Зама мера Ірпеня на 60 діб садять під нічний домашній арешт з браслетом

0

Заступник міського голови Ірпеня Дмитро Христюк приїхав зранку 30 серпня до Шевченківського суду. Прокуратура вимагає в суді утримувати чиновника під вартою.

Христюку вручили підозру у справі щодо укладання договорів з ФОпом-покійником 28 серпня. На судове засідання приїхав народний депутат від Народного фронту Андрій Тетерук, який напередодні висловив журналістам готовність взяти екс-регіонала Христюка на поруки.

На вході до суду блокували прохід камери телеканалу СТБ, якому мер Ірпеня напередодні не хотів давати інтерв’ю, грубо штовхав журналіста і навіть бив по ногах дверцятами машини.

“Я запитав народного депутата Тетерука, чи не бачить він в цьому перешкоджання діяльності журналістам. Нардеп відповів, що він не має за цим стежити і що для цього є правоохоронці”, – розповідає з місця події журналіст “Громади Приірпіння” Сергій Огородник.

Зрештою оператора пропустили.

У робочий час другий день до суду їздить міський голова Володимир Карплюк, а також депутати з Приірпіння. Зокрема на суді, окрім депутатки від ноких облич Коцюбинської селищної ради Катерини Корбут-Ющенко, присутній депутат Владислав Євстєфєєв, який днями обіцяв виборцю “набити морду”, а іншого громадянина назвав “жополізом”. Саме Євстєфєєв лобіює питання дерибану Біличанського лісу в Коцюбинській селищній раді.

Христюка соратники зустрічають аплодисментами.

Підтримати Христюка приїхав і адвокат екс-регіонала Вадима Садовського – колишнього селищного голови Коцюбинського – Леонід Танцюра. Він був депутатом облради від УДАРу і в 2015 році балотувався з екс-регіоналами від “Нашого краю”. В 2016 році взяв участь у виборах в Коцюбинському і його підтримувала команда “Нових облич”. Будучи депутатом облради він наголосив на тому, що Біличанський ліс краще дерибанити області.

Також у залі суду був присутній екс-регіонал і депутат облради від Нашого краю Володимир Удовиченко зі Славутича.

Судді встановлюють особу Дмитра Христюка.

Адвокат Христюка завив клопотання про допит свідка – міського голови Ірпеня Володимира Карплюка. Прокурор наголосив, що не розуміє, що може дати допит свідка, коли справу слухають не по суті, а лише обирають запобіжний захід.

Суддя задовольнила клопотання адвокатів відповідача.  З зали суду он-лайн трансляцію веде Іван Лисенко – колишній активіст, який називав Карплюка брехуном, проводив розслідування, а потім знищив всі докази супроти політика й пішов балотуватися з “Новими обличчями” до Ірпінської міської ради.

Відповідно завдяки стріму свідки, яки не мають знати про те, що відбуваєтсья в залі суду можуть все бачити й чути.

Адвокат просить заслухати Дмитра Мазуренка, який може, зі слів адвоката, пояснити епізод із незаконним зберіганням зброї який інкремінують Христюку.

Захисників у Христюка – четверо. Це на одного більше, ніж в депутатки від Нових облич Юлії Главацької, якій теж інкриміють підробку печаток щоправда у іншій справі – захоплення влади в селищі Коцюбинське. Главацька теж прийшла на суд підтрмиати однопартійця. який її до неї на засідання не приходив, як і група пдітримки в такій кількості на суді в Главацької – теж була відстуня.

Один із захисників у двох політиків той самий – Руслан Савенко, який з’являється у всіх судах, де Нові обличчя виступають проти Коцюбинського.

Але з-поміж захисників Хсритюка є й новий адвокат, якого активісти раніше в судах не бачили. Його прізвище Кожух.

Як вияивлося, 30 серпня перед судом нібито провели позачергову сесію і депутати ухвалили рішення взяти Христюка на поруки. Але повідомили про цю сесію далеко не всім.

“Нам ніхто не повідомляв про те, що було сесійне засідання сьогодні зранку,” – каже голова фракції БПП в коментарі “громаді Приірпіння” Марія Шевченко.

Глова іншої фракції – “Свобода” – Богдан Мельничук теж від “Громади Приірпіння” дізнався, що була позачергова сесія 30 серпня:

“Досить дивно, що інформацію про те, що відбулася позачергова сесія (після публікації на сайті “Громада Приірпіння” – прим. ред.), я отримав від ЗМІ, навіть якщо рішення було прийнято вночі, все одно мали телефонограмою повідомити депутатів. Дивно, що 4 депутати з партії “Свобода” нічого не знали про цю сесію. Я весь час в Ірпені і телефони постійно включені”.

У “Батьківщині” теж повідомленням про те, що було сесійне засіданя – шоковані.

“Фрапкція Батьквівщина також не знала, що було засідання. Нас ніхто не повдіомляв. Ми тільки недавно дізналися про цю історію. Це якась нова афера від Карплюка – нашого мера”, – коментує “Громаді Приірпіння” депутат Володимир Молчанов.

Голова фракції УКРОП теж не чув про сесію.

