовах карантину прийшла в перчатках і в масці, щоб допомогти мешканцям розібратися в ситуації.

Для розуміння громади Сергій Даніш, який вважає, що головує в селищі і є секретарем, сказав, що не реєструватиме звернення, бо немає секретаря. Дуже дивно, бо він дійсно вважає себе секретарем ради. І в часи головування “регіонала” Вадима Садовського для тогочасного секретаря Олександра Ковтача взяти від депутата звернення не було проблемою. Тож Даніш свідомо кинув людей напризволяще з їхніми проблемами.

Якщо мешканцям не зроблять перерахунок, то ми будемо змушені звертатися до правоохоронних органів, щоб розібралися в службовій недбалості чи умислові. Але що дивує найбільше. Що в УЖКГ “Біличі” кадри ті ж самі. Невже за рік можна собі дозволити по-іншому ставитися до споживачів? 

Авторка: Наталія Пилипенко, депутатка Коцюбинської селищної ради

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539