Як гостомельчани зірвали рішення про забудову парку

0

На сесію Гостомельської селищної ради прийшли обурені жителі селища. Мешканці району Баланівка виступили на захист зеленої зони.

До депутатів надійшло звернення від кількох організацій з проханням надати парк неподалік колишнього колгоспу “Бучанський” під забудову й дозвоити розробку детального плану забудови цієї території.

Гостомельчани зібрали підписи місцевих мешканців, аби не дозволити забудовувати зелену зону. Тих, хто зміг прийти на сесію 11 серпня, зібралося близько півсотні. Люди не вміщалися в залі і стояли у коридорі.

Під тиском громади рішення про забудову зеленої депутати не прийняли.

1

До сесії всі місцеві політики так були впевнені у тому, що зможуть знищити дерева, що до сесії 7 серпня працівники забудовника, котрий будує багатоповерхівки поруч з будинком культури у стилі прилипківського жлоб-арту “Чотири леви”, почали вирубувати живі дерева у яру без жодних дозвільних документів.

1

На звуки бензопил прибігли місцеві, почали запитувати робітників, на якій підставі вони проводять вирубку.

Працівники сказали, що вони виконують звернення громадян, проте кого конкретно, невідомі чоловіки так і не сказали.

Місцеві зупинили вирубку та викликали міліцію. Працівників затримати не вдалося, натомість прийшов їхній начальник – директор будівельної фірми, яка будує багатоповерхівки біля будинку культури – Олександр Орищен.

Він теж сказав, що до нього в усній форм звернулися мешканці Гостомеля й попросили провести вирубку дерев в урочищі.

Проте, хто конкретно звертався, чоловік так і не поточнив.

Громада звернулись до місцевої влади та на гарячу лінію громадської організації «Стоп Корупції у Київській області», першим на місце події приїхав гостомельський депутат Василь Вознюк, він  розповів, що земельна комісія Гостомельської селищної ради підготувала до сесії низку питань, зокрема питання щодо забудови урочища.

“Серед людей, що звертаються до селищної ради, вже відомі Гостомелю особи – це депутат Ірпінської ради екс-регіонал Юрій Прилипко та депутат облради ударівець Леонід Танцюра”, – розповідає Вознюк.

1

 

Нагадаю, що УДАРівець Танцюра останні роки дуже жваво взявся за тему дерибану Біличанського лісу на боці дерибанників. Тепер, видно, добрався і до нашої зеленої зони. Ось це урочище на кадастровій карті.

1

На місце вирубки також прибули представники ГО “Стоп корупції” у Київській області, депутат Юрій Марчук.

Тут таки об’явився екс-регіонал, який їздив на антимайдан, Сергій Воронецький – депутат цього округу, член земельної комісії та за сумісництвом інспектор з благоустрою Гостомеля. На прохання присутніх, інспектор з благоустрою Воронецький відмовився скласти будь-які документи та зафіксувати злочин.

1

Після того, як мешканці зупинили вирубку, вони вирішили зібрати збори гостомельчан, створити ініціативну групу зі збереження зеленої зони.

9 серпня  у неділю відбулись збори, на які прийшли небайдужі до долі урочища люди.

Для мешканців Гостомеля це місце має історичне і рекреаційне значення. Це зелені легені нашого району. Парк із віковими деревами був штучно створений панами Красовськими більше ста років тому, про що свідчать історичні факти, котрі зберігаються у Ірпінському музеї, і має унікальну еко-систему. Також він має екологічну цінність, оскільки на його території ростуть дуби які в об’ємі більше п’яти метрів, липи, клени та рослини з червоної книги.

Наразі це остання зелена зона, яка ще не потрапила в приватні руки, та яка хоч трохи рятує нас сьогодні від смороду торф’яних пожеж.

Представник забудовника разом з депутатом місцевого округу та членом земельної комісії Гостомельської ради Воронецьким  наввипередки заходилися розповідати про безкорисні наміри інвесторів вкласти чималі кошти та збудувати на цьому місці парк.

