Блокада в Ірпені позачергової сесії: “тихарі” стежать за мітингувальниками

0

Позачергову сесію, де міський голова Володимир Скаржинський мав би разом із депутатами дати оцінку політичної ситуації в країні, так і не провели.

Вихідними всіх повідомили про те, що засідання призначене на 10:00 у вівторок. Саме на цей час активісти почали збирати людей. Мали приїхати навіть майданівці.

Напередодні, у понеділок, всіх депутатів обдзвонили і сповістили, що час змінюється. З 10:00 сесію перенесли на 12:00. Потім сповістили про те, що вона взагалі не відбудеться.

“Ми звернулись до опозиційних депутатів з проханням натиснути на міського голову, аби той провів позачергову сесію і публічно разом із депутатами визначився щодо своєї позиції. Лист з вимогою провести позачергову сесію подав депутат-“свободівців” Богдан Мельничук,” – розповідає активіст Ігор Домбровський, очільник громадської організації “Самозахист”.

“Під вимогою скликати позачергову сесію підписались понад 10 депутатів. Лист зареєстрували 28 січня. За законом є 10 днів, аби скликати позачергову сесію. Цей термін сплив ще 7 лютого. Але навіть 11 лютого сесія не відбулась. На жаль, міський голова Володимир Скаржинський, очевидно, не зацікавлений в сесії й таким чином порує закон, аби не давати відповідь на незручні питання,” – додає Домбровський.

Попри те, що людей попередили про відсутність сесії та скасували приїзд групи підтримки з майдану Незалежності, охочих помітингувати під стінами міської ради знайшлося кілька десятків.

aktsiya

Але масовості заходу додавали інші люди. За словами мітингувальників та журналістів, під радою зібралось чимало правоохоронців, частина яких була у цивільному й робила вигляд, що просто прогулюється й знімає все на камеру. Себе ж ті, кого в народі називають “тихарями”, фотографувати й знімати не дозволяли.

tyhar

Попри те, що “тихарі” ховалися від камер та опускали голови на деяких фото журналістам вдалося вирізати й вирізнити їх з-поміж натовпу.

Дехто навіть забував зняти напрасовані штани своєї форми, тому вирізнити їх на фоні пенсіонерів було геть не складно.

“Вони знімали пенсіонерів, журналістів, місцевих депутатів та активістів майдану. Натомість, самі наполягали не знімати їх, посилаючись на власну “нерезонансність”, ніби то, обумовлену якимось законом. Колеги поцікавилися – яким? На що отримали пропозицію поїхати в інше місце, де цю норму їм детально роз’яснять,” – розповідає Андрій – один із журналістів.

“Люди, звичайно, відмовилися, враховуючи, що в світлі останніх подій така поїздка може скінчитися десь у лісі під Борисполем… Питання в іншому: невже панове силовики не розуміють, що рано чи пізно влада зміниться, і тоді доведеться постати перед тими ж мирними громадянами, своїми земляками з сусіднього двору, вулиці, подивитися їм в очі і пояснити: на яких підставах здійснювалося те чи інше стеження, прослуховування телефонів, інші форми тиску та провокації. Ніщо не вічне, тим паче вседозволеність та безкарність! А можливо міліціонерам просто нічим займатися у робочий час, ніж стежити за пенсіонерами та місцевими депутатами?” – риторично запитує медійник.

Журналісти відзначають, що є низка нерозкритих злочинів в регіоні, в тому числі й резонансних, яким би не завадила увага правоохоронців, й додають, що вже давно звикли до того, що рішення місцевих рад приймаються не публічно, а дати засідань приховуються від усіх, хто не входить до кола обраних.

Для того, аби розказати людям, як живуть місцеві урядники, активіст Домбровський роздавав журнал “Незалежний аудитор”, який 25-тисячним тиражем надрукував статтю редакції Сайту громади Приірпіння про те, як відпочивають депутати обласного та місцевого рівнів.

ikra_borzilo_alaska

Преса потрапила до рук депутатів облради та членів виконкому.