“Мені щойно написав смс депутат про те, чи я знаю про те, що сьогодні нібито була сесія. Мало того, я сьогодні був на засіданні архітектурної комісії, яка проводилася в приміщенні міськради, але ми нічого не чули про те, що сесія була. Бачили багатьох посадовців, зокрема голвоного архітектора ради, але жоден не обмовився про те, що нібито є сесія. На комісії був зам головного архітектора”, – голова фракції УКРОП Віталій Нелюбін.

Прокуратура ознайомилася також із клопотанням про те, що депутати Ірпінської міської ради від Нових облич готові звяти Христюка і на особисті поруки – це Іван Оверко, який задекларував 586 квартир, депутати-злидні Анастасія Попсуй (змінила прізвище на Заблоцька), Максим Плешко а також депутати Богдан Слюсаренко, Олексій Олійник та Олександр Маркушин та інші.

Особисте клопотання про поруки надала вдова комбана Гуменюка – Олена Гуменюк-Торган, яка є кумою Христюка.

Чиновник перед виборами похрестив її дітей.

Результат пошуку зображень за запитом "Гуменюк - торган кума Христюка"

Прокуратура просить обрати міру запобіжного заходу арешт або 18 млн застави. Прокурор наголосив, що Христюк може переховуватися, бо двічі не з’являвся до правоохоронців на виклик.

В паспорт покійного Дасюка, на якого зареєстрували ФОП, була вклеєна картка Махарадзе. За словами прокурора, Махарадзе, нібито нічого не знав про це, а його дані використав Валерій Кенсицький.

“Громада Приірпіння” знайшла у соцмережі фото, де з Кесицьким за столом сидять два заступники міського голови Ірпеня – екс-регіонали Дмитро Христюк та Наталія Семко, а також депутат ІМР від Нових облич Максим Плешко.

Адвокат Савенко наголошує на тому, що Христюк не усвідомлював, що виконання службових обов’язків правоохоронці можуть розцінити як правопорушення і додає, що прокуратура не довела фактів збагачення Христюка, який не заделарував новопридбану квартиру в Бучі. Свого соратника, який має нову квартиру і авто, депутат Ірпінської міської ради Плешко назвав “бессеребреником”.

Колишній альфівець Христюк вважає, що йому набої підкинули. Адвокат наголошує, що набої чиновник, який має зброю і поклав її у квартирі в сейф, він знайшов. Планував їх здати в правоохоронні органи, але мав рано їхати у відрядження. І здати не встиг.

У присутніх в залі виникло питання, чому Христюк в такому разі не викликав правоохоронців, щоб повідомити про набої.

Поки Христюк та адвокати розповідають свою версію, застпник Карплюка у партії Нові обличчя Петро Щербина фотографує те, що пишуть прокурори.

Захисник Христюка каже, що слідчі нібито перекладають відповідальність з державних органів на органи місцевого самоврядування, бо державні органи мали перевіряти справжність суб’єктів господарювання, з якими укладалися договори. Після цих слів завезені владою Ірпеня слухачі аплодують.

“Будь ласка, не в театрі, будь ласка,” -зауважує суддя тим, хто порушує порядок проведення судового засідання.

Вхід камери СТБ до зали засідань вдруге блокували і дуже тривалий час. це при тому, що привезені слухачі, які підтримували Христюка, вільно захилили і виходили.

Під час виступу Христюк тремтячим голосом просив відпустити його на поруки і зауважив:

“Жодної копійки місцевого бюджету я собі в карман не поклав. Ми не можемо оплатити послуги змі, щоб нас показали об’єктивно”.

“Я не придбав набоїв, не використовував і не буду використовувати. Під час відкриття кримінальної справи мене ні слідчі ні прокурори не запитували. А завтра я буду повертатися, то може в мене наркотики знайдуть?”

Суддя зачитує результати експертиз, за якими випливає, що низка підписів під договорами підроблені. Часто фігурує прізвище Михальченко, яка згідно з експертизою підробила н зку підписів.

Лідія Михальченко – це ще одна заступниця мера Ірпеня Володимира Карплюка.

До суду надали позитивну характеристику від профспілки й громадської ради, де замінили зі скандалом менше року тому голову ради на більш лояльну до влади особу. 

До зали суду свідчити зайшов мер Ірпеня Володимир Карплюк у ролі свідка, якого заявили адвокати Христюка.

Суддя перепитала в Карплюка про підозру. Той пообіцяв, що завтра за нею прийде в прокуратуру.

Настпуним викликали свідка Мазуренка, який працює в КП “Ірпіньжитлоінвестбуд”.

“Ми 3 червня о 22:30 приїжджали до будинку. Нам пакет заважав припаркуватися на парковці. Христюк був здивований. Ми взяли пакет у квартиру подивитися, що там знаходиться. Там були набої. Два магазини. Вирішили здати їх. А завтра у відрядження. Тому Христюк їх поклав до свого карабіну в сумку”, – розповідає свідок.

Прокурор дивується, чому колишній альфівець Христюк не повідомив правоохоронців.

Суддя видалилася в нарадчу кімнату.

Христюк залишився в залі суду чекати на рішення слідчої судді.

Суд постановив 60 діб домашнього арешту з браслетом до 29 жовтня. Чиновник має перебувати вдома з 22:00 до 6:00. Від посади він не відсторонений.

Клопотання про те, щоб взяти політика на поруки не задовольнили. Прокуратура рішенням суду не задоволена.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539