ФК “ Біличанка” – ціла епоха в історії футзалу!

0

Історія появи, становлення, існування та розвитку футзального клубу “Біличанка” бере свій відлік з 1993 року. В маленькому селищі Коцюбинське Київської області була, незвичайна для жителів, шкільна спортивна секція з футболу для дівчаток, очолював її Володимир Васильович Колок. Тричі на тиждень дівчата збиралися в спортивному залі місцевої школи № 18, де проходили їхні тренування.

Серед початківок жіночого футболу слід виділити: Мельник Світлану, Драганчук Наташу, Камінську Оксану, Мухіну Валентину, Янковську Ірину, Коваленко Олену, Третяк Наталю, Черненко Альону, Швидку Людмилу, Симоненко Ірину, Слабоспицьку Ірину, Галку Юлію, Шкурат Тетяну.  

До секції з футболу приходило все більше дівчат, з’явилися уміння і навички, перші перемоги та перші змагання. Тренер побачив, що команда достатньо виросла і вимагає більш серйозної організаційної структури. Тому в червні 1993 року був офіційно зареєстрований ФК “Біличанка – 93”.

В тому ж 1993 році у Коцюбинському силами клубу був проведений перший міжнародний турнір за участю 8 команд з Коцюбинського, Москви та Києва.

1995 рік став для клубу знаковим, адже команда вперше взяла участь у Всеукраїнських змаганнях з футзалу – прем’єрному чемпіонаті України серед жіночих команд. А через рік  команда з невеликого Коцюбинського привезла в селище золоті медалі першості України  серед дівчат 1982 року народження. До складу команди входили: Зайченко Оксана, Корбут Катя, Лясковська Юля, Форсюк Олеся, Кириченко Аня, Сміляни Валя, Климчук Галя, Горобець Аліна, Володько Аня, Антонюк Олеся.

У середині дев’яностих “Біличанка” поповнилася новими талановитими гравцями: Широка Інна, Климчук Галина, Глєбова Олена, Кривенко Алла, Кухта Тетяна, Гурська Галина, Пушак Марія, Гусак Ольга, Форсюк Юлія. Вони були лідерами в змаганнях, а згодом і лідерами збірної України.

Дівчата старанно тренувалися, гартували характер, вдосконалювали майстерність. У 1998 році в Ірпені відбувся міжнародний турнір за участю 6 команд, у тому числі, з Києва, Мінська і Москви в якому команда з Коцюбинського виборола золото. А ще в цьому році були історичні перемоги над молодіжною збірною Австралії у Полтаві 10:2 і 3:1, куди австралійки прилетіли відвідати міжнародний турнір.

1999 року,  ФК “Біличанка” виходить в фінал Кубку України. В цьому ж році в Москві команда перемагає столичну “Катюшу” та стає чемпіоном в турнірі “Кубок Спартака”. Колектив міцнів на очах, команда показувала високий результат, їм не було рівних. З того часу команда стала представляти і спортивне товариство “Колос”

2001 році “Біличанка” виграє престижний турнір у Мінську, завойовує срібло Чемпіонату України, здобуває перемогу в Перших юнацьких іграх України з футболу в м. Чернігові, де в драматичному фіналі, завдяки єдиному голу Форсюк Юлії, дівчата завоювали золоті медалі змагань.

В 2002 році у м. Бровари ФК “Біличанка” в фінальному матчі зустрілася з київським СОЦТЕХ-ом, перемігши столичний колектив з рахунком 3-2 дівчата з Коцюбинського вперше в історії стали чемпіонами Кубку України. Крім того, в 2002 році “Біличанка” дебютує в Кубку Євразії, який проходив у Полтаві. Там наші дівчата стали четвертими з 10 кращих команд СНД.

2004 рік закріпив за “Біличанка” право вважатися лідером жіночого футзалу в Україні. Адже наші дівчата виграли і Чемпіонат, і Кубок України цього сезону.  Молодші дівчата у складі збірної Київської області в той рік перемогли у Спартакіаді школярів України по великому футболу, здолавши у фіналі суперниць з Чернігова  4:0. У той час всі заговорили про Широку Ірину, Лук’яненко Альону, Шеремет Катерину, Солоп Тетяну, Сич Світлану, Малишко Катерину, які заграли згодом  у вищій лізі. 

2004 знаменний ще одним тріумфом “Біличанки” – перемогою в Кубку Євразії у Воронежі, де дівчата виграли всі матчі, а у фіналі обіграли команду зі столиці Росії “Чертаново” – 3:0. Вперше в честь їх перемоги пролунав гімн України і був піднятий прапор нашої держави. У той момент у багатьох з них на очах були сльози, вони про це давно мріяли. 

2006 рік команда здобуває перше місце на міжнародному турнірі в Ейндховені (Голландія)і. Далі – перше місце в Санкт-Петербурзі в 2007 році. У Москві на Кубку Євразії 2007 р. – знову перемога у “Біличанки“! Важливо, що для виходу у фінал цього турніру нашим дівчатам потрібно було перемогти команду з Бішкека, з різницею в 15 м’ячів. І дівчата зробили, здавалося, неможливе – 20:0! А у фіналі “Біличанка” обіграла киянок – 4:2 і вдруге привезла Кубок Євразії в Коцюбинське.

6 березня 2007 року сталася подія, про яку довго говоритимуть в спортивному світі, подія, яка увійшла новою сторінкою в “ Книгу рекордів України”.  Жіноча футзальна команда “Біличанка” встановила рекорд тривалості гри. Більше доби, включаючи ніч, дівчата, без зупинки, грали в футзал.

