Половина Коцюбинського може залишитися без опалення

0

Облгаз повідомив офіційно, що Коцюбинське будуть відключати від опалення.

ДОЗ, вулиця Шевченка, “Атлант”, ЖК “Коцюбинське” живляться від Києва. Приватний сектор має автономне опалення. Відповідно мешканцям цих мікрорайонів нічого не загрожує.

Щодо частини вулиці Пономарьова, то у разі відключення опалення, у ТОВ “Мастер-Енерго” є твердопаливні котли, але температуру за даних умов вони не зможуть підтримувати при температурі нижче 2-3 градусів морозу. Ситуація може бути така ж, як у жовтні. Баратеї за міннусової температури не прогріються.

Найбільша загроза у разі відключення – мешканцям Лісової і Меблевої. Альтернативного джерела опалення немає. Це округи Олександри Куцан, Оксани Недашківської, Людмили Узерчук, Олексія Зінкевича.

Нарада в ОДА до Нового року

Варто повідомити громаді, що проти Нового року відбулася нарада з приводу питання опалення, де була присутня заступниця міського голови Ірпеня екс-регіоналка Наталія Семко, яка представляла Ірпінську міську раду і партію “Нові обличчя”.

Результат пошуку зображень за запитом "Наталія Семко Мельник"

Це був день місцевого самоврядування. Семко прийшла з тортиком до своїх старих знайомих в ОДА. Нагадую, що за попередньої каденції вона була депутатом облради від Партії регіонів.

Тоді при директорі департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олегові Міщенко, я нагадала пані Семко, що вже в Коцюбинській селищній раді, на щастя, сформовані профільні комісії. Що партія Нові обличчя в бюджетній комісії має більшість. У раді також з коаліцією депутатської групи Владислава Євстєфєєва Нові обличчя мають сталу більшість, тому для Нових облич не проблема напрацювати в комісії проект рішення та відповідні висновки і рекомендації щодо доцільності прийняття такого рішення й подати їх на розгляд сесії. Сесія була 27 грудня й жодних пропозицій я не почула від голови бюджетної комісії Людмили Узерчук, яка доповідала бюджетний блок.

Семко ж тоді взяла на себе перед Міщенком зобов’язання, що вони напрацюють рішення. Я зауважила, що правових підстав погасити борги ТОВ “Майстер-Енерго” у нас немає.

Чому різко зріс борг “Мастер-Енерго”

Колапс спричинило небажання члена виконкому від Нових облич Богдана Слюсаренка голосувати за новий тариф. Тариф підняли, нагадаю, на газ в усій країні. Нам бракувало одного голосу, аби погодити тариф рішенням виконкому.

Слюсаренко тариф не вивчав. Просто саботував цей процес кілька місяців. Згодом провели круглий стіл і створили видимість офіційної роботи. Коли на посатку грудня селище опинилося на порозі першого відключення, Слюсаренкол таки згодився підняти руку. Тариф вступив в дію з 1 січня й проплати по ньому підуть лише в лютому. Відповідно утворилася вилка з середини жовтня по січень місяць. Ціна непідняття руки – десь мільйон.

Інформую громаду, що виконкому зараз не діє фактично. Депутати відголосували за кількісний склад – 15 осіб. А затвердили двох членів виконому – Олена Толочина і Малла Саїдова. Відповідно кворум неможливий. ТОВ “Мастер-Енерго” вже зробило подання на корегування тарифу (виросла мінімальна зарплатня), але розглядати знову нема кому.

Нарада в ОДА після Нового року

12 січня о 12:00 я вкотре приїхала в ОДА. Надійшло в черговий раз офіційне повідомлення, що Коцюбинське відключають. Схожа ситуація склалась в Тетиєві та інших населених пунктах.

Відбулася зустірч з директором департаменту  Олегом Міщенком.

На зустріч традиційно прийшов десант з Ірпеня – екс-регоінали Наталія Семко, Дмитро Христюк.

Результат пошуку зображень за запитом "Дмитро Христюк карплюк"

З ним були комунальники Ірпеня. До чого тут Ірпінь, коли справа стосується Коцюбинського, я відверто не розуміла. Я запитала, може вони нам субвенцію готові дати, щоб вирішити питання, але таку ідею вони сприйняли доволі агресивно. І це їм ми даємо вже 10 мільйонів ПДФО. І це їхня партія колотила з незатвердженням тарифів і поширювала газети.

