Військових рф засуджено за знущання над мешканцем Бучі

0

9 військових російської федерації визнали винними у кримінальному правопорушення, яке вони вчинили у Бучі на Київщині у березні 2022 року. Їм винесли вирок до 12 та 11,6 років позбавлення волі.

Суддя Ірпінського міського суду Михайло Одарюк розглянув у відкритому засіданні справу за позовом прокурора Ірпінської прокуратури Сергія Шубчика щодо порушення законів і звичаїв війни військовослужбовцями російської федерації, які знущалися над цивільним мешканцем Бучі, тримали його в полоні, зв’язували руки, зав’язували очі скотчем та били.

Засідання відбулося за головування судді Михайла Одарюка, прокурора Ірпінської прокуратури Сергія Шубчика та адвокатів обвинувачених – Юрія Мишка та Андрія Степанюка.

У результаті оперативних дій та досудового розслідування, яке тривало 2 місяці, було встановлено, що військовослужбовці рф – Василь Князєв, Михайло Кашин, В’ячеслав Лаврентьєв, Семен Мальцев, Григорій Наришкін, Сергій Пєскарьов, Альберт Раднаєв, Дмитро Сергієнко та Андрій Бізяєва, які незаконно перетнули кордон України після 24 лютого 2022 року, неодноразово затримували, брали в полон, возили на допит цивільного мешканця Бучі, який професійно займався ремонтом електронної техніки, та вимагали в нього інформацію про пункти зв’язку та місце розташування українських військових.

“Військовослужбовці рф кілька разів забирали потерпілого на БТР-і з приватного будинку по вул. Антонія Михайловського в Бучі й тримали його проти його волі в одній із квартир ЖК “Паркова оселя” в Лісовій Бучі, не давали їсти, завдавали тілесних ушкоджень. Згодом його відпустили, але потім забирали на допит ще два рази, щоразу інші військові рф. За словами потерпілого, у них виникали підозри в тому, що чоловік, будучи електриком, допомагав українським збройним силам”, – розповідає прокурор Ірпінської прокуратури Сергій Шубчик.

За словами прокурора, під час слідчо-оперативних дій, потерпілий впізнав на фото військовослужбовців рф, які його катували. Внаслідок цього були знайдені їхні контактні номери телефонів, імена та прізвища, місця несення служби, сторінки у соцмережах.

Підозрювані були повідомлені про судове засідання через газету “Урядовий кур’єр” та Офіс Генерального прокурора – але жоден з них на нього не з’явився. Українська сторона надала підозрюваним безкоштовних адвокатів, які представляли їхні інтереси в суді. Однак, за словами адвоката підозрюваних Юрія Мишка, йому не вдалося зв’язатися з військовослужбовцями рф та їхніми родичами, щоб належним чином представляти їхню позицію.

“Якби обвинувачені вийшли на зв’язок, можна було б більше з ними працювати. Якби вони, наприклад, приїхали й почали стверджувати, що це помилка, що їх там не було, то сторона має право доводити свою правоту. Після спроб зв’язатися з обвинуваченими через соціальні мережі, зникали їхні акаунти і не лише їхні, а й їхніх родичів. Захист зробив усе можливе, щоб належним чином представити сторону обвинувачення. Під час засідання я посилався на розсуд суду, оскільки позиція моїх підзахисних мені відома не була. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі”, – розповідає адвоках обвинувачених Юрій Мишко.

Натомість, другий адвокат підозрюваних Андрій Степанюк попросив у суду зменшити термін покарання для своїх підзахисних до 11,5 років позбавлення волі.

За інформацією з реєстру судових рішень, суд ухвалив визнати дев’ятьох військовослужбовців російської федерації винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого за частиною 1 статті 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни) та призначити покарання у вигляді 12 років позбавлення волі для командира військових рф Андрія Бізяєва, який віддавав злочинні накази щодо потерпілого, 11 років 6 місяців позбавлення волі для Дмитра Сергієнка, Семена Мальцева, Михайла Кашина та Василя Князєва, для решти – 11 років позбавлення волі.

Андрій Бізяєв, фото – oprichniki.org

Так як єдиними прямим джерелом доказів у справі були свідчення потерпілого, вони були детально проаналізовані в судовому процесі та визнані судом як послідовні та логічні, а суттєвих відмінностей його показань від наведеного обвинувачення не було встановлено в ході слухання справи.

“Cуд, дотримуючись вимог ст. 94 КПК України, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожен доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів – з точки зору достатності та взаємозв`язку, вважає, що винуватість обвинувачених у вчиненні злочину доведеною, що ніяк не можна вважати припущенням суду, а є сукупністю вагомих підстав для прийняття відповідного процесуального рішення”, – йдеться в рішенні суду.

Судовий процес тривав майже пів року.

Як притягнути до відповідальності й виконати вирок суду

Засуджені будуть відбування покарання із дня їхнього фактичного затримання. Звісно, що виконати рішення суду, поки засуджені перебувають на території росії, практично неможливо, але існують механізми, щоб притягнути злочинців до відповідальності.

“В першу чергу необхідно належним чином оприлюднити вирок і за допомогою міжнародного співробітництва в разі їхнього переміщення поза межами своєї країни, можливе буде затримання та передача в країну, де їх засуджено. Це самий ефективний і дієвий спосіб але він діє лише у разі перетину ними кордону. Вони з самого початку проведення розслідування були в міжнародному розшуку”, – пояснює механізм виконання рішення суду прокурор Сергій Шубчик.

Внаслідок тілесних ушкоджень, завданих потерпілому російськими військовими, чоловік частково втратив зір та отримав травму ноги. Прокуратура порадила йому звернутися до суду з цивільним позовом та вимагати компенсації моральної та матеріальної шкоди на підставі вироку суду.

За словами прокурора, вирок не був оскаржений у Київському апеляційному суді та набув законної сили.

Цей матеріал є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створений у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.

Головне фото – ЖК “Паркова оселя”, Лісова Буча

 

Авторка: Олена Жежера, журналістка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539