Депутатів Бучанської райради протиправно ввели у повноваження — рішення суду

0

Бучанська районна територіальна виборча комісія ввела у повноваження райраду
23 листопада 2020 року. На цей момент результати виборів ще не були належним чином встановлені у селищі Коцюбинське. Це селище входить до 7-го округу, де виборці голосували за кандидатів облради.

На момент протиправного введення депутатів райради у повноваження голова Бучанської РТВК Олексій Трошин (ОПЗЖ) знав про те, що є рішення суду від 10 листопада 2020 року про перерахунок голосів з усіх дільниць у селищі Коцюбинське. У цій судовій справі Бучанська РТВК була стороною. Відповідно, Коцюбинська СТВК мала перерахувати бюлетені і винести нову постанову. Тому не можна було до офіційного винесення постанови оголошувати результати виборів та вводити райраду в повноваження. 

Такі дії Бучанської РТВК оскаржила в суді кандидатка від “Нашого краю” Юлія Соловйова, і Адміністративний суд встановив протиправність таких дій. Бучанська РТВК звернулась із апеляцією до суду вищої інстанції. Судді апеляційну скаргу залишили без задоволення. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає.

Щоправда, суд лише визнав протиправні дії комісії. Відповідно, постає питання, як діятиме Бучанська РТВК і чи загрожує це розпуском територіальної виборчої комісії.

“Оспаривать это решение тяжело. Они ссылаются на какие-то мелкие процедурные моменты. Юристы пока в этом направлении работают, как мы должны дальше поступать. Если не будет конкретного решения, то будем обращаться за разъяснениями. Мы двигаемся по кодексу. ЦВК вообще в шоке с этого решения. Пока это все в процессе, юристы разбираются”, — говорить голова Бучанської РТВК Олексій Трошин.

Ймовірно, якщо дії комісії визнано протиправними, то і депутати нині не депутати, а всі прийняті ними рішення, відповідно, є нелегітимними, що тягне за собою низку правових наслідків.

“Щодо перших сесій, то це вже законодавство про місцеве самоврядування. Центральна виборча комісія додержує нагляд за дотриманням виборчого законодавства. Питання скликання сесії ради — це стаття 46 Закону України “Про місцеве самоврядування”. В даному випадку ЦВК втручається або якщо є пряме судове рішення, яке зобов’язує нас вчинити певні дії, або якщо судовим рішенням встановлено бездіяльність. У такому разі суд направив би нам рішення, і ми би або його виконували, або давали б оцінку бездіяльності”, — говорить представник ТВК Сергій Дубовик, який координує роботу комісій у Київській області.

Подібна ситуація склалася і в Київській облраді. Є рішення адмінсуду про перерахунок та встановлення результатів виборів депутатів до обласної ради у всьому місті Фастові.  Це близько 45 дільниць. 

Раніше фастівська комісія вже нібито проводила перерахунок, але насправді навіть не забирали документи з архіву, а просто переписали новою датою протоколи, ба навіть підписалися за тих членів комісії, які на момент вчинення дії перебували за кордоном.

“Як тільки набуло рішення законної сили, члени ТВК від “Голосу” телефонують голові ТВК і кажуть, що хочуть бути при перерахунку і готові приїхати. Голова відповідає, що засідання буде лиш завтра після 16.00, а по факту вже завтра в 11 годині вони вже приїздять до обласної ТВК, кажуть, що зробили перерахунок за один день, хоча його не було. Бо бюлетені здані в архів, і ніхто їх звідти не забирав для перерахунку. Та ще й на протоколах підписи були тих членів комісії, які відпочивають за кордоном”, говорить кандидат від “Голосу” Павло Різаненко.

Незважаючи на ці обставини, обласна ТВК прийняла такі протоколи і встановила результати. Але ЦВК розпустила фастівську комісію і все ж таки зобов’язала здійснити перерахунок.

Не дочекавшись остаточних результатів від Фастова, обласна ТВК провела першу урочисту сесію та ввела у повноваження депутатів.

Нагадаємо, за крісло голови облради на сесії точилася запекла боротьба. Хоч з другого разу депутати і обрали Олександра Склярова від “Слуги народу”, його опонент Ярослав Москаленко заявив про намір звертатися до суду через порушення його прав. 

Tagged with: , ,

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539