Семко і Христюк вимагали, щоб я двічі порушила закон. Хотіли, щоб селищна голова Коцюбинського з сьогодні на сьогодні скликала сесійне засідання і депутати надали 4,6 мільйони ТОВ “Мастер-Енерго” як компенсацію в різниці тарифу. Всі знають, що в Приірпінні і мер Ірпеня, і мер Бучі можуть скликати депутатів по свистку, бо у них є “дресирована більшість”.

Але закон забороняє скликати сесії день в день. Навіть, якщо Ірпінь має в Коцюбинському “дресировану більшість”.

Я наголосила, що за законом позачергова сесія скликається не пізніше, як за добу, оприлюднюються проекти рішень до яких мають бути висновки і рекомендації профільної комісії. Якщо хтось не згодний з моєю позицією, а я думаю, що вона відповідає закону, нехай засяде комісія і дасть свій висновок з посиленням на закон. Окрім того вкотре зауважила,що не може рада товариству з обмеженою відповідальністю гасити борги. І нагадала пані Семко і пану Міщенко, що перед Новим роком була розмова і пані Семко взяла на себе зобов’язанння: проконсультуватися з казначейством, проконсультуватися з фінвідділом, роз’яснити все бюджетній комісії Коцюбиснької селищної ради і надати готові протоколи з позитивними висновками. Тоді в день місцевого самоврядування Семко це пообіцяла і пішла чаювати.

12 січня ми на порозі відключення від газу. Семко прийшла без торта і без обіцяного протоколу. Цього разу спікером був Хрисюк. Він взяв зобов’язання, що комісія Коцюбинської селищної ради засяде сьогодні ж. Комісія мала мені як голові через канцелярію за добу подати свої позитивні виновки та рекомендації щодо проекту рішення – віддати 4,6 мільонів ТОВ “Мастер-Енерго”.

Якщо є рекомендації бюджетної комісії і проект рішення – можна скликати сесію. Відверто кажучи, я дуже чекала, що Узерчук, Главацька, Багінська за це проголосують. Це справа для прокурорів і НАБУ.

Селищна рада приватній установі не може дати кошти за борги. Це цивільно-правові відносини теплопостачальника та кінцевих споживачів – мешканців селища.

Я запропонувала, що селищна рада може викупити кредиторські зобов’язання і в такому випадку ми не просто віддамо 4,6 млн, а станемо співвласниками ТОВ “Мастер-Енерго”. Тоді ми набудемо прав на основні засоби, зокрема на твердопаливні котли.

Цей варіант викликав бурю емоцій і в ТОВ “Мастер-Енерго”, і в предстанвиків Ірпеня. Навіть облгаз розхвилювався. А я не бачу нічого дивного – громада має за гроші отримати якесь благо, бо населення у своїй більшості платить.

Якщо “Мастер-Енерго” не може платити – вони банкрути. Борг може викупити не лише КСР, а будь-хто. Така практика, що за борги забирають майно була в Автодорі. І жодних хвилювань ні в кого не виникало.

Аби у нас не повторювалися ситуації, коли Христюк, Семко дозволяють собі кричати і щось вказувати іншій громаді, то я запропонувала Міщенку на наступну зустрічі з Христюком та Семко запрошувати активістів та ЗМІ.

Мені поставили Тетіївку як приклад. Мовляв, вони знайшли спільну мову з “Нафтогазом”, а ми ні. І я облишила компанію здивованих і розхивльованих політиків Ірпеня і поїхала до “Нафтогазу”. Зустріч призначили на 16:00.

Засідання бюджетної комісії

У цей же час було засідання бюджетної комісії. Як і обіцяв Хрисюк, дресирована Узерчук скликала засідання комісії. До засідання в соцмережі вже пояснили, що це пахне корупцією і прокуратурою. А якби у мене був заступник або керуючий справами – то ми б обійшлися без соцмереж і в раді було б кому розказати депутатами про ризики, поки я в Нафтогазі.

Я знаю, що депутати з Нових облич дуже хотіли мене бачити на засіданні. Але ці депутати, які не голосують за заступника і керуючого справами, могли б прекрасно порадитися з заступником часів Садовського – Петром Пушанком, якого вони так тримають. Хоч він у “Нафтогаз” не поїхав і взагалі як заступник не долучився до вирішення питання, на засідання своїх же однопартійців по профільних питаннях міг би прийти. Це був робочий час. Де він був? Юрист був, а заступника – не було.

Олександра Куцан запросила на засідання предстанвика “Мастер-Енерго”. Вони повідомили, що поки в суд не подали.

