Чому освіта та медицина в столиці краще працює, ніж в Коцюбинському

0

У Києві медики та освітяни мають надбавки від міського бюджету столиці – відповідно, це створює конкурентні умови для медиків та освітян. В освітніх закладах та медустановах за останні кілька років суттєво покращилося матеріальне забезпечення.

“Я живу в Коцюбинському, але працюю в Києві. Я – лікар-бактеріаолог в 9 дитячій лікарні на Подолі. У столиці всі медики, навіть санітарки мають 50 % до зарплати надбавку з муніципального бюджету. Якщо оклад 4 тисячі, то з надбавкою буде 6. Якщо в санітарки оклад дещо більше 2 тисяч, то вона буде мати десь 3 200 на руки. Треба сказати, що тільки санітарка звільняється – одразу є на її місце є охоча, бо робота по суті в стаціонарі така: доба працює – троє вдома”, – коментує Світлана Стенькіна, яка проживає в новозбудованому “Атланті”.

“Я говорила з нашими медиками в Коцюбинському. Вони казали, що мені пощастило, що я працюю в Києві. Мені сказала працівниця амбулаторії, що вона б не працювала тут, якби не пенсія. Скільки тут їхати до Києва, щоб отримувати більше на 50 %? У Коцюбинському нема таких переваг, щоб створити кадрову конкуренцію. Люди будуть дорожити місем і якість послуг буде вищою. До слова, у нас на Подолі дитячі поліклініки утеплюються”, – наголошує Стенькіна.

Директор 40 школи в Святошинському районі Олександр Полторацький, коли чує, що в Приірпінні і в Коцюбинському зокрема місцева влада запровадила платні групи подовженого дня і з Ірпенем тепер судяться, не може повірити, що це правда:

“Ну, ви мене вбили! Як це платна група подовженого дня? У нас безкоштовна! Я навіть не уявляю, що було б, якби батькам сказали, що ГПД платне. У нас велика кількість дітей і, як правило, двож батьків працює”.

Інформація про те, що діти з Коцюбинського мають за бюджетні гроші їздити у Ворзель плавати і при цьому ще й платити 100 гривень за одну поїздку, директора столичної школи шокує:

“Який жах! За 100 гривень кожна дитина може йти самостійно в басейн і плавати! В чому ж участь місцевої влади? Де ж вона?”

Полторацький каже, що в освітян у столиці, як і у медиків є надбавки до зарплати.

“Я аванс отримую 6 тисяч, а зарплату 7 тисяч. Разом 13 на руки чистими. Я вчитель вищої категорії, вчитель-методист. Працюю директором. Від Києва в плані матеріального блага останні 2-3 роки ми отримуємо достатньо багато. Попередні 20 років ніхто нічого ніколи не давав. Зараз дають і спортивне обладнання, і ремонтують спортивну залу. До того ремонтували фундамент. У нас в цому році будуть ремонтувати капітально великий спортзлаз. Батьки все одно допомагають, але це йде вже так би мовити на красу”, – говорить Полторацький, який показує, що на стінах зроблено коштом батьків.

Директор наголошує, що коштом батьків миючих засобів цього року не купували жодного разу:

“Якісь заклади отримали парти, на перші класи ми отримали від міської адміністрації три інтерактивні дошки. Вони зараз дуже добре працюють. Відкрили новий спортзал, наступного місяця відкрили десь новий садок. Десь провели термосанацію, позамінювали вікна. Щось в освіті міста постійно рухається. У нас от в школі замінили всі світильники на світодіодні. Якщо в інші роки було перевикористання, то тепер ми вкладаємося в ліміт”.

У дитсадку “Кобзарик” сусіднього Шевченківського району цього літа розпочали термомодернізацію. Утеплюють фасад, поміняли систему опалення, утеплили цокольне приміщення, поміняли двері на нові із замоком антистрес згідно з новими пожежними стандартами, поміняли проводку та витяжки. Ремонт харчоблоку проводився востаннє 10 років тому. Вихователі отримують від майже 4 тисяч до 7 тисяч. Залежить від стажу, вислуги років та навантаження.

У сусідньому садку-школі “Кияночка” теж твердять, що за останні роки місцевий муніципалітет суттєво краще забезпечує освітні заклади.

Фахівець з децентралізацію Юрій Ганущак наголошує, що столиця з іногородніх братиме кошти за послуги свого освтінього сектору і це передбачено чинним законодавством. У Коцюбинському майже 50 % учнів та дітей дитсадкового віку їздять до столичних шкіл та садків. Ганущак акцентуэ увагу на тому, що в столиця маэ дуже великий бюджет і фінансове забезпечення на 1 людину в середньму быльше в 6 разів, ніж у слеищах.

Нагадаємо, Міністерство освіти наголошувало, що палтне харчування, платні групи подовженого дня та інші платні послуги – це ініціатива міської влади і не має нічого спільного з ініціативою державного рівня. З слів працінвиків міністерства, є громади в Україні, які вводять додаткового вчителя першим класам, а є такі, які вводять платне харчування та платні групи подовженого дня.

Торік під час громадських слухань в Будинку культури затсупник міського голови Ірпеня екс-регіонал Дмитро Христюк наголосив, що коштів на медицину Ірпеню теж не вистачає.

Якщо Ви бажаєте допомогