Вручення підозр: Христюк отримав, Карплюк не прийшов (оновлено 19:00)

0

Заступнику Ірпінського міського голови Дмитру Христюку близько 12 години 28 серпня дня вручили підозру в прокуратурі Київської області.

Дмитро Христюк прийшов із адвокатами.

“Зараз йому вручають повідомлення про підозру. Журналісти очікують, що зможе сказати Христюк, ознайомившись із підозрою”, – розповідає журналіст “Громади Приірпіння” Сергій Огородник, який перебуває на місці події.

При вході Огородник поцікавився, як Христюк підписав договори про виконання робіт із покійником.

Христюк, почувши що питання задає журналіст “Громади Приірпіння”, відмовився відповідати усно, запропонував написати йому питання і направити запитом. На повторне питання промовчав.

Зауважимо, що до того, як зайти до прокуратури області, чиновник написав пост на своїй сторінці в Facebook, в якому переконує, що його змушують свідчити проти мера Ірпеня Володимира Карплюка.

Христюк вийшов з прокуратури о 15:30 і заявив, що вручення підозри йому – це політичні переслідування. Також він повідомив, що так і не зрозумів, в чому саме його звинувачують:

“З приводу сьогоднішнього дня я хочу зазначити, що я ще раз переконався, що це виключно політичне переслідування. Вибачте, годину прочекати в коридорі, потім жодного конкретного обвинувачення я не почув. Не визначені особи, не визначений час. Беззаперечно, честь і гідність своєї команди ми будемо відстоювати в судах”.

У прокуратурі роз’яснили, що дії Христюка кваліфіковано за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчиненого у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 205 (фіктивне підприємництво вчинене у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів вчинене у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (службове підроблення вчиненому у складі злочинної організації), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Прокуратура передає справу до суду і проситиме утримувати чиновника під вартою.

Мер Ірпеня Володимир Карплюк до прокуратури 29 серпня так і не з’явився. “Громада Приірпіння” зателефонувала до Ірпінської ради за номером, вказаним на офіційному сайті – (04597) 61-407, щоб з’ясувати, де перебуває міський голова. Але там ніхто так і не відповів.

Сесія в Ірпені призначена на 7 вересня. З джерел у міській раді стало відомо, що Карплюк в Ірпені й нібито готуєтьося до сесії. Але на робочому місці його немає.

Начальник слідчого управління прокуратури Київської області Максим Ахсаров повідомив “Громаді Приірпіння”, що Карплюк буде викликаний до прокуратури ще раз:

“Карплюка повторно викликано для вручення підозри на четвер, 31 серпня на 15 годину. Якщо він не з’явиться, будемо звертатися до суду з клопотанням про заходи процесуального примусу. Ми звертаємося до ЗМІ, щоб поширити цю інформацію максимально й аби вона таки потрапила до Карплюка”.

У соцмережі проводять опитування, де мешканці Приірпіння висловлюють свої припущення щодо того, чи з’явиться Карплюк на 12:00 у прокуратуру за підозрою.

Нагадаємо, 22 серпня Карплюк та Христюк пікетував прокуратуру Київської області. Того дня чиновники вимагали у правоохоронців підозру. Христюк на повідомленні про вручення підозри 28 серпня розписався, а Карплюк сказав, щоб йому надіслали поштою.

7 червня в Ірпінській міській раді обшуки відбулися 7 червня 2017 року. Слідчі дії тривали у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Прокуратура у ході досудового розслідування встановила, що оборудки по виведенню бюджетних коштів та земель громади міста Ірпіня складають десятки мільйонів гривень та справжні цілі полягали у особистому збагаченні власного оточення. Христюк не вказав у декларації новопридбану квартиру в Бучі.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539