Коронавірус: як контролювати закупівлі в областях і яка ситуація на Київщині

0

Наразі в країні триває мобілізаційна акція #ДіємоРазом, до якої долучилися “Пацієнти України,  волонтери” та представники “Голосу”. Основна задача – якісно співпрацювати з медиками, органами місцевого самоврядування, правоохоронями задля того, щоб максимально ефективно долати наслідки коронавірусу наявним в громадах ресурсом.

Я координатор “Голосу” по Ірпінській міській раді, маю економічну освіту і очолюю батьківський рух. Вирішив відмоніторити закупівлі на Київщині, які місцева влада робила для того, щоб боротися із covid-19.

Навіщо проводити такий моніторинг і що він дає:

а) можна оперативно реагувати в разі наявності корупції та виявляти тих, хто хоче нажитися на цій біді. Економія бюджетів в умовах економічної кризи це актуальне питання не лише для сімейних бюджетів, а й для місцевого бюджету і для держбюджету;

б) мати загальну картинку кількості та якості того, що закуповується для боротьби з коронавірусом в областях, щоб мати інструмент для оцінки достатності вжитих заходів ініціювала моніторинг закупівель. 

Чому ціна на тести різниться удвічі?

У системі закупівель Prozorro, по обгрунтуванню COVID-19 в Київській області частіше за все закуповують медикаменти, засоби захисту, дезінфікуючі засоби. 

Також купують тест-системи для виявлення антитіл IgG/IgM до коронавірусу 2019-nCoV. Так звані “експрестести”. І ось серед закупівель виявилася дуже велика різниця в ціні Тест-систем. Найдешевші купили в Березні по 300 грн за штуку, найдорожчі в Обухові по 774 грн. Різниця більше ніж вдвічі.

Закупки проводяться у різних постачальників. Як тут не згадати недавній скандал в Іспанії, де були виявлені неякісні тести. Можливо, треба звернути увагу на подібні закупівлі. 

Тести на грип замість тестів на коронавірус

Також слід чітко визначитися, які саме тести відносити до COVID-19.. У переліку Кабміну, в тому що дозволяється купувати щось під час пандемії та в рамках боротьби з короновірусом, крім тестів на COVID-19 можна придбати тести на інші ОРВІ

Так, у селищі міського типу Рокитному купили тести на грип і у такий спосіб вирішило заощадити. Це як? Якщо тест негативний – то коронавірус, якщо позитивний то грип? У цей час експрес-тести першої необхідності на COVID 19 не закупили.

Також купили тести на виявлення грипу в Білій Церкві.

Дезінфекція: хто що знайшов і, може, допоможе

Щодо дезінфікуючих засобів, то тут відбуваються купівлі чи то по принципу хто що знайшов, чи то по принципу “можливо це нам допоможе”. 

Так КП ФМР Фастівська ЖЕК купило швабри з відрами. До цього цих приладь або не було, або кількість була замала, або це якісь спеціальні швабри та відра, які стали необхідними для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України.

Керівник управляючої компанії, голова правління ОСББ роз’яснили мені нащо керуючі компанії купують “Білізну” в боротьбі з короновірусом. А мешканці багатоповерхівки підтримують таку ініціативу: “запах хлору заспокоює”, ось дослівно:

А от в громаді селища Коцюбинське запах хлорки викликав цілий скандал. Мешканцям селища написали, що дезінфекцію робили дорогим засобом, який не мав містити хлорки і відповідно запаху не мало бути. 

Мешканці це помітили і почали задавати питання УЖКГ “Біличі”, чи не списали кошти на дорогий засіб, аби для галочки дезінфікувати хлоркою, яка не допомагає.

Тому хлорка на коцюбинчан заспокійливо не подіяла. Єдине, що після питань мешканців УЖКГ додало до посту, що обробляли ще й “Брилліантовим мігом” – засобом російського виробництва.

А от благоустрій у Сквирі закупив 1000 літрів концентрату естеро-сивушного. І я уявив собі який запах заспокоював мешканців, якщо під’їзди би обробляли сивухою…

Бажано ввести якійсь стандарти щодо засобів: які треба використовувати і для чого.

Березанська міська лікарня закупила, як і Коцюбинське, дезінфекційний засіб російського виробництва “Брілліантовий міг”.

Аналіз закупівель Білоцерківської міської лікарні № 3 (це одна з 16 опорних лікарень, які визначені для лікування хворих на коронавірус в Київській області) показав наступне: більшість ліків закуповують в одній й тій самій аптеці. В одній з закупівель взагалі відсутній список медичних препаратів, замість цього в договорі зазначено: згідно прейскуранту продавця та видатковій накладній, які відсутні. Не зрозуміло, що саме купують, за яку ціну.

І тут було би добре мати офіційно рекомендовані ціни для закупівлі препаратів з національного переліку та посилити контроль закупівель лікарняних засобів та медичних матеріалів.

Щодо засобів захисту, то з’явилося враження, що купують все що бачать, і де бачать.

КП “Великодимерське” серед прочого, закупило “Плащ рибака”. Ймовірно, це замість захисного костюму або хтось зібрався порибалити в такий час. Але є спеціальні засоби для захисту і плащ рибалки точно не з-поміж них.

А щодо медичних установ, то тут було би добре почути думку інфекціоністів та самих медиків. Надати рекомендації та встановити рекомендовані ціни на захисний одяг для лікарів та медичного персоналу.

Спецперевезення

Постанова Кабміну від 29 березня 2020 р. № 248 про питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України, дає перелік таких опцій:

  • нерегулярні пасажирські перевезення (організація перевезення пацієнтів,

хворих на COVID-19, та медичних працівників)

  • нерегулярні пасажирські перевезення персоналу (організація перевезення

персоналу).

Так, у місті Боярка було проведено закупівлю з регулярних спеціальних пасажирських перевезень пасажирів-працівників, установ, організацій які забезпечують життєдіяльність міста Боярка. Бажано чітко визначити перелік осіб, для якого надають послуги.

Продуктові набори – гречка чи допомога?

Закупівлі продуктових наборів для малозабезпечених верств населення відсутні в переліку Постанови кабінету міністрів. Більше того, Рух ЧЕСНО вже описав, як депутати у передвиборчий рік піаряться на допомозі виборцям та медзакладам на карантині. Київщина не стала винятком. 

У Коцюбинському депутати “Нових облич” вже розносять у передвиборчий рік продуктові набори. Виставляють фото. Бачимо, що прийшли до літніх людей, які в зоні ризику, з бюджетною “гречкою” і навіть не подбали про маски чи перчатки. Взагалі у квартирі, де старша людина, якій дезінфікувати приіщення, сидить у шкарпетках, зайшли не лише без захисних пов’язок і рукавиць, а у взутті.

У Гостомелі у закупівлі є перелік продуктів та вказана ціна. А ось в Тетієві закупили невідомо що. Інформація в документах відсутня.

Також Гостомель відзначився тим, що закупив бензин без конкурсу і написали це як засіб для боротьби з коронавірусом. Паливні матеріали також відсутні в переліку постанови Кабміну.

Тож виникають питання щодо порушення процедури закупівель.

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539