Судний день: чи є каналізація в Коцюбинському на Бакала

0

Сьогодні касація в сліпу присудила, аби Коцюбинське виклало мільйони за реконструкцію каналізацію, якої нема. Традиційно в суд прийшли виключно активісти та депутати з команди селищної голови Ольги Матюшиної – голова комісії з питань ЖКГ Олександра Куцан, голова групи приватний сектор Олена Сокотюк та голова фракції “Свобода” Оксана Недашківська.

Позиція була в прокуратури і юриста КСР більш, ніж чіткою. Не проводили розриття й експертизи – відповідно нема підстав вважати, що те, що понапідписував екс-регіонал і екс-голова Вадим Садовський відповідає дійсності.

Опоненти посилалися на те, що інша фірма, яка робила інший відрізок дороги виграла суди і махали актами виконаних робіт, які підписав Садовський.

Судді вийшли на 2 хвилини в нарадчу кімнату. За 2 хвилини вони вирішили, що все гаразд і селище з населенням 20 тисяч може просто так віддати майже 2 мільйони гривень.

“На виході з зали засідань представники “Крайбуду” чітко сказали, що їх свого часу кинув Садовський і чинна заступниця міського голови Ірпеня Наталія Семко, тому тепер “вигрібатиме” Матюшина,” – розповідає, про що говорили з опонентами голова комісії з питань ЖКГ Олександра Куцан.

Я першим ділом набрала селищну голову і повідомила, що ми касацію програли і знову селищу будуть блокувати рахунки. А це значить, що через наших депутатів, ми не встигли витратити кошти на рахунках на той таки капітальний ремонт доріг, який можна було встигнути запустити.

Історія питання. Коротко

Щойно обрали нового селищного голову, як до неї прийшов юрист селищної ради, який працював за часів Садовського і повідомив, що до неї прийдуть люди, яким вона винна силу силенну грошей. Матюшина сказала, що буде за бюджетні гроші боротися до останнього в судах. Депутати не хотіли голосувати за те, аби виділити гроші на судовий збір. А без цього не можна було подати апеляцію. Тобто Матюшина, отримавши повноваження, вже мала абсолютно завалену 1 інстанцію у справі.

Щойно почали серйозно готуватися до судів, як в селищі відбувся переворот.

“Коли мене знесли 8 квітня за кілька днів відбулося судове засідання. Самопроголошена голова Юлія Главацька скасувала юристам ради доручення на представництво інтересів громади в суді. Я особисто приїхала на судове засідання, але оскільки вона внеслась самовільно в реєстр я вже не мала права захищати інтереси громади. Так ми програли касацію по “Глосару” – друга фірма, яка робила каналізацію по проекту, який розробив “Крайбуд”, і саме на ці рішення в суді зараз були використані як преюдиція на засіданні 12 квітня. Суд зважив на те, що в схожій справі вже є таке рішення,” – зазначає Ольга Матюшина.

До селищної голови в кабінет тоді прийшов екс-застпуник Садовського – Дмитро Мацепа, який на відео детально розповів, як робили обрудку.

Коли Матюшина таки добилася того, щоб зробили розриття в рамках кримінальної справи Ірпінський суд раптово скасував свою ухвалу про забезпечення позову і Матюшину знесли з реєстру вдруге. За день до розриття. Дивний збіг.

“8 липня я вже не могла забезпечити допомогу в розритті, а Главацька просто саботувала це питання. Не дивно, бо в справі по протоколу на корупцію. Вона стояла на захисті Садовського. А оскільки перед виборами Садовський знявся на користь Сергія Даніша, то це просто кругова порука і договорняки. Я повернулася на посаду на початку дуже нелегкого опалювального сезону. Ми подали клопотання в апеляцію і експертиза мала пройти. У нас в 3 інстанціях слухалися 3 пов’язані справи. Ми завжди просили експертизу в суддів. Нам відмовляли завжди у цьому питанні. Але лише в єдиному суді, коли громада почала ходити на засідання, були камери і верховна рада призначила перевибори – Коцюбинське було в центрі уваги і суддя погодилася на експертизу. Але попри погодження з суду так і не отримали документи, які б запустили процес експертизи. Матеріали справи не дійшли до КНІСЕ”, – наголошує Матюшина.

Гроші на експертизу рішенням ради заклали лише на 2017 рік. Самовільно я не можу розпоряджатися бюджетними грошима. У січні місяці, за словами голови, вони звернулися з проханням виставити рахунок для проведення експертизи. В лютому місяці відмовили, бо докуметів так і не дочекалися з 2016 року.

Апеляція дивним чином відбулася без представника ради. Володимир Гальчевьский прийшов до суду на милицях і його ганяли з кабінету в кабінет, аби він так і не потрапив на засідання, яке перенесли в часі та змінили приміщення. Відповідно це було інше приміщення суду, відмінне від зазначеного в ухвалі.

Скаргу голова направила на голову суду, але порушень голова суду так і не побачив.

До якісної перевірки “Крайбуду” працівників Державної фінансової інспекції Київської області не допустили.

На перешкоджання роботи ДФС має реагувати прокуратура. 

Як раз перед засіданням суду фекалії переповнили колодязь в приватному секторі. Це відзняв наш активіст Владислав Журавель.

Селищна голова, з огляду на те, що вже потепліло і комунікації можна розривати, дала дозвіл на розриття саме в тому місці, де колодязь дивним чином переповнився. І знову на розритті були члени команди Ольги Матюшиної і жодного депутата з Нових облич. І ми про це не раз писали. Їх тема каналізації не просто не хвилює. Вони її уникають.

З-під асфальту, який довелося зірвати, видобули захований під асфальтом колодязь.