Я сподівалася, що від бюджетної комісії наступного дня після її засідання я отримаю  дані про динаміку  росту заборгованості й варіанти погашення так званої “вилки”, який виник через те, що Слюсаренко саботував голосування за тариф. Дуже цікавить, як виріс борг ТОВ “Мастер-Енерго” до 8 мільйонів і коли. Це не могло статися за 2 місяці непогодження тарифу. І звідки взялася сума в 4,6 мільонів, яку озвучив Христюк в ОДА.

Депутатка Наталія Пилипенко пілся засідання інформувала мене про те, що комісія не напрацювала жодного проекту рішення для сесії і звернулася за роз’ясненнями до юристів виконкому.

Відповідно що до Нового року Семко, що після Нового року Христюк – ніхто з команди Нових облич не виконує взяті на себе обіцянки в КОДА. Ціна їхнього слова – тортик до чаю.

Увечері, як мені повідомили, заступник міського голови Ірпеня Хрисюк надіслав своє звернення, де він просить мене скликати сесійне засідання.

Невже Христюк такий безграмотний, що не знає про те, що сесію скликає голова виключно за поданням третини депутатів.

Депутати Нових облич теж поквапилися звернутися. Першою підписалася пані Узерчук, яка мала б сьогодні провести, як пообіцяв Христюк в ОДА, засідання комісії й надати схвальні рекомендації.

Від бюджетної комісії, як мені повідомила моя поміниця Тетяна Бондар, жодного проекту рішення сьогодні не надійшло. Доповідати по питаннях щодо бюджетних коштів має на сесії голова бюджетної комісії, як це було в грудні. Тому до завтра від бюджетної комісії я чекаю проект рішення, який отримав позитивні висновки і рекомендації бюджетної комісії пані Узерчук, щоб всім було зрозуміло, який варіант пропонує Узерчук.

Наразі без проетку рішення це виглядає як спроба Христюка показати, що він дотримує слова: бюджетна комісія засіла і звернення про сесію від “Нових облич” є.  Тільки от біда, рішення бюджетна комісія не напрацювала.

Як мені повідомили, наприкінці засідання комісії була присутня працівниця ради Олена Лютенко. Вона роз’янила, що видатки за 2016 рык треба було планувати у 2016 році. А зараз ми на етапі формування бюджету 2017 року.

А селищна голова Коцюбинського завдяки таким політикам залишається в черговий раз сам на сам з проблемою отримання лімітів. Думати треба було тоді, коли тягли з тарифом, а я просила робити все вчасно.

Чому ТОВ “Мастер-Енерго” не платило Нафтогазу гроші

У грудні й січні попри те, що нас обіцяли відключити, я інформувала всіх, що ми тариф нарешті погодили й просила не відключати селище. Це далося нелегко. І це навряд чи хтось зможе колись оцінити. Були теплі батареї – теплими і залишилися.

Цього разу ми так само обривали всі відомі нам телефони від працінвиків служб до нардепів, зокрема контактували з Ярославом Москаленком. Просимо відстрочити і дати ліміти хоча б на лютий. Нам треба дотягнути до весни.

Ми б протрималися і до кінця лютого, якби ТОВ “Мастер-Енерго” платило хоча б якісь гроші у 2016 НАК “Нафтогазу” за спожитий газ. Проплати хоч якісь та йшли від населення на постаку 2016 року і наприкінці 2016 року. На початку року тариф був взагалі нормальний.

В “Нафтогазі” були представники юридичного відділу та директор департаменту з продажу газу В’ячеслав Лужанський. Розмова вийшла конструктивна.

Вони одразу сказали, що в ради немає права давати гроші ТОВ. Тобто вже навіть інші люди підтвердили те, що мною було озвучено в ОДА. Христюк та Семко штовхали і депутатів КСР і мене особисто на корупцію.

В “Нафтогазі” я озвучила, що є насправді єдиний варіант. Ми укладаємо з “Нафтогазом” та ТОВ “Мастер-Енерго” тристоронній договір. Це обговорюється на сесії. Ми викуповуємо борг “Мастер-Енерго” і стаємо співвласниками майна, в тому числі твердопаливних котлів.

Лужанський сказав, що якби у нас теплопостачанням займалося комунальне підприємтсво, то проблеми би не було. Рада могла б дати допомогу або поповнити уставний капітал. Написати програму про компенсацію. В Ірпені – КП. У нас – ТОВ “Мастер-Енерго”.  Ми цього робити не можемо.