40 дівчат клубу, від 10 до 24 років, весь час знаходилися на майданчику.  Вдень грали молодші, вночі – старші дівчата.

Матч – марафон тривав 24 години, 17 хвилин й на 17 секунді пролунав фінальний свисток. Дівчата перемогли із загальним рахунком 280: 147. 

Найбільший рекорд витривалості встановила Галина Гурська, перебуваючи в грі 8 годин 17 хвилин. Найкращим бомбардиром стала Форсюк Юлія забивши 28 голів.

У вересні 2007 р. Біличанка приймає в гості Чемпіона Азії – збірну Узбекистану і тричі здобуває перемогу-4:2, 7:1 і 8:1. Потім без жодної поразки виграє Спартакіаду України. У квітні 2008 року, представляючи свій рідний університет НПУ ім Драгоманова , дівчата з Коцюбинського завоювали золоті медалі Перших Студентських ігор України та завершили цей сезон перемогою у Чемпіонаті України та Кубку України

В тому ж році команда була запрошена до Португалії на КУБОК НАЦІЙ, який розіграли шість кращих команд за рейтингом ФІФА. Там “Біличанка” стала четвертою. Але це місце для нас почесне, адже нашим дівчатам протистояли Бенфіка (Португалія), САБЕСП (Бразилія), ФАН Ледіс (Японія), ФЕМЕЗАЛА (Іспанія), Меріленд (США) Це можна назвати визнанням у світі .  Наші дівчата були в Росії, Білорусі, Латвії, Польщі, Німеччині, Болгарії, Голландії, Словаччині, Португалії, Молдові, Румунії, Ірані, Чорногорії, Словенії, Італії,  Крім представниць цих країн, вони грали проти вірменок, киргизок, узбечок, азербайджанок, австралійок, молдаванок, болгарок, бразилійок, американок, малазійок, швейцарок, сербок. Дівчата грали з представниками близько 500 міст і містечок України та світу. Біличанка – рекордсмен України. Близько 3 000 дівчат пройшли хорошу школу «Біличанка».

З 2008 року почалася золота ера “Біличанки”. З того часу вона не поступалася Чемпіонським п’єдесталом  нікому. Кубок України також з 2008 року безперервно  у “Біличанки”. В 2008 та 2009 вигравала “Thelena Cup” в Угорщині .

В 2009 році авторитетний міжнародний інтернет–портал Futsalplanet.com, що висвітлює основні події у житті світового міні–футболу, визначив найкращу футзалістку року. Титул найкращої футзалістки світу завоювала Аліна Горобець.  Для жіночого футзалу це визнання — на рівні із “Золотим м’ячем”.

В 2010 році “Біличанка-НПУ” виграла міжнародний турнір в Угорщині в м. Мор та Кубок 6 націй – “Кубок Чемпіонів” в м. Секешфехервар. А в складі збірної України наші дівчата  стали першими в Міжнародному турнірі в м. Москва,  де перемогли збірні Ірану, Угорщини і Росії.

В 2012 році біличанки знову здобувають золотий дубль України. А головна подія відбулася у грудні 2012, в Португалії. Саме в цей період гравці “Біличанки-НПУ” у складі жіночої збірної України вперше в історії беруть участь на Чемпіонаті світу з футзалу. Після напружених матчів зі збірними Коста-Рики, Малайзії, Росії, Іспанії та Японії наші українки здобули почесне 5 місце в світі. Останньою визначною перемогою  стало перше місце в міжнародному турнірі “Roma Capitale” в м. Рим (Італія) в 2012 р.

В 2016 році ситуація в клубі кардинально змінилася. Деякі гравці закінчили виступи у зв’язку з сімейними обставинами або у зв’язку з станом здоров’я, хтось перейшов до іншого клубу. В той час головний тренер і президент команди В.В. Колок поїхав до Угорщини, щоб там виховувати покоління чемпіонок. Згодом, найтитулованіший клуб України, ФК “Біличанка” припинив своє існування.  

Сьогодні дівчата, які пройшли школу “Біличанки”, роз’їхалися в різні куточки України та світу, де продовжують демонструвати свою майстерність та прославляти рідне Коцюбинське, в якому все починалося!  

Всеукраїнські турніри:

 

  • Володар Кубка України (10 (рекорд)): 2002, 2004, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 років.
  • Фіналіст Кубка України (3): 1998, 2000, 2016 років.
  • Багаторазовий чемпіон України з футзалу серед дівочих команд.

 

Міжнародні турніри:

 

  • Переможець турніру з футболу на призи ФСТ “Спартак” м. Москва 1996 року
  • Переможець турніру з футзалу “Кубок 8-го березня” 1998, 1999, 2000 років м. Ірпінь
  • Переможець турніру з футзалу “Кубок Едель” 2000 року смт Мінськ
  • Володар Кубка Євразії 2004 і 2007 років (серед найкращих клубних команд СНД і країн Центральної Європи)
  • Переможець турніру з футзалу “Кубок IUTT” 2006 року (Нідерланди)
  • Переможець футбольного фестивалю “Білі ночі” в м. Санкт-Петербург 2007 р.
  • Переможець турніру з футзалу “Thelena Cup” 2008, 2009, 2012, 2013, 2014 років (Угорщина)
  • Переможець турніру з футзалу “Hétkúti kupa” 2010 р. (Угорщина)
  • Переможець турніру з футзалу «Six Nation Cup» (Кубок Чемпіонів) 2010 р. (Угорщина)
  • Переможець турніру з футзалу “Roma Capitale” 2012р. (Рим, Італія)

 

Авторка: Любов Люшненко, мешканка селища, яка входила до складу футзального клубу “Біличанка”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539