“Журнал також дістався і першому другому заступнику міського голови Ігореві Борзилу, який стояв поряд з депутаткою облради Наталією Семко. Вона там на одній світлині теж є. Навіть не відкриваючи журнал, Борзило чудово знав про те, що там йдеться про його відпочинок. Семко ж він сказав про те, що на такий відпочинок людина, може, збирала гроші 5 років,” – розповідає один з активістів.

Варто зауважити, що в переліку місць, де відпочивав Борзило, не лише Аляска, але й Крит, Ізраїль, Мальдіви… Цей перелік можна продовжувати й далі.

Колишній депутат Віктор Бархоленко пояснює, чого таке собі дозволяють рядові місцеві депутати:

“Люди, які заробили гроші, вони ними так не розкидаються…”

У кабінеті № 2 міської ради, який мирно віддали для Народної ради, яка мала б бути в прийнятному до влади складі, тепер засідає виконком і розглядає звичні питання.

Тут жодним чином не зачіпають нагальні теми стосовно політичної кризи в державі, за неврегулювання якої українці вже поплатились життям.

Більше того, табличку “Народна рада” з кабінету № 2, який мирно віддали псевдо-народній раді, зірвали.

dveri

Вочевидь, зірвали тому, що склад народної ради переформатувався й з УДАР-у вигнали тих, хто співпрацював з владою. 

Попри те, що місцева влада не реагує на вимоги частини депутатського корпусу та ірпінців, присутні на мітингу ухвалили резолюцію, в якій йдеться:

“У час гострої соцiально-полiтичної кризи, коли всі здорові сили суспільства повстають проти несправедливості, корупції і беззаконня правлячого режиму громада міста Iрпiнь не може стояти осторонь.

Міський голова та провладна бiльшiсть уникають відповіді на питання з ким вони: з народом i його вимогами до реальних змiн, чи вони з режимом, який втiлює собою несправедливiсть i вже мaє на руках кров укрїнських грормадян.

Громада міста Ірпінь пiдтримує вимоги Майдану щодо виведення “Беркуту”, iнших спецпiдроздiлiв, внутрiшнiх вiйськ МВС зi столицi, припинения полiтичних репресiй i звiльнення ycix полiтичних в’ язнiв. Ми за змiни до Конституцiї України, якi позбавляють Президента диктаторських повноважень, корекцiю виборчого законодавства, яка не дасть можливостi фальсифiкувати вибори. Громада Iрпеня вистапає за проведення дострокових президентських та парламентських виборiв на пропорцiйнiй основі за вiдкритими списками.

Ми проти застосування сили i за мирне вирішення кризи.”

У резулятивній частині ухвалили, що “регіонали”-депутати разом із Скаржинським поділяють відповідальність за всі злочинні дії влади, зокрема й за кровопролиття й вбивства.

Мітингувальники зобов’язали провести сесію, де кожен з представників влади має визначитись зі своєю позицією щодо політичної ситуації в країні, відставки міського голови Володимира Скаржинського та розпуску ради з подальшим проведенням позачергових виборів.

“Заборонити депутатському корпусу приймати на сесіях будь-які сумнівні земельні питання, які не мають підтримки громадськості та наголосити, що в разі, якщо міська влада в подальшому буде здійснювати кроки щодо розкрадання землi та бюджету міста, громада залишає за собою право всіма доступними методами цього не допустити,” – йдеться в резолюції.

Громадська архітектуран комісія має первірити законність раніше прийнятих рішень депутатами Ірпінської ради.

У результаті створюються загони народної самооборони, за організацію яких відповідальний голова ірпінського осередку ВО “Майдан” Ігор Мазур.

Загони мають діяти в межах чинної Конституції та законів України, а також забезпечувати дотримання громадського порядку в місті Ірпінь.

Цієї суботи, 15 лютого, відбудеться народне віче поблизу готелю Ірпінь о 12:00.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539