Як депутати КСР зривають роботу й нападають на виборців та журналістів

0

Побував у вівторок на сесії Коцюбинської селищної ради. Бачив багато сесій різних рад, але таке побачив вперше.

З самого початку стало зрозуміло, що більшість депутатського корпусу зовсім не налаштована на конструктивну роботу. Коли селищна голова Ольга Матюшина почала оголошувати про відкриття чергового третього засідання другої сесії цієї каденції, відразу декілька депутатів почали кричати, що це …четверта сесія.

Як відомо, перша сесія відбулася на початку листопада, друга розпочалася у грудні. Згідно розпорядження селищного голови 9 лютого мала бути саме третє засідання другої сесії. Але більшість депутатів, які представляють партію “Нові обличчя” стали вимагати, оголосити про початок саме четвертої за рахунком сесії, бо вважають “депутатські збори”, які вони провели 12 січня й проголосували таємно від громади за приєднання до Ірпеня… за засідання сесії.

На їхню думку, третю псевдосесію мала б скликати секретар ради Юлія Главацька і головувати на ній, бо селищна голова Ольга Матюшина нібито відмовила депутатам у скликання сесії 12 січня. На прохання громадськості показати документи, в яких саме йдеться про відмову голови у скликанні сесії та звернення офіційне депутатів лунали вигуки та образи. Документів ніхто не дав.

Знаково, що депутати цього разу поставили столи так, щоб громада не бачила візувально, хто як голосує. Вони радо дивилися не в очі людям, а на одне одного.

Без імені

Пропозицію голови піти на перерву для того, щоб принесли документи, депутати на чолі з Юлією Главацькою зустріли в штики. Оголосивши перерву, Ольга Матюшина спустилася до активістів та частини депутатського корпусу, які обговорювали відмову депутатів працювати у передбачений законом спосіб.

Тут же до журналістки Ірини Федорів підбіг депутат Ірпінської ради Богдан Слюсаренко, який запитав, чи Федорів є консультантом селищного голови й почав знімати діалог з виборцем на відео.

Без імені

“Я відповіла, що я є громадянином України, мешканкою селища Коцюбинське та є виборцем, зареєстрованим безпосередньо на окрузі Слюсаренка, який мені до речі програв вибори у 2010 році й не потрапив до Коцюбинської селищної ради. Цього разу я не балотувалася. Відповідно як виборець поцікавилася в депутата Слюсаренка , який переміг в тому числі й на вулиці Меблевій, де я мешкаю, коли я зможу заслухати його звіт за роботу в Ірпінській раді. Я у свої 100 днів звітувала. Відповідь мене шокувала: депутат мені сказав, що не буде звітувати, бо я за нього не голосувала.

По-перше, голосування є таємним, але дійсно всі розуміють, що кандидатат від Нових облич я точно навряд чи підтримала б. По-друге, Слюсаренко підзвітний не тільки мені за законом, а ще й мешканцям Ворзеля, Гостомеля, Ірпеня та всього селища Коцюбинське, бо депутати представляють всі населені пункти, які обирали склад Ірпінської ради. Тому навіть перед ворзелянами чи гостомельчанами Слюсаренко зобов’язаний звітувати. Це невігластво або просто неповага до виборців. Таку неетичну поведінку депутати мають розглядати на регламентній комісії Ірпінської ради,” – зауважує Федорів.

На цих поясненнях давньої опонентки Федорів депутат Слюсаренко вимкнув нервово камеру, а Матюшина, по закінченню перерви пішла на сцену.

Там в Ольги Матюшиної почали відбирати мікрофон, депутат Ірпінської міської ради Олексій Олійник, який чомусь захопив контроль над звуковою апаратурою, періодично вимикав звук аудіо системи залу, коли говорила голова.

Без імені

Як потім засвідчили виборці, від депутата Ірпінської ради тхнуло перегаром.

“З Олійником у мене була така розмова:

– Молодий чоловіче, відійдіть від мене від Вас алкоголем смердить..
– А я й не заперечую пив ПИВО.
– А чого на СЕСІЮ прийшли в такому стані….
От такі і перетворюють СЕСІЮ на ЦИРК,” – переповідає Коцюбинчанка Людмила Буток.
З пані Буток стався ще один прикрий випадок.

“Ще в холі ДК в мене була сутичка з Салівоновим. Його дружина сказала в мій бік: “Шавка”. Я відповіла дружині екс-депутата, щоб вела себе як належить в людному місці. Салівонов поспіхом почав переконувати, що це його дружина не мені казала,” – розповідає Буток.

