Атаки на БЕСТ: кому вигідно покласти провайдера?

0

Користувачі провайдера “Бест” скаржаться на перебої з Інтернетом. Це відбувається останні кілька місяців. У соцмережах регулярно з’являються повідомлення про те, що відсутній зв’язок.

З’ясувалося, що Інтернет пропадає не просто так, а на провайдера здійснюють DDOS-атаки. Окрім того, були зафіксовані випадки псування магістральних та розподільчих ліній зв’язку в Ірпені.

Провайдер навіть обіцяв винагороду тим, хто знайде або вкаже на зловмисникі, які зумисне шкодять мережі.

Директор компанії “Бест” переконаний, що атаки на його компанію носять замовний характер:
“Через DDOS атаки на ядро мережі компанії “Бест”, абоненти відчували періодичне погіршення якості сервісу в м. Буча, Ірпінь, селищах Коцюбинське, Гостомель. Дійсно мали місце атаки на мережу оператора, що є карним злочином. Згідно ч. 2 ст. 361 КК України передбачена кримінальна відповідальність за несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку. Караються ці дії позбавленням волі на строк від трьох до шести років. Зараз ми створили робочу групу для подолання кризової ситуації, залучили в цю групу провідних інженерів і спеціалістів по атаках. Всіх клієнтів проінформовано про ситуацію, що склалася, заявлено термін стабілізації ситуації — до 12 лютого 2017 року, всім клієнтам буде повернуто кошти за три дні”, – розповідає директор компанії “Бест” Олексій Зіневич.

“Зараз на ринку в Приірпінні працює багато Інтернет-провайдерів, ціни на сервіс є помірними й у абонентів є вибір. Тому, видаються дивними злочинні методи для здобуття конкурентної переваги, а тим більше замовлення DDOS-атак, які коштують чималі кошти – це десятки тисяч доларів. Збитки оператора від злочинних дій обраховуються мільонами гривень. Такі серйозні проблеми з атаками за 15 років існування компанії вперше. Очевидно, вони носять замовний характер”, – додає Зіневич.
“Громада Приірпіння” вирішила розібратися, через кого можуть страждати мешканці Приірпіння.
Торік на бордах з’явилася реклама нового провайдера – I-Lan, який обіцяє “руйнувати монополії”.
Так, у Коцюбинському її розмістили на бордах депутата Ірпінської міської ради від “Нових облич” Богдана Слюсаренка.
Засновником нового бренду є дехто Тетяна Грищенко.
Ця ж жінка фігурує в засновниках наближеної до мера Ірпеня Володимира Карплюка будівельної фірми ТОВ “ОРЛАН-ІНВЕСТ ГРУП”, які незаконно зводять житлові комплекси в Ірпені по вулиі Єсєніна, де раніше був ліс.
Попри перебої зі зв’язком, у “Беста” досі залишається доволі значна аудиторія.
“Громада Приірпіння” проти Нового року проводила опитування в соцмережі, де чітко видно, чиїми послугами користується населення Приірпіння.
Переважно, користувачі задоволені роботою “Бесту”.

“Повністю й взагалі вважаю їх майже ідеальним провайдером. Користувався у Коцюбинському у квартирі, зараз користуюсь у Ірпені у приватному будинку. Ціни вважаю цілком прийнятними, якщо зважувати на якість – за майже 6 років користування кількість разів, коли послуга не надавалась за технічними причинами, не перевищувала 3-4, та й то ті періоди буди дуже короткими. Зрозуміло, що ніхто не буде міняти провайдера просто так, якщо все влаштовує. До речі, парк у Бучі, що біля ЖК “Річ Таун”, який збудувала компанія “Будрегіонінвест”, був забезпечений безкоштовним Інтернетом найпершим і то був Бест”, – розповідає мешканець Ірпеня інженер з ІТ Євген Новіков.

Як відомо, “Будрегіонінвест” – будівельна фірма, засновниками якої, на момент будівництва ЖК “Річ таун”, були дружини мерів Бучі та Ірпеня – Людмила Федорук та Лариса Карплюк.

Зараз у парках Ірпеня, які піарно відкриває мер Ірпеня Володимир Карплюк, безкоштовний Інтернет запропонував провести новий провайдер I-lan.

“Здається, що, коли стало ясно, що І-Lan-у якось не дуже вдається ламати монополії, хтось почав їм у цьому допомагати, та вдаватися до DDOS-атак на конкурентів. Такі речі зазвичай замовляються міжнародним тіньовим групам хакерів, що мають для цього ресурси. Ресурс, у даному випадку – велика кількість попередньо “зламаних” приватних та бізнесових компьютерів по усьому світові, з яких шкідоносні програми, завчасно там розміщені, починають одночасно, кожний потроху, генерувати трафік до мережі провайдера, наприклад, його граничних маршрутизаторів, на яких вони отримують доступ до світової мережі”, – додає Новіков.

Тим часом І-Lan на своїй сторінці в соцмережі facebook 10 лютого повідомляє, що не встигає впоратися з потоком клієнтів. Лінія тривалий час дійсно зайнята.

На запитання користувачів, чи причетний I-lan до атак на “Бест”, на сторінці провайдера відповідають негативно.

Редакція “Громади Приірпіння” намагалася взяти коментар у представників провайдера I-lan, але у службі підтримки відповіли, що телефони керівництва не надають і що ті зателефонують самі. “Громада Приірпіння” готова дати коментар представників I-Lan.

Нагадаємо, компанія “Бест” співпрацювала з Бучанською владою, про що свідчать смс-повідомлення від “Беста”, в яких запрошували бучанців прийти на псевдовіче на захист мера Бучі Анатолія Федорука після того як йому ГПУ вручила підозру.
Користувачі цього провайдера відзначали, що їхні телефони, які вони вказували як контактні провайдеру, надавалися під час передвиборчої кампанії штабу екс-регіонала Анатолія Федорука.
Більше того, власник “Бесту” фігурує в історії з дерибаном землі.  У грудні 2015 року депутати Бучанської ради роздали 6 земельних ділянок, загальною площею близько 60 соток, підставним особам. Зараз власником 4-х з 6-ти вищезгаданих земельних ділянок у лісі є Олексій Зіневич.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539