У “Нафтогазі” наголосили, що борги не продають. Але у нашому варіанті вони не бачать іншого виходу. Дали мені для зразка тристоронній договір. І цей договір ми теж не можемо підписати за просто так. Має бути оцінка майна. І керівництво “Мастер-Енерго” в ОДА від такої ідеї було не в захваті.

Що дуже цікаво, так це відомість про борги “Мастер-енерго” перед “Нафтогазом”. Мені його принесли з бухгалтерії.

Згідно з цією відомістю, у 2016 році ТОВ “Мастер-Енерго” взагалі не платило за газ.

Тобто тільки мене обрали селищною головою, як почався саботаж проплат, що дивно – приватною установою, яку завели при попередній владі – лояльній до Ірпеня.

Що кидається в очі, так це те, що якщо в Коцюбинському ТОВ “Мастер-Енерго” обслуговує мешканців і рада позбавлена права контролювати виплати, то від Ірпеня це ж товариство отримує кошти за опалення комунальних установ – лікарні, школи, в якій постійно проблеми з опаленням. Тариф до речі Ірпінь затвердив одразу на рівні 36 гривень. І не було там скандалів.

То постає питання: чи платив Ірпінь кошти за опалення в бюджетних установах? Якщо платив, то чому не простежив прроплат за газ? І чого було так холодно в установах, які опалює Ірпінь – школа, поліклініка?

І якщо ситуація в ТОВ “Мастер-Енерго”, яке опалює бюджетні установи і отримує фінансування з Ірпеня, така, що коштів за газ нема в 2016 році взагалі, то чому ані Христюка, ані Семко в ОДА не питають про те, чи були проплати з бюджету за ці установи, а керівника ТОВ “Мастер-Енерго” не питають, чому нема проплат за газ з початку 2016 року? Хто дав наростити борг так, що ми опинилися на порозі відключення?

“Нафтогаз” наголосив, що при цьому були ще відшкодування урядом по субсидіях. І чому ці кошти теж не пішли за газ? По виконавчим службам в Ірпені немає стягнень по відкритим виконавчим провадженням на користь “Нафтогазу”.

Те, що за весь 2016 рік нема проплат, тільки в Коцюбиснькому Нові обличчя не погоджували тариф при тому, що в Ірпені затвердили, Ірпінь влаштовує показові істерики в ОДА, ОДА при цьому Ірпінь не чіпає і не питає,  – все це схоже на цілеспрямовану кампанію по тому, щоб позбавити Коцюбинське незалежності, дати при цьому нажитися монополістам й вивести гроші з бюджету, які не дали в 2016 році вперше розкрасти.

“Нафтогаз” сказав, що подібної абсолютної наглої несплати за газ за всю історію своєї роботи в країні тут не бачили.  Ми переплюнули навіть Смілу, в якої були проблеми. Нафтогаз не розуміє, чому ТОВ “Мастер-енерго” в такій ситуації не заходить в банкрутсво? А це відбувається, ймовірно, тому, що борг мають закрити. У вже всім відомий спосіб.

Я думаю, що моя присутність на бюджетній комісії принесла б громаді значно менше користі, ніж зустріч в “Нафтогазі”, де я отримала інформацію. До слова, як мені повідомили Тетіїв не зміг домовитися і за борги треба платити.

Який вихід?

Є два варінати: банкрутство або тристоронній договір і громада Коцюбиського стає співвласником майна. Це все розписано вище. Тоді можна давати поворотно-фінансову допомогу і все контролювати.

Поки мені громаду порадувати особливо нема чим. Є лист. Є загроза відключення. Хто винен в ситуації яка склалася – хай вирішує кожен сам. Але цим має зайнятися прокуратура.

У випадку відключення – повідомляємо ДСНС, УЖКГ “Біличі” буде напоготові. Можливо треба буде готуватися до спуску води, щоб не порвало труби. Аналогічні дії ми робили в грудні, коли було повідомлення.

Увечері нам повідомили, що на рівні області відбувся діалог нардепа Москаленка з головою ОДА Олександром Горганом щодо нашого питання. Ситуацію тримають на контролі. Вивчають можливість відтермінувати відключення хоча б до лютого. Там мають піти проплати по нових тарифах. Але виникає цілком логічне питання: чому ТОВ “Мастер-Енерго” за 2016 рік не дав ані копійки за спожитий газ при тому, що отримував кошти. І якщо це саботаж, то вплинути на це з точки зору домовленостей або здорового глузду третій місяць поспіль вкрай важко.

Без іменіАвторка: Ольга Матюшина, голова смт Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539