Об’єднання громад: поглинання, примус чи купівля?

0

В середу 31 серпня відбулось засідання постійної комісії Київської обласної ради з питань місцевого самоврядування. Єдиним питанням порядку денного було “Проект змін до перспективного плану формування територій громад Київської області”. Якщо коротко, то в рамках реформи місцевого самоврядування “слабші” громади можуть добровільно об’єднатись навколо “сильнішої” і спільно існувати.

Надважливим тут є принцип добровільності і чіткого усвідомлення такого об’єднання членами громад! Наголошую, саме членами громад – пересічними мешканцями, а не тільки головами та депутатами таких утворень.

Комісія мала вивчити легітимність та соціальну доцільність кожного такого об’єднання. Акцентую увагу, що не тільки і не скільки юридичну складову і процедурність цього питання, як саме соціальне наповнення.

Бо таке об’єднання, а в деяких випадках це схоже на поглинання, примус, купівлю, – в майбутньому може призвести до соціального протистояння в межах новостворених громад і не тільки. Адже у випадку досить непростої і конфліктної ситуації між громадським активом Ворзеля та головою селища, рідною сестрою мера Бучі Анатолія Федорука Ларисою Федорук, про що добре відомо у стінах як Київської обласної ради так і Київської держадміністрації, ігнорування думки однієї з сторін може мати негативні наслідки для громад, що об’єднуються!

Комісія складається з трьох депутатів облради: голова – Володимир  Удовиченко “Наш край”, Олександр Сімановський “Батьквщина” та Володимир Боднар “Укроп”.

Цікаво, що в роботі комісії активно брав участь депутат від партії “Наш край”, який одночасно є заступником мера Бучі з економічних питань – Ярослав Добрянський. Складалося навіть враження, що веде засідання не голова комісії Удовиченко, а саме Добрянський. Присутні на засіданні чомусь зверталися саме до Добрянського з репліками та виступами, а не до голови.

Щодо самого засідання, хочу акцентувати увагу на деяких важливих процедурних недоліках, які були під час підготовки та розгляду питання об’єднання громад.

В графіку проведення засідань постійних комісій облради в період з 29 серпня 2016 року по 4 вересня 2016 року засідання цієї комісії зазначено не було. Отже, рішення про розгляд цього надважливого питання для винесення в подальшому його на сесію облради приймалось “в останній момент”, це може означати, що його розгляд усього лише “формальність”. Чи не в інтересах вузького кола зацікавлених осіб?

Повідомлення про проведення комісії та висновки профільних підрозділів я отримав на пошту за день до її проведення: у вівторок 30 серпняя о 15:15.

1

Графік прибуття представників громад на комісію я отримав на пошту аж увечері того ж дня – о 20:08. Так, щоб повідомити та організувати приїзд на комісію представників громадськості було неможливо.

Сам графік також здивував, бо першою о 10-й ранку розглядалась Бучанська об’єднана громада, хоча за алфавітним класифікатором вона мала би розглядатись в кінці списку населених пунктів, які починаються на літеру “Б”, після Баришівки, Березані, Білої Церкви, Борівки, Борисполя, Бородянки і так далі, тобто на 12-15 по обіді!

1

А можливо голова комісії пан Удовіченко, який є давнім другом мера Бучі, в такий спосіб, по-дружньому посприяв Федорукові у праві “першого старту” та ще і у родинному колі з сестрою Ларисою Федорук без інформування про це громади Ворзеля?

1

Враховуючи, що Буча намагається поглинути Ворзельську громаду, яка нині є складовою Ірпінського об’єднання, мене здивувала відсутність представника Ірпеня під час обговорення цього питання. Не виключаю, що першочерговість розгляду Бучі продиктована не тільки кулуарними домовленостями по поділу Приірпіння забудовниками та їхніми лобістами в в облраді але і бажанням “розвести” в часі мерів-кумів Володимира Карплюка (Ірпінський регіон мав розглядатись пізніше) і Федорука задля зменшення іміджевих втрат в очах виборців Приірпіння.

Моє прохання розглянути це питання у присутності ірпінського представника члени комісії проігнорували, чим певно потішили лобіста мера Бучі – депутата Добрянського.

Хочу зазначити, що до виступу були також допущені представники Ворзельської громади, які в останній момент встигли прибути на обговорення. Вони дізналися про комісію випадково. Активісти донесли свої думки та застереження щодо такого об’єднання, а також проінформували депутатів про судове оскарження згоди Ворзельської ради на таке поглинання. Представники громадськості наполягали на знятті цього питання з обговорення до рішення суду.

Я в свою чергу попросив врахувати членів комісії наступні застереження:

– Справа про об’єднання розглядається в суді. І маючи подібний прецедент в Коцюбинському, коли Коцюбинська громада виграла суд та скасувала рішення по об’єднанню з Ірпенем, можемо мати подібне рішення і по Ворзелю.

– Громадські обговорення засвідчили, що громадяни не дали згоду на об’єднання з Бучею.

– Таке обговорення некоректне при відсутності представників Ірпеня!

Тому, з огляду на все вищевказане, я попросив зняти це питання з обговорення та не виносити його на сесію облради. Також я просив вписати в протокол засідання комісії мої застереження як окрему думку.

Та, на жаль, депутати не прислухались до мене і представників громадськості й ухвалили рішення про винесення цього питання на сесію, яка запланована на 6 вересня.

Отже, роблю висновок, що по сукупності заявлених фактів є всі підстави підозрювати в кулуарних домовленостях по черговому розділенню Ірпінського регіону між забудовниками і представниками виконавчої влади області, без врахування принципу ДОБРОВІЛЬНОСТІ і ПРОЗОРОСТІ та думки громадськості.

Дивує також догідливість ірпінських очільників, які кинули напризволяще ворзельську громаду і зрадили своїх виборців, які підтримали на виборах Володимира Карплюка.

Нагадаю, що до цього ірпінська влада в такий самий спосіб втратила(злила) і Гостомель, тому, думаю, можемо сміливо назвати Володимира Карплюка розбазарювачем не тільки ірпінських земель але і руйнівником Ірпінської колись єдиної конгломерації.

 

Автор: Ігор Домбровський, учасник російсько-української війни за незалежність України, голова ІРГО “Самозахист” та депутат облради від “Свободи”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539