Руку селищній голові заламав депутат Назарук, в якого мікрофон працював справно і стабільно. Він вирішив відібрати його у голови (див з 8 хв).

Ось стоп-кадр нападу на селищну голову, яка намагалася головувати на сесійному засіданні. Міліція жодним чином на дії Назарука не відреагувала.

Без імені

До будинку культури з Ірпеня приїхав “смотрящій” – секретар Ірпінської ради Юрій Денисенко.

Без імені

Активісти хотіли побачити документи про те, що відбулася 3 сесія, на яку ніхто нікого не запрошував належним чином. Відповідно, виникало слушне питання, чи можна проводити 4 сесію.

На сцену піднялася журналістка Ірина Федорів, вона заспівала гімн разом з усіма і попрямувала до секретаря. Її ззаду миттєво схопив за куртку один із депутатів і в результаті зірвав з неї верхній одяг (відео 11 хв 24 секунда).

А інша депутатка, яка колись вимагала скликати сесію, бо у неї тече дах – пані Хоптинська, блокувала журналістку, перегородивши їй дорогу папрками. Я нагадаю, що за перешкоджання журналістській діяльності передбачена кримінальна відповідальність.

“Я взагалі нікого не чіпала. Просто перепитала в депутатів, де документи. Спершу вони мені сказали, що я не маю права тут перебувати. Я попросила назвати статтю закону чи регламенту, яка мені б це забороняла робити. Відповіді, звісно, не отримала. Перепитувала де документи, мені радили приходити в робочому режимі до селищної ради. А який тоді режим у депутатів, коли вони хочуть проводити сесію, й чому немає документів, на підставі яких вони приймають рішення про скликання нібито 4 сесії?” – Запитує Ірина Федорів.

“За звуковою апаратурою сидів не хто інший, як депутат Олійник, який мені кричав: “Ти кто такая?” Потім мені коцюбинчани сказали, що він перепив.  Уявіть, скільки треба випити, щоб не впізнати людину, з якою він був разом депутатом під час 5-річної каденції селищної ради? Я йому пояснила, що я – громадянин України, виборець і мешканець селища Коцюбинське, якому він підконтрольний та підзвітний. Але там не було з ким говорити. Ну, уявіть, що чоловіки з мандатами замість того, щоб захищати права виборця і журналіста, нападають зі спини на жінку. Правоохоронці коли піднялися на сцену навіть не встановили особу депутата, якій рвучко здер з мене куртку. Зате коли депутати просили забрати мене геть, то правоохоронці заходилися мене, журналіста, вмовляти, щоб я залишила сцену. Головного редактора газети “Про Ірпінь” Андрія Сніжка, який вірно відстоює інтереси Карплюка, більшість депутатів готова бачити на сцені і не задавати питань правоохоронцям. Я питала, на якій підставі я маю піти. Я нікого не чіпаю й просто хочу ознайомитися з документами. Маю конституційне право і депутати мають виконувати моє доручення виборця сприяти у висвітленні роботи депутатського корпусу, а не блокувати доступ до інформації, яка не може мати грифу “таємна”. Але згадайте про напад на виборця, що не підтримував “Нові обличчя” під час дебатів. Нічого не змінилося, тільки тепер нападають депутати”, – додає Федорів.

На сцені виникла сутичка між активістами, які намагалися захистити Федорів, і депутатами, пропало світло, потім активісти, частина депутатського корпусу та селищна голова залишили сцену, не лише тому, що розмовляти там не було з ким – документів відповідних ні в кого не було, а й тому, що депутати розпускали руки і застосовували силу, перешкоджаючи нормальній роботі.

“Я була не спочатку сесії, підійшла, коли звучав гімн. Я бачила сутичку Мельничука з Олійником, Олійник почав перший (Це видно на відео: Мельничук розвів руки, показуючи, що він нікого не чіпає і далі депутат Оліник його штовхнув з усієї сили, потім до нападу на активіста підключився і депутат Лагода у вже звичній для нього манері схопив Мельничука, як і Федорів, за куртку, тільки от від міліції депутатам селищної ради, які не мають недоторканості аж нічого – прим авт.).

Більшість адекватних людей покинули приміщення, не в силах дивитись на це шоу. Активісти викликали міліцію. Таке враження, що в залі залишились здебільшого матеріально зацікавлені маразматичні бабусі. Схоже, що вони самі не розуміли, що підтримують,” – розповідає Леся Ельникова, технік по благоустрою селищної ради.