“Для розуміння громади, колодязь який на моєму фото під №1 він розташований значно нижче під асфальтним покриттям ніж № 2. Це видно. Саме туди стікаються фекалії і не йдуть далі, бо немає з’єднання колодязю № 1 з колодязем № 2,” – розповідає Олександра Куцан.

Ось як відкрили призований колодязь з-під прошарку асфальту.

А ось як його намагалися відкопати.

З’єднати два колодязі технічно неможливо через кут нахилу і висоту. Прийнамні це пояснили на місці фахівці. Тобто фактично нема можливості під’єднати стоки до КНС. У нас будуть фонтани нечистот, якщо дати можливість людям підключитися в таку “реконструйовану каналізацію”.

“Я бачила, як прийшов екс-депутат Сергій Бєлов. Стала свідком того, що він подивився на те, що там розрили і сказав людям, які прийшли, що робітникам нібито не заплатили, тому вони не доробили роботи. Це була перша версія. Після того, як йому зауважили, що Садовського, якого в суді вигороджувала від корупції Юлія Главацька, треба садити, Бєлов здивувався, сказав, що садити нема за що, бо це “робочі моменти”. Далі його версія змінилася і він почав твердити людям, що до з’єднання колодязя й каналізації ми просто не докопали,” – розповідає член земельної комісії КСР Оксана Недашківська.

“А що там було копати? Як повикачували всі фекалії працівник УЖКГ “Біличі” залазив туди і пробував навіть дно руками – шукав труби. Там немає з’єднання з каналізацією. Чому не хотіли проводити експертизу? Бо це не поодинокий випадок по області. І якщо накрити схему тут, стане зрозуміло всім, як виконувалися роботи в області. Легше мовчати всім, виходить, – депутатській більшості, прокуратурі, поліції, суддям. Кілька чоловік ходять по цій каналізації в суд другий рік, а решті байдуже,” – додає Недашківська.

На місці розриття був присутній депутат облради Ігор Домбрвоський з ВО “Свобода”:

“Те, про що говорилося давно стало сьогодні очевидним. Коли я бачу на рівні області, як представники територіальних громад з протягнутою рукою бігають і просять грошей або пояснюють, що закривають школи і садки, що грошей нема, то в мене виникає питання чому так просто на місцях посадовці так легко прощаються з мільйонами, а депутати і громада пробачають тих, хто їх ошукав. Я давно казав, що ця афера попереднього депутата облради екс-регіоналки Наталії Семко підлягає перевірці і кримінальному переслідуванню.Подібну аферу вдалося провернути і на рівні Ворзеля. Це те, що ми знаємо, але я думаю, що ми ще багато чого не знаємо. Правоохоронці, які мали б контролювати ці справи бездіють або покривають оборудки. Тому не дивно, що сьогодні на засідання регламентної комісії облради громадські активісти Приірпіння вимагали відставки Ігоря Падюка – головного ірпінського поліціянта. Це є логічний наслідок бездіяльності правоохоронної системи в Приірпінні впродовж останніх років”.

“Думаю, що тепер начасі провести додаткову перевірку і розсілдування цих оборудок і покарати винних Шукати їх не треба. Вони давно названі правоохоронних органам.”

Ірпінь надіслав слідчу групу. Правоохоронці склали протокол місця огляду та пообіцяли 13 квітня зареєструвати цю подію і провести слідчі дії.

Тут варто додати, що не лише Садовський і Семко несуть відповідальність за те, що нас обкрадають як громаду. За часів Садовського діяла комісія з питань ЖКГ, яка мала контролювати такі питання. Ось її тогочасний склад. Два депутати, які входили до цієї комісії є чинними депутатами у раді цього скликання – Владислав Євстєфєєв та екс-регіонал Ігор Рожанський (зараз Нові обличчя).

Також ці питання мали б контролювати члени бюджетної комісії за часів Садовського. Двоє депутатів, які тоді входили до складу комісії, є чинними депутатами і членами фракції Нові обличчя – Юлія Главацька та Іван Лизун.

Я була депутатом тоді, коли Садовський протягував це рішення. І я є свідком того, що депутатський корпус, який за часів Садовського був монолітним, жодного разу не підняв питання про звітування щодо цієї теми, а витрати немалі, а також жодного разу не вимагав звіту Садовського як і не ставив питання недовіри. Садовський просто давав пиляти ліс і бюджетні гроші.

Селищна голова Коцюбинського Ольга Матюшина наголошує, що віддавати просто так 1,8 млн навіть після рішення касаційної інстанції не збирається:

“Ми подамо клопотання про перегляд за нововиявленими обставинами, які ми з’ясували під час розриття. Ми дійсно вірили, що суди та правоохоронні органи зроблять свою роботу. Вичерпані всі методи, які нам пропонувала для захисту інтересів громади держава. Не може бути так, що за колодязь, до якого треба підвозити машину для викачки нечистот ми заплатили мільйони. Це чудо-каналізація 21 століття сумарною вартістю 4,4 млн? Винні мають бути покарані, навіть якщо для цього ще роки доведеться ходити по судам. Це треба робити, щоб не кортіло знову залізти до бюджету – нашої з вами кишені. Ще можна оскаржувати бездіяльність правоохоронців. Всі її бачать. Я знаю про те, що дехто з правоохоронців м’яко кажучи незадоволений тим, що сьогодні в день проведення засідання суду відбулося розриття. Це лакмусовий папірець і роботи правоохоронців, і роботи судів”.

Боротьба буде нелегкою хоча б з огляду на те, що касаційну інстанцію очолив знову скандальний Артур Ємільянов, який тут головував тоді, коли Главацька злила першу справу по каналізації. Його підозрюють в корупції.

Але коли нас зупиняла боротьба з корупціонерами чи з системою?

 

Авторка: Ірина Федорів – журналістка, мешканка селища Коцюбинське

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539