Підманули підвели: нардепи Дубінський і Сюмар не пішли працювати в Київську облраду

0

Майже 60 нардепів балотувались до обласних, районних, міських і селищних рад. 20 із них йшли одночасно до декількох рад або ж висувались паралельно у мери та у міську раду. 

Як правило, нардепи балотувались під номером один у партійному списку. Так до Київської облради йшли народні депутати Олександр Дубінський (Слуга народу) та Вікторія Сюмар (“Європейська солідарність”). 

Це робилося не для того, щоб народні депутати йшли у місцеві ради. Просто так деякі партії намагалися використати вже розкручені прізвища своїх соратників, щоб взяти більше голосів у раді. Це значно легше, ніж працювати на місцях і вирощувати нових регіональних лідерів, посилюючи своє партбудівництво. Повідомляє Рух ЧЕСНО.

Якщо партія долає виборчий бар’єр, депутати, які очолювали список, автоматично проходять до ради. 

Із провладної фракції “Слуги народу” семеро нардепів балотувались на місцевих виборах. Так, скандальний мажоритарник із Київщини (округ № 94 — Васильків, Обухів та інші населені пункти), який називає себе “політичним куратором” Київської області від партії “Слуга народу”, фігурант антикорупційних розслідувань і гречкосій Олександр Дубінський йшов під № 1 до Київської обласної ради. Після місцевих виборів нардеп написав на своїй сторінці у Facebook, що його призначили керівником партійної організації, адже область отримала найкращі показники по країні:

“Для особо тупых, советую перед тем, как задавать подобные вопросы, вначале открыть цифры по областям. У Киевской областной организации СН самые лучшие показатели по стране. 22 депутата из 84, или 26,1% от общего состава депутатского корпуса. Поэтому и оказался. С лучшим результатом по стране”.

Читати також: Команда Дубінського: до облради йдуть колишні регіонали, радикали та працівники “1+1”

До виборів на запитання Руху ЧЕСНО, чи готовий Дубінський скласти мандат народного депутата й залишитись у місцевому самоврядуванні в разі обрання, нардеп відповів, що таке “рішення буде ухвалено за результатами місцевих виборів”. ЧЕСНО поцікавився у нардепа його готовністю перейти працювати до Київської облради після виборів, нардеп повідомлення прочитав, однак нічого не відповів.

20 листопада відбулося перше пленарне засідання першої сесії Київської обласної ради VIII скликання, на яке прибуло 79 депутатів із 84 обраних. Решта відсутні. Нардеп Олександр Дубінський в коментарі Руху ЧЕСНО зазначив, що на першому засіданні облради був, але від мандата відмовився і залишається працювати у Верховній Раді. На питання, хто зайде на його місце в облраду, нардеп коротко відповів:

“Без понятия”.

Його колега Вікторія Сюмар, яка балотувалась під № 1 у списку “Європейської солідарності” до Київської обласної ради, в коментарі ЧЕСНО зазначила, що готова скласти мандат нардепа і перейти працювати в облраду за однієї умови — якщо там буде сформовано більшість.

“Ми виграли вибори в Київській області. Розпочинаємо переговори з приводу голови обласної ради. Зважаючи на склад ради, це переговори з “За майбутнє” і “Батьківщиною”. Разом з ними є більшість, від їх позиції залежить, чи будемо ми в більшості”, — зазначає Вікторія Сюмар.

Фракція “Європейської солідарності” у Київській облраді складається з 25 депутатів. Сюмар від мандата в облраді відмовилася, як і Дубінський.

Депутати ЄС у Київській обласній раді. Фото із сайту kyiv-oblast.eurosolidarity.org

Аналогічну позицію має ще одна представниця “Європейської солідарності” — Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка балотувалась на чолі партійного списку і пройшла до Закарпатської обласної ради.

“Протягом всієї передвиборчої кампанії я неодноразово публічно (і це можна перевірити в ЗМІ) заявляла, що складу мандат народної депутатки, якщо результати ЄС на Закарпатті забезпечать партії більшість в облраді, яку я би, відповідно, тоді очолила. На жаль, попри велику підтримку виборців, ми все ж не отримали такого результату. Тому я залишаюся працювати в парламенті і готуюся до тісної співпраці з нашими депутатами новообраних рад краю всіх рівнів — від ОТГ до області”, — зазначила в коментарі ЧЕСНО Климпуш-Цинцадзе.

Насправді політики лукавили, коли очолювали список і говорили про потенційну більшість. Адже результати соцопитувань давали попереднє розуміння, що понад 50% для формування більшості в раді міського чи обласного рівня не матиме практично жодна політична сила.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував, з якими мерами міст Київщини домовлялися парламентські політичні сили. Результати виборів доводять, що в малих містах також перемагають чинні мери, які вже п’ять років мають доступ до ресурсів міста.

Загалом же в містах — обласних центрах переобралися близько 31% депутатів.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539