Під сценою стояв екс-депутат Ярослав Салівонов, якому громада не довірила вдруге представляти її інтереси, він виявився ще одним чоловіком, який публічно за відсутності поруч селищної голови Матюшиної позаочі повідомив, що вона – “дура”. Хоробрий чоловічий вчинок позаочі ображати жінку, нічого не скажеш. Далі більше.

“Колишній депутат ради Ярослав Салівонов звинуватив мене у тому, що я доведу роботу збанкрутілого УЖКГ “Біличі” до колапсу. Це при тому, що мільйонні борги накопичилися саме за його каденції, та каденції пані Главацької, пана Євстфєєва, пана Ясінєва, пана Бомби та Ільницького, які знову пройшли до ради і не цікавляться станом речей у комунальному господарстві. Які тут питання можуть бути до активісітв? Не розумію,” – знизує плечима Олександра Куцан.

Після застосування фізичної сили та балагану, за відсутності документів, Матюшина повідомила, що в такому випадку сесія буде перенесена. Потім разом з частиною депутатського корпусу (Єременком, Гуменюк, Домбровським та Пилипенко) вона спустилася з сцени, а решта депутатів почали “роботу”, обговорення та голосування за рішення на сесії яка апріорі є нелегітимною. Навіщо така “діяльність” незрозуміло жодній здоровій логіці.

Виборці скаржилися під час цього збіговиська на те, що депутати місяцями не виконують їхні доручення виборців. Зокрема перепало депутату Владиславу Євстєфєєву, який курує дерибан Біличнаського лісу.

Без імені

“Найбільше обурення громади викликали “рішення” депутатів про “недопущення” об’єднання Коцюбинського із Києвом, якого взагалі не було у проектах рішень, які були оприлюднені на офіційному сайті ради, як того вимагає закон. Як повідомив депутат Євстєфєєва, Київська міська рада повторно звернулася до смт Коцюбинського із питанням погодження меж м. Києва і Коцюбинське може бути віднесене до м. Києва. Черговий раз маніпулюючи фактами перед громадою депутат Євстєфєєв зачитав проект рішення селищної ради про “недопущення” приєднання до Києва. Він озвучив громаді, що Київ пропонує приєднати тільки частину “сектору приватної забудови”, а територія селища значно більша за 87 га. Ця площа, до речі фігурує саме в рішенні виконкому Ірпінської міської ради,

і на сайті ВРУ.

Це відверта брехня, яку дерибанники повторюють роками але документального підтвердження їхніх слів у них немає. Напевне, депутат Євстіфєєв має на увазі ті уявні 400 га навколо Коцюбинського, які вони останнім рішенням сесії минулої каденції таємно “відзонували” для подальшого дерибану. Саме територію у складі Національного природного парку, про яку мріють мафіозний клан забудовників з Ірпеня, та сам депутат Євстіфєєв, який там вже прихопив майже 100 ділянок,” – зазначає Андрій Скіпальський, експерт Реанімаційного пакету реформ.

“Іншим резонансним “рішенням” депутати планували заднім числом нагородити премією Секретаря селищної ради Юлію Главацьку. За рішення одноголосно проголосували, але обурення громади змусило депутатів повернути рішення на опрацювання в комісію після голосування – сюрреалізм. Окрім технічних зауважень із залу стосовно того, що всі нарахування за січень місяць давно завершені і це технічно неможливо зробити, звучало справедливе обурення громади щодо “результатів” діяльності Главацької у січні, коли третина місяця припала на святкові та вихідні дні,” – додає Скіпальський.

Громадськість, яка лишилася в залі, обурювалась слухаючи, що роблять на сцені “місцеві обранці”, які радо наділяли себе преміями й вирішили позбавити селищного голову контролю над офіційним сайтом радий, звісно, хотіли перебрати на себе і ці повноваження.

Дуже дивно виглядають дії депутатів. Більшість потрапила в раду завдяки голосам менше 100 людей, а за когось проголосувало кілька десятків. Якщо б всі хотіли одноосібно головувати й мати повноваження голови, то треба було балотуватися на голову. Пані Главацькій так точно.

“Те що відбулось не можна назвати сесією, навіть не підберу назви цьому дійству. Все що приходить на ум “беспредєл”. Мало того, що депутати відмовились голосувати за її початок. Фактично робилося все, щоб усунути фізично Матюшину від головування. Мало того що ті ж таки депутати від НО не чули громаду, яка вимагала показати оригінали документів 3-ї сесії, якщо цю вони вважають 4-ю. Так до всого іншого, депутат Назарук викручував руку селищному голові, та вчинив штовханину на сцені,” – розповідає коцюбинчанин Юрій Устиновський.

“У впродовж самої так званої сесії депутати продовжували “радувати”. Так секретар КСР Юлія главацька запропонувала преміювати себе любиму за результатами роботи від січня по березень???? Коли на дворі ще лютий!!! Я ще дивуюсь як вони не додумались голосувати зміни до Конституції. Також “порадувала” група підтримки НО в залі,більша частина з яких не коцюбинчани. Одна дівчина жувала жуйку під час гімну, інша бабця на запитання яке селищний голова задала депутату Назаруку про наявність документів так званої 3-ї сесії вигукнула “А баба Яга протів”. В залі було повно бандюкуватих молодиків що брутально лаялись, та погрожували тим членам громади хто протестував проти незаконних дій депутатів НО,” – розповідає Устиновський.

Тим часом селищна голова Ольга Матюшина, депутат Євген Домбрвоський та активісти викликали міліцію й давали пояснення щодо того, що відбувається в раді.  Прізвища нападників-депутатів правоохоронці зафіксували.

“Мене здивувало те, що правоохоронці не опитали присутніх депутатів, які застосували фізичну силу. Можна ж було прямо на місці події з них взяти пояснення,” – зазначає Федорів, яка є секретарем консультативної ради прокуратури Київської області з 2014 року.

Виникає висновок, що цей балаган задуманий для того щоби користуючись смутою у селищній владі прибирати до рук нові земельні ділянки вартістю від 5 тисяч у.о. за сотку. Тільки невже не зрозуміло що така анархію не надовго, що за все швидше рано чим пізно доведеться відповідати.

“Я визнаю, що на 2 засіданні 2 сесії, коли на мене тисли і кричали, я обмовилася і упустила слова що закриваю саме друге засідання другої сесії. Це пов’язане з тим, що депутати від “Нових облич” зривали роботу, тиснули, щоб я вносила потрібні їм кандидатури до виконкому. Вчора з боку депутата Назарука взагалі була застосована фізична сила. Я тоді дійсно обмовилася. Я це визнаю. Це технічна помилка. Чому депутатів селищної ради від “Нових облич” не дивує, що вони голосують за регламент міськради у той час, як проект рішення у спокійному варіанті можна вичитати за 10 днів до засідання й на засіданні внести відповідні правки? А в таких умовах, коли стоїть крик і шум, коли чиниться безперерви тиск, то не дивно, що можна зробити технічну помилку й обмовитися. Протоколу з 2 засідання 2 сесії я в очі досі не бачила. Мені документів традиційно пані Главацька не передає. У нас не вирішені питання з попереднього засідання належним чином: не сформований виконком, не сформовані всі комісії, не прийнятий належним чином регламент. Відповідно другу сесію, на якій треба розглянути ці питання продовжено,” – зазначає Ольга Матюшина.

“Хочу наголосити, що депутатський корпус у своїй більшості діє безвідповідально. Селищна рада це не цирк де демонструють самоуправство чи фізичну силу. Третє засідання другої сесії, яке було мною перенесене у зв’язку із неможливістю проводити засідання скликане повторно й призначене на 19 лютого. Чекаю всіх в Будинку культури на 18:00. Сподіваюся депутати розуміють, що рішення стають законними, тільки якщо прийняті в законний спосіб й другу сесію треба закрити належним чином, закривши питання виконкому, регламенту та комісій. Не треба брати в заручники громаду й блокувати вирішення суспільноважливих питань, не треба заламувати в прямому розумінні руки й зривати з людей одяг. За перешкоджання роботі й порушення прав журналістів доведеться відповідати,” – наголошує Ольга Матюшина.

Варто зауважити, що опитані коцюбинчани після таємної псевдосесії схиляються до розпуску ради, яка цілеспрямовано не бажає працювати.

Опитування

А  ті хто проектує і творить таку смуту натворили вже своїми діяннями не на одну статтю Кримінального кодексу. Активісти вже домоглися того, що екс-голову селищної ради Вадима Садовського визнано винним у вчиненні адміністративних порушень, пов’язаних з корупцією. І на цьому ніхто не зупиниться.

Зважаючи на волю громади активісти вирішили підготувати до друку черговий інформаційно-аналітичний бюлетень. Кожен може допомогти проінформувати сусідів. Для цього створенаспеціальна картка Приватбанк 5168742349662738 оформлені на надійну активістку Олександру Валеріївну Куцан. Звіт про кошти, які нададуть громадяни, та витрати – будуть оприлюднені після друку. Кожна гривня – це дві газети. Допоможіть сусідам дізнатися правду, щоб не помилитися на виборах знову.

Без іменіАвтор: Зореслав Замойський, мешканець Ірпеня

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539