Серіал із захисту громадою лісів 1 категорії в Бучі

0

Вже кілька років бучанці захищають клаптик незабудованого лісу між вул. Сім’ї Красовських та пров. Л. Толстого. До цього часу тут було з десяток власників, які хотіли будувати будинки на продаж. Усі знають, що земля тут проблемна, бо це ліс і рубати його протизаконно.

Але щоразу знаходяться нові й нові підприємливі люди, які думають, що саме їм вдасться переконати громаду  в тому, що краще для них буде висотка замість сторічних сосен та дубів.

Чергова серія спроби забудови залишків лісу розпочалася минулого тижня.

На ділянці з’явились, як вони кажуть, ошукані “власники”, вірніше їх представниця, ріелторка і заявила, що люди, інтереси яких вона представляє, будуть освоювати цю земельну ділянку.

Саме на ці ділянки, кадастрові номери яких представляла ріелторка, є вже під слідством у кримінальному провадженні, так як видані і приватизовані по нікчемним документам від БМР, а БМР ніколи не була і не є власником саме цих земель лісу 1 категорії і не мала права розпоряджатися чужим майном (доведено судовими рішеннями).

Небайдужі громадяни, таких багато вийшло з сусідніх вулиць і будинків, викликали поліцію. Якось так вже історично склалось, що чомусь громада опікується і захищає державну власність – ліси 1 категорії, а не поліція з прокуратурою…

І вже неодноразово на громадських активістів із захисту саме цього шматочку лісу сипались погрози, до них прилітали і били, і викрадали все з будинків, чинився неймовірний тиск з боку “лівоохоронців”, але, всеодно – якщо ніхто крім нас, тоді значить будемо ми захищати державну власність лісів 1 категорії.

Поліція приїхала, були дуже чемними, взяли документи у нас і опитали рієлторку також (“власники”, яких вона представляла так і не з’явились, їхні імена ріелторка так і не назвала). Прибула оперативно-слідча група, пообіцяли громаді клопотати про накладення арешту в рамках відкритого кримінального провадження і завершити справу із захисту лісу 1 категорії у законний спосіб (клопотання в суд про арешт земельнипх ділянок та клопотання в суд про анулювання актів приватизації). Але, зважаючи на досить тривалий розгляд правоохоронними органами цього питання, вірніше не розгляд взагалі, просимо проконтролювати дане питання керівництво Ірпінського відділу НП і сприяти становленню законності на території Бучі стосовно відстоювання державної власності лісу 1 категорії.

Зауважу, саме ці ділянки було виділено на приватизацію за рішеннями Бучанської міської ради, яка взагалі не мала права це робити, бо саме ця земля лісів 1 категорії належала з 1965 року і належить нині державі в особі Кабінету міністрів.

Жодних прав власності чи розпорядження даною землею БМР не мала і не має, і це вже підтверджено багатьма рішеннями і постановами судів, останнє – це Постанова Верховного суду Україні від 16 грудня 2015 року (№справи 6-2510ц15).

Цитую дану постанову: “..задовольняючи позов…виходячи з того, до 22 жовтня 2004 року спірна земельна ділянка перебувала у державній власності, мала статус земель лісового фонду та знаходилася поза межами населеного пункту (селища Буча), тому Бучанська селищна рада прийняттям рішення № 71/1-4-ХХІУ від 25 червня 2002 року “Про віднесення земель Бучанської селищної ради, які обслуговує Бучанська лісогосподарська установа Київського обласного житлово-комунального управління, до земель житлової та громадської забудови” ПЕРЕВИЩИЛА СВОЇ ПОВНОВАЖЕННЯ І З ПОРУШЕННЯМ ЗАКОНУ, без розпорядження уповноваженого державного органу, за відсутності згоди органу лісового господарства, без відповідного проекту землеустрою прийняла рішення про віднесення землі лісового фонду до земель житлової та громадської забудови…”.

Іншими словами, що сталося, БМР просто взяла і вказала тим незаконним рішенням, що чужа їй державна земля вже начебто стала землею БМР. Фактично, рішеннями багатьох судів, і останньою саме цією Постановою Верховного суду, усі видані БМР документи по землям державної власності лісів 1 категорії 890 га визнано НІКЧЕМНИМИ, або такими, які не мають жодної юридичної сили, так як видавались органом, який не мав права їх видавати (ну для аналогії, це якби сусід продав ваш будинок і вас би не повідомив, а нотаріуси і т.д це все оформили і повносили у реєстри. Аналогічно і тут, на “приватизацію” документи видавала БМР, яка ніколи не мала права цього робити, бо ніколи не була і не є власником цих земель, як і сусід, який продав би чужий йому будинок.

Але ж ошукані “власники” наче ж є десь на папері. Тобто ті, хто по нікчемним (визнаних такими судом) документам від БМР отримали в приватизацію ці земельні ділянки, власником яких суд встановив виключно Кабінет міністрів України.

Тут виникла колізія: в реєстрах по нікчемним документам від БМР є приватизовані ділянки з “власниками”, і, водночас, є рішення суду, яке встановило власника саме на ці ділянки в особі Кабмуну. Звичайно ж, рішення суду є остаточним і підтверджує право власності на спірні земельні ділянки. Звичайно ж, є у реєстрі судових рішень вказана Постанова Верховного суду, і вона набула законної сили, але, але, ті, хто “приватизував” по нікчемним документам від БМР з таким положення справ миритись не хочуть. Да і записи в реєстрах речових прав про їх “власність”, отриману по нікчемним від БМР документам – нікуди не зникли.

І абсолютно точно, згідно законодавства, ніякі записи у реєстрах не підтверджують права власності, а от рішення суду – так. Да і правозахисні органи в особі поліції та прокуратури, м’яко кажучи, не допрацювали остаточно в цьому питанні, і не подали клопотань про накладення арешту на ці земельні ділянки, не подали клопотання до суду про скасування тих актів приватизації по кожній з них, бо вже доведено іншими судами, що вони були отримані за нікчемними документами БМР, тобто установи, яка не мала права це робити, бо не власник.

Поліція з прокуратурою лише відкрили кримінальне провадження по цим ділянкам в лісі і все…

Нагадаю, вже 2 роки триває судовий процес у кримінальному провадженні саме з цього приводу над обвинуваченими мером Бучі Анатолієм Федоруком, секретарем ради Василем Олексюком та іншими особами, які ставили свої підписи під нікчемними документами від БМР на “приватизацію” цих та інших земельних ділянок в лісах 1 категорії.

Отже, всупереч Постанові ВСУ, якою було встановлено єдиного правочинного їх власника в особі Кабміну, БМР понадавала дозволи на їх “приватизацію”, тобто завідомо знаючи що це чужа БМР власність розпорядилась чужою власністю. Звісно, суди всі ці папірчики, видані БМР визнали нікчемними і поновили дійсну власність на них в особі КМУ як єдиного власника.

Далі буде …

Авторка: Олеся Сунцова, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539