Якість води: які порушення знайшли в роботі УЖКГ “Біличі”?

0

Питання якості води для мешканців селища Коцюбинське стоїть гостро вже кілька років.

Саме кілька років тому тому ми почали відчувати, що вода тхне фекаліями і не помилилися.

Низка результатів аналізів підтвердила, що, на жаль, фекальне забруднення – це реальність, яку тривалий час не можуть вирішити.

Літом цього року УЖКГ “Біличі” переконувало нас всіх, що з водою все гаразд. 

І при цьому ми помітили, що в Коцюбинську селищну раду закуповують разом з дорогим чайником та кавоваркою питну воду. Як дізнатися, якої ж якості воду ми споживаємо і чи безпечно на ній готувати чай і купати в ній дітей? Нагадую, що звітувати голову УЖКГ “Біличі” дві фракції – УДАР і Голос просить з січня місяця. Більше, ніж півроку, керівництво селища і КП приховують від громади у такий спосіб реальний стан речей у господарстві.

Вже кілька днів у публічному доступі є Акт держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Документ від 23 липня 2021 року. Там йдеться про 21 (!!!) порушення.

Документ має дуже цікавий блок, де описані порушення і до чого воно призводить – зона ризиків. Так, повідомляється, що в 2021 році були виявлені порушення у стандартах якості води. І УЖКГ Біличі не створило спецкомісію, хоча б мало. Але про яку комісію можна говорити, якщо населення не те що про це не інформоване, а нам реально із офіційної сторінки УЖКГ “Біличі” повідомили, що вода у нас належної якості.

Більше того, лабораторний аналіз води не проводиться систематично. То про що нам повідомляють в УЖКГ “Біличі” і про що мовчить селищна рада?

Гігієнічна оцінка безпечності води за радіаційними показниками не проводилася взагалі. І мікробіологічні показники у квітні місяці (і чи лише в квітні, бо аналізи подаються несистемно) не відповідали нормам.

Але, звісно, це не вичерпний перелік порушень. До прикладу, санепідекспертизи на документацію на розроблювані обладнання немає, а виробництво питної води здійснюється за відсутності технологічного регламенту. Реагент, який використовується для знезараження питної води, використовують не той, який треба, а той, яким знезаражують басейни (!!!). Які ризики є для нас? Нам можуть постачати неякісну питну воду і можуть виникати гострі кишкові інфекції.

І всі ці порушення ведуть до одних і тих самих наслідків – постачання неякісної води і наявність кишкової палички. Наприклад, керівник підприємства УЖКГ “Біличі”, коли виникають техногенні ситуації, не повідомляє відповідні органи. Так що казати про відповідні органи, коли мешканці не знають, коли буде чи не буде вода в крані, а коли її вимикають, то підвозу води по суті ніколи немає.

Олександра Куцан неодноразово наголошувала на тому, що біля свердловини на Меблевій не дотримуються правила безпеки в зоні, яка підпадає під охорону. Там є все – від сміття до домашньої птиці на території колишнього садка, частина якого депутатська більшість віддала Ільницькому і приватну власність за Садовського.

Але і це ще не все, у цій санітарній зоні, як виявилося, УЖКГ “Біличі” зберігає і обслуговує свій транспорт.

Ніхто не надав доказів, що зона КНС на Меблевій не несе небезпеки для зараження води. А працівників, які причетні до водопостачання і водозабору не проходять медогляд. 

І як після цього вірити “Слугам народу”, “Новим обличчям”, “Європейській солідарності”, які 6 місяців покривають ухиляння від звіту  керівника УЖКГ “Біличі” і не інформують своїх виборців про реальний стан речей із водою в селищі при тому, що доступ до інформації, який є в УЖКГ “Біличі”, для них відкритий і не потребує залучення інших джерел для отримання документів?

 Авторка: Олена Сокотюк, голова фракції “УДАР”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539