Як зірвався план Карплюка “продавити” свого секретаря. Хто зрадив меморандум більшості?

0

20 листопада на сесії в Ірпені представник команди Володимира Карплюка міський голова Олександр Маркушин без погодження з більшістю партій намагався “протягнути” секретарем Анжелу Макеєву, депутатку, обрану по списках “Слуги народу”.

Голосування за секретаря таємне, але кандидатура голови мала б набрати більшість з 39 голосів осіб, що входять до складу Ірпінської міської ради. Тобто за Макеєву треба було отримати мінімум 20 голосів, для чого слід було об‘єднати представників мінімум трьох партій. 

Ми розуміли, що законодавство дозволяє Маркушину вносити будь-яку кандидатуру на посаду секретаря ради. Ми також застерігали його від порушення п. 10 ст.46 закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, яка чітко врегульовує порядок проведення сесій.

“10. Рішення про скликання сесії ради відповідно до частин четвертої, шостої та восьмої цієї статті доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках – не пізніш як за день до сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд ради”, – сказано там.

Водночас Маркушин діяв таємно і не ознайомив депутатів та населення з порядком денним ні за 10 днів, ні за добу до першого пленарного засідання.

Найпростіша історія не дати голосів за секретаря, вигідного “Новим обличчям” – це не брати участь у голосуванні, що ми успішно і зробили в складі більшості депутатів від партій “Голос”, “Свобода”, “ЄС” і “Батьківщина”.

Що характерно, що від “Європейської солідарності” та від “Батьківщини” по одному депутату вирішили таки взяти участь у голосуванні. Це “батьківщинівка” Віолетта Кременчук-Дворнікова, яка минулої каденцї входила до складу “Нових облич” та представниця “ЄС” Олена Павлова, учасниця АТО, яка прийшла на сесію у військовій формі.

Хоча обидві депутатки підписали меморандум про спільну діяльність в рамках нашого об‘єднання “Успішна Громада”, вони взяли пульти для голосування, підтримавши порядок денний від Маркушина.

Що стосується “Слуг народу”, то троє з 4 взяли участь у голосуванні. Це ті, хто пройшли за квотою забудовника “Нових облич” Антона Мірончука. Варто зауважити, що очільник списку “Слуг” нотаріус Максим Нельзін вийшов із залу після урочистої частини і на голосування не повернувся.

У результаті кандидатура Маркушина не пройшла. Її підтримали лише 19 голосів. 1 голос – вирішальний – був проти. Я припускаю, що це голос або представниці “ЄС”, або представниці “Батьківщини”, проте голосування є таємним і ніхто цього не знає точно.

Цікаво, що попри те, що в проекті рішення і під час голосування вносили кандидатуру Макеєвої, у складі виконкому як секретар ради фігурувала інша обраниця від “Слуг Народу” – депутатка Яна Городок. Що свідчить про те, що документи від Маркушина готували нашвидкоруч і “торги” замість демократичного процесу не зупинялися до останнього.

Що ж ми робитимемо далі? Тепер буде подача секретаря від нашої більшості. Але і “ЄС”, і “Батьківщина” – сторони, які підписали меморандум, мають зважати на те, що по суті відбулися перші порушення з боку обраних від цих партій депутатів, які в даному випадку могли мати дуже критичні наслідки. Усім слід пам’ятати про імперативний мандат. 

Але вихід є не лише у відкликанні обраниць, які пристали на солодкі обіцянки від “Нових облич”. Є й інший варіант пошуку порозуміння. Олександру Маркушину варто прислухатися не до зовнішніх управлінців радою, а до пропозицій більшості – створити робочу групу з представників усіх партій, яка підготує порядок денний наступної сесії. Лише такий політичний діалог, а не грубий тиск, дозволить запустити новообрану Ірпінську міську раду 8 скликання дійсно в робочому режимі.

Авторка: Михайлина Скорик-Шкарівська, голова депутатської фракції “Голос” в Ірпінській міськраді

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539