На заході також були присутні люди, котрі палко підтримували забудовника,  влаштовували провокації  та вихваляли екс-регінала Прилипка, на складах якого після втечі Януковича знайшли автопарк його родини.

1

У відповідь люди пригадали їм вже один парк, який обіцяв зробити Прилипко біля будинку культури з доріжками та фонтанами біля клубу «Чотири леви», натомість зараз там зводяться багатоповерхівки, а земельна ділянка невідомо як опинилася у власності Ростислава Павлюка, сина юристки Юрія Прилипка – Лариси Павлюк.

1

Пригадала громада і обіцянки збудувати школу з садочком, про що так гарно розповідав на відкритті клубу Прилипко.

В результаті вже через місяць на тому місці від парку не залишилось й сліду, забудовник на правах власності почав зводити котловани під нові багатоповерхівки впритул до приватного сектора, а 198  дерев безжально пішли під сокиру.

Під великим питанням  також обіцяне будівництво садочку і школи, що саме по собі більш нагальне та затратне ніж будівництво парку.

“Припустимо, ви збудували парк, і я мати 3 річної дитини завтра приведу її і залишу у вашому парку, тому що мені потрібно йти на роботу, і мені та ще багатьом батькам в першу чергу необхідний садочок, школа, лікарня а не парк. Ні я не проти Парку, проте лише тільки після вирішення питань з інфраструктурою нашого селища оскільки лише на сьогодні більше 700-та дітей стоять на чергах до садочків, а уявіть на скільки ця черга зросте після того як забудовник продасть свої багатоповерхівки”, – говорить забудовникам гостомельчанка Тетяна.

1

“Обурює те, що з думкою громади ніхто не рахується, хоча ця земля належить людям. Не було проведено громадських слухань, конкурсу проектів на створення парку, в решті-решт в Гостомелі ще й досі не затверджений Генеральний план селища, отже це ласий шматок землі котрий не має чітких меж та статусу, а це в свою чергу всі умови для незаконних махінацій”, – говорить місцевий мешканець Віталій.

Місцеві чиновники екс-регіонали котрі їздили на анти-майдан, розповідають про відсутність бюджетних коштів, відмовляються займатись вирішенням проблемних питань селища, та наполягають на залученні інвесторів для будівництва школи, садочка, парку, і в той же час виділяють невиправдано перевищені кошти у розмірі близько 1 млн. грн.., для будівництва алеї Небесної Сотні посеред Гостомеля на палючому сонці, знову ж таки без широкого громадського обговорення та без конкурсу проектів.

В результаті громада склала Звернення з підписами на 9 аркушах та ініціювала робочу групу з активістів: Тетяна Жежера, Діденко В.М., Олена Герасименко, щоб контролювати ситуацію та не допустити знищення яру. До цієї групи також увійшов я, мешканець Гостомеля, Анатолій Туровський.

Відповідальність за збереження зелених насаджень тепер несуть такі установи та організації: КОДА (зверненя направлене на голову), Прокуратурі Київської області та Ірпеня (звернення направлене на прокурорів), міському голові Ірпеня Володимиру Карплюку, селищному голові екс-регіоналу Анатолію Кириченку, а також депутатам Гостомельської ради та організації “Стоп корупція” у Київській області.

Зараз громадські активісти планують всебічно вивчити питання збереження урочища з залученням представників компетентних структур (екологів та інших спеціалістів) з оприлюдненням результатів та кінцевою метою вивести чіткі межі урочища, присвоєння цій землі статусу парку, та надати право, виключно громаді вирішувати, яким чином і у який спосіб облаштовувати його.

Якщо серед вас є спеціалісти що хочуть і можуть  допомогти нам, будемо лише раді. Звертайтеся до редакції “Громади Приірпіння”, яка вже 6 рік гуртує небайдужих представників територіальної громади.

ТуровськийАвтор: Анатолій Туровський, гостомельчанин

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539