У Ірпені братимуть гроші за групу продовженого дня

0

Ірпінський відділ освіти вирішив запровадити платні групи продовженого дня в школах. Про це пише у соцмережі мешканка Коцюбинського Ірина Маслюк.

“Сьогодні відвідала батьківські збори у класі молодшої доньки в Коцюбинському гуманітарному ліцеї. У класі 37 учнів. Ну, про те, що рік батьки билися за те, щоб клас розділили на дві частини, але ніхто нас не розділив – окрема історія. Найцікавіше питання – група продовженого дня. Ірпінський відділ освіти вирішив, що в законі України про освіту не написано, що ГПД має бути безкоштовною. І ось у нас вводять платну ГПД”, – розповідає Маслюк у групі “Громада Коцюбинського”.

“Тобто, якщо на ГПД ходить 5 дітей, в місяць батьки однієї дитини мають сплатити 1020 грн. Якщо 15 дітей – 420 гривень. Це теж немало! Харчування – ми теж все сплачуємо, і сніданок, і обід, це не входить в суму за ГПД. Так скільки обійдеться нам навчання дитини у звичайній державній школі?!!! Чи Ірпінь – це окрема держава, яка сама вирішує, де ще злупити гроші?!”, – запитує мешканка селища.

У соцмережі пишуть, що це нововведення нібито з Міністерства освіти.

Люди обурені таким ставленням до них відділу освіти Ірпеня.

“Громада Приірпіння” вирішила звернутися до Міністерства освіти, аби там прокоментували і роз’яснили, чи могло Міністерство дати вказівку меру Ірпеня чи депутатам ради, аби ті зробили платними групи продовженого дня.

“Забезпечення матеріально-технічної бази, зокрема закупівля меблів, обладнання спортивних майданчиків, кабінетів трудового навчання, харчування дітей у школах, як і групи подовженного дня – це все належить до повноважень місцевих органів влади. У даному випадку це Ірпінська міська рада, якщо заклад відноситься до Ірпеня. Депутати мали б відголосувати за ці потреби дітей. Саме вони мають виділити кошти і тоді віділок освіти їх перерозподіляє між закладами і регулює ці питання. Міністерство не просто не може давати таких директив, а й не уповноважене їх давати взагалі,” – наголошує в коментарі “Громаді Приірпіння” заступник директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти Сергій Дятленко.

“Я скажу навіть більше. Місцеві органи самоврядування – тобто місцеві ради – мають надзвичайно великі повноваення щодо розширенням можливостей надання послуг для школярів. Так, міськрада одного з містечок Франківщини ввела посаду асистента вчителя. Там депутати вирішили, що в класі, де 30 учнів, замало 1 вчителя на таку кількість дітей. Вони мають таку можливість збільшувати штати. Зменшувати нормативи поділу на групи. Насправді, таких прикладів дуже багато. Рада може вирішити безкоштовно харчувати не лише дітей учасників АТО або малозабезпечених, а взагалі всіх дітей громади. Місцева влада може вирішити, що виділить кошти школі і зроблять тоді школу повного дня. Тобто там цілий день буде дитина, яка матиме не лише харчування, а й гуртки, секції. Це за умови, якщо депутати місцевої ради вирішать піднімати рівень освітніх послуг для представників своєї громади”, – додає Дятленко.

У Коцюбинському ж з початку року постало питання заркиття медичного стаціонару за ініціативою Ірпеня. Влада Ірпеня тим часом запровадила платне харчування для дітей регіону, а бюджетні кошти витрачає на сквери. Так майже 900 тисяч гривень витратили на фінансування пост-фактум скверу, де було кілька лавочок, одна ялинка та кілька десятків квадратних метрів плитки. На Новий рік в Ірпені придбали найдорожчу в Україні ялинку.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539