Незаконне будівництво: Прилипко планує забудувати подвір’я ради

0

У центрі Гостомеля збираються збудувати висотку. Місцеві мешканці проти цього будівництва. Будинок планують звести поряд з церквою, на місці будівлі, в якій зараз розташовані господарські приміщення ЖЕКу. Будівля, яку нині використовують селищна рада та Центр дитячої творчості, належить відділу освіти Ірпеня. Планам забудовників понад 10 років. 25 квітня селищний голова Юрій Прилипко призначив повторні громадські слухання щодо питання, на яке громада неодноразово казала “ні”.

7-поверховий будинок на 2 під’їзди збираються втулити за церквою та нинішньою селищною радою – просто у дворі приміщення колишньої школи. Йдеться про забудову на 38 сотках землі, які по периметру оточені приватними садибами.

Ще торік, 15 вересня, громада Гостомеля проголосувала проти цієї забудови в центрі селища, де домінують одно-двоповерхові будинки. Адже висотку збираються зводити в районі, де немає центральної каналізації, що заборонено містобудівними нормами, у закритому дворі, куди вантажівки чи пожежники зможуть заїхати лише через чужі городи.

В’їзд до двору висотного будинку проектанти планують збоку, через вузький проїзд між селищною радою та приватним будинком, де в найширшому місці відстань між парканами становить від сили 6 метрів. Очевидно, що ані вантажна машина, ані пожежники у разі чого не доберуться до квартир.

Торік, коли у жовтні горів Свято-Покровський храм, за двором якого і планують збудувати багатоповерхівку, пожежники заледве погасили полум’я, адже через брак місця розвернутися на 90 градусів там неможливо. Що станеться, якщо спалахне багатоповерхівка або церква з тильного боку  – наразі нікого не хвилює.

Зауваження місцевих жителів були такі: у плані забудови не враховано щільність населення – у розрахунок взято проїжджу частину, водночас забули про приватний сектор, де живуть і продовжують будуватися люди. Також у проекті явно не вистачає паркомісць, яких на плані було від сили 25 – геть мало для будинку на сотню квартир.

План забудови  не передбачає інші необхідні майданчики – для вигулювання собак, під господарські будівлі, місця для відпочинку дітей та дорослого населення, заняття спортом тощо.

Через усі ці порушення громада проголосувала проти проекту забудови на вулиці Свято-Покровській, 220-а. Але селищний голова Гостомеля Прилипко оголосив, що протокол тодішніх слухань украли і під цим приводом скликає незаконні другі громадські слухання з питання, на яке отримав відмову.

Він явно перевищує свої повноваження, адже 16 вересня 2016 року – Гостомельська селищна рада  рішенням № 235-12 –VІІ наклала мораторій на розробку детальних планів території, поки не буде внесено зміни до генерального плану селища. Попри таке рішення місцевих депутатів, саме на замовлення селищної ради ПП “Ладопроект” з 16 березня 2017 розробляє план детальної забудови колишнього подвір’я школи за адресою Свято-Покровська, 220-а.

Таким чином Юрій Прилипко не просто порушив мораторій від 16 вересня  2016 року, а й намагається обійти обмеження дійсного генплану селища, де чітко вказано, що ділянки в цьому районі належить до земель садибної та котеджної житлової забудови, відтак висотки зводити там заборонено.

Ст. 17 ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності” передбачає, що генеральний план населеного пункту є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, але в Гостомелі вирішили з цим не рахуватися.

Селище уже має один приклад, коли в сусідньому кварталі, на вул. Черняхівського, 28-а, десять років тому звели 5-поверхівку без каналізації. Забудовник обіцяв облаштувати її євроколектором, проте насправді фекалії витікають в поле, адже збудовані пластикові колодязі треба чистити щодня, проте ніхто цього не робить.

Сморід через фекалії з 5-поверхівки стоїть нестерпний, особливо влітку, розповідають мешканці приватного сектора, що живуть поблизу. Тому ще одного вонючого болота зі стоками 7-поверхової висотки там терпіти не готові.

У жителів, які беруть воду з колодязів та свердловин, уже почалися проблеми з питною водою. Дослідження води показують, що заліза в ній удвічі більше за норму, нітратів – у 5 разів більше, рівень марганцю, водневий показник – на критичній межі, каламутність теж суттєво перевищує норму.

Небезпечний і той факт, що нову висотку хочуть спорудити практично на торфі, яким славляться береги річки Ірпінь. У мешканців приватних будинків того району вода з’являється на глибині 50 сантиметрів і як на цей рівень вплине висотка, ніхто, звісно, не прораховував. Тож, не виключено, що незаконне будівництво призведе до серйозних екологічних наслідків.

 

Необхідність спорудження цієї висотки Прилипко аргументує тим, що частина квартир у будинку дістанеться працівникам соціальної сфери селища. При цьому він абсолютно не думає про те, де навчатимуться їхні діти, а також діти тих, хто придбає помешкання у збудованій з грубими порушеннями багатоповерхівці.

На сьогодні у Гостомелі, де проживає понад 15 тисяч людей, уже будують житловий комплекс Свято-Покровський на території лікарні  – з 9-, 10-, та 11-поверховими будинками, де ведеться будівництво впритул до дитячого майданчика. А школи і садочки в селищі не будують, хоча діючі абсолютно не готові прийняти дітей з родин, які придбають житло у новобудовах.

В одному із садочків Гостомеля уже є групи по 40 дітей, і це лише початок масового заселення нових житлових комплексів. Не менша халепа і зі школами. Зокрема, школа у військовому містечку через велику кількість учнів готується перейти на дві зміни, а школа №13 теж заповнена вщент. Гостомельських школярів уже не хочуть приймати ні в Бучі, ні в Блиставиці, тож, очевидно, що селищу вже потрібний ще один середній навчальний заклад. Школу № 15 взагалі хотіли закрити, а на її місці збудувати черговий житловий квартал.

Невже Прилипко настільки недалекоглядний, що не розуміє: в будівлі селищної ради рано чи пізно доведеться відновлювати загальноосвітню школу, адже побудувати нову суттєво дорожче?  Віддавати забудовнику подвір’я, яке в найближчі роки знову знадобиться дітям, за таких умов – подвійний злочин.

Ну, і залишається етичне питання – як можна дозволяти висотку в тилу церкви, заздалегідь розуміючи, що нова будівля буде вищою за Божий храм? За всіма традиціями так робити негоже. Старі люди кажуть, що це дуже недобрий знак – забобони чи ні, але перевіряти, гадаю, не варто. Тож гостомельчани сподіваються на підтримку місцевого священика, який має підтримати громаду.

Цього разу долю забудови на подвір’ї колишньої школи – а насправді долю історичного центру Гостомеля – вирішуватимуть на громадських слуханнях 25 квітня о 17:00. Не залишайтеся осторонь – підтримайте тих, хто виступає проти спотворення нашого селища, хто хоче зберегти цю ділянку для громади і для наших дітей.

 

Авторка: Дарина Гетьман, журналістка.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539