На карантині у санаторії Ворзеля: як живеться українцям, які приїхали з ОАЕ (оновлено)

0

До України прилетів літак з гуманітораною допомогою. Оскільки було місце, то консульство домовилося, щоб 113 українців, які були в ОАЕ, могли вирушити на ньому додому. Ті, хто вилетів, підписали документи, що вони готові себе самі забезпечувати в тому числі і під час обсервації. Їх розмістили у Ворзелі.

“Ну от вони документи підписали, а тепер почалися розмови про те, що у них немає грошей. Кажуть там печатки нема – тому документи не дійсні. А яка може бути печатка, якщо людина пише розписку, то в суді її підпис визнають дійсним. Треба платити і за перебування, і за харчування. Але коли їм про це кажеш, то вдають, що не чують. Було таке, що дехто спершу фестивалив…”, – розповідає “Громаді Приірпіння” джерело в ОДА.

“Це в основному молоді люди, які працювали в Еміратах. Ким не кажуть. Один зізнався, що працював в якісь кальянній фірмі, інші мовчать. Зарплата, з їхніх слів, була 600-700 доларів. Зараз просять, щоб їх безкоштовно тестували на коронавірус і скаржаться на умови і сервіс”, – додає джерело.

Тепер влада області має думати над тим, як забезпечити тих, хто підписався під зобов’язаннями, що в стані сам це зробити. Частина чоловіків, які прилетіли з ОАЕ, сподіваються на допомогу волонтерів.

Поміниця народного депутата від “Голосу” Михайлина Скорик-Шкарівська, яка мешкає в Ірпені тримає зв’язок із тими, хто перебуває на обсервації. Вони твердять, що в документах не йшлося про те, що вони мають оплачувати обсервацію своїм коштом.

Але визнають, що підписували договір.

“До конца не знали про какие суммы речь. Ходили слухи что это будет 100 долларов за всё (с питанием), кто 200. Договор подписывали. Можно при вашей помощи выяснить, насколько этот договор имеет юридическую силу? Мы подозреваем, что не имеет”, – зазначає один з тих, хто перебуває на обсервації.

У своєму інетрв’ю, яке виклали на сайті ОДА, директорка ворзельського санаторію Марія Гуртавцова розповіла про стан громадян, які перебувають на обсервації:

“З точки зору медицини поки що все гаразд. За станом здоров‘я усіх, хто проходить в санаторії обсервацію, слідкує лікар. По прибуттю усім провели термометрію, випадків підвищеної температури не виявлено. У одного з наших гостей був вивих ноги, який він отримав ще у аеропорті в ОАЕ, йому надано допомогу. У той же час громадяни, які повернулися з ОАЕ перебувають у стресі. Вони стикнулися з закриттям кордонів, не мали можливості вчасно повернутися додому і все це у розпал епідемії коронавірусу. І зараз вони вимушені перебувати не вдома, а в обсервації. Це не могло не позначитися на їх поведінці. По прибуттю деякі з них були у стані алкогольного сп‘яніння, ми стикнулися з поодинокими випадками порушень режиму перебування. Але усі питання ми намагаємось вирішувати конструктивно.”

“Головна складність на початку була пов‘язана з поведінкою деяких з наших гостей, які безвідповідально поставилися до дотримання правил перебування у санаторії, палили у номерах, псували майно, вели себе, у деяких випадках, неадекватно. Я розумію, що люди із задоволенням опинилися б вдома, але зараз особливий час та особливі вимоги. На щастя, такі випадки скоріш виключення, більшість громадян з розумінням ставляться до ситуації та разом з нашим персоналом конструктивно намагаються вирішувати усі питання, що виникають. До того ж по тим проблемам, що виходять за межі нашої компетенції ми завжди можемо звернутися до облдержадміністрації та МОЗ”, – додає Гуртавцова.

Ті, хто проходить обсервацію підтверджують те, що з літака кліька осіб дійсно зійшли в нетверезому стані, бо н аборту був алкоголь.

“Были (нетверезі – прим. ред.), да. Но провокаций не устраивали. Только по приезду мы все организовались на коллективное заявление про отказ оплачивать поскольку узнали, что по закону обсервации бесплатная”, – додає один з тих, хто проходить обсервацію.

Наразі перебування 113 осіб, які проходять обсервацію у Ворзелі, охороняє нацгвардія.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539