За 5 років у Приірпінні за бюджетні кошти збудували лише 1 дитсадок

0

За останні 5 років у Київській області побудували 7 навчальних закладів загальною вартістю майже 157 млн грн.  Таку інформацію повідомив “Доступу до правди” департамент освіти і науки КОДА.

У Приірпінні не збудували за ці роки бюджетним коштом жодної школи  і лише в Бучі з’явився один-єдиний дитсадок “Яблунька”. Зазначимо, що на будівництво дитячого садочку у місті Буча кошти були виділені ще в 2009-му році, тобто перед самими місцевими виборами.

Як правило, фінансування таких великих проектів як садки чи школи – неможливе з місцевого бюджету, бо бюджети міст та селищ в регіоні – дотаційні, а пайову участь забудовників, які мають наповнювати бюджет, депутати зумисне мінімалізують.

У Бучі, де міська рада дерибанить землі громади, процесу побудови дитсадка сприяв нардеп Олег Ляшко, який як відомо, разом зі своєю командою з Радикальної партії тоді отримав більше десятка земельних ділянок в Бучі, в межах “Бучанського межигір’я”.  Ринкова вартість цієї землі складає близько 20-ти мільйонів гривень. Для порівняння  на дисадок було виділено близько 7-ми мільйонів гривень.

Ось уривок з його інтерв’ю одному з провладних сайтів Бучі, взяте в нардепа у 2009-му році.

Безымянный

Будівництво садочку дійсно було розпочате в 2009-му році але на довгий час призупинене. Так здачу дитячого садка дотягли мало не до наступних місцевих виборів. Завершилося воно лише у 2014 році. За цей час у Бучі було збудовано десятки багатоповерхових будинків та житлових комплексів, а проблема влаштування дитини в садочок та школу стала однією з найбільших проблем в регіоні. Про це говорять результати опитування, яке зараз все ще триває на головній сторінці сайту “Громада Приірпіння” і в якому вже взяли участь сотні читачів.

Без імені

Як бачимо, до топ-3 проблем регіону громада відносить незаконні забудови та похідну від цього проблему – недостатню кількість дитсадків та шкіл. Згідно з попереднім опитуванням, яке провела “Громада Приірпіння” кожен четвертий мешканець регіону водить своїх дітей до столичних дитсадків.

Безымянный

Також у відповіді на запит “Доступу до правди” сказано, що на 2016 рік у Київській області заплановано збудувати 7 об’єктів. Зокрема, у Бучі повинні збудувати гімназію на вул. Вишневій та ДНЗ по вулиці Б. Гмирі.

Сусідній Ірпінь, де забудова триває не менш активно, фінансування будівництва освітніх закладів у 2016 році не передбачене.

Але будівництво гімназії, за словами бучанців, не вирішить проблеми переповнених шкіл у Бучі. Нагадаємо, що активісти Бучі вимагали у міського голови Анатолія Федорука збудувати школу на 900 місць, як це було закладено в проекті при будівництві житлового масиву ТОВ “Київміськбуд”.

Школа так і не була збудована, натомість з’явився проект гімназії на 600 місць, навчання в якій розпочинатиметься з 5-го класу. Саме сюди планують перевести дітей з вже існуючої Бучанської гімназії, яка розташована в одному приміщенні зі школою №4. Примітно, що через тісне сусідство, школа № 4 переповнена, діти навчаються у 3 зміни, а учні перших класів цієї школи через тісняву навчаються в приміщенні сусідньої школі № 5.

Для бучанців проблема садочків стоїть дуже гостро, про це вони регулярно повідомляють місцеву владу. Ось один з дописів на сторінці мера Бучі Анатолія Федорука від бучанки Олександри Іванової.

aa

Щодо Ірпеня, Ворзеля та Гостомеля, то тут садочки та школи не будували і не планують будувати. Натомість за попередньої влади в селищі Коцюбинське громада втратила 2 дитсадки. Один дала зруйнувати забудовнику, а частину приміщення другого садка дала приватизувати на прохання депутата Миколи Ільницького.  Селищний голова екс-регіонал Вадим Садовський, який перед виборами знявся на користь кандидата від “Нових облич”, це скандальне рішення не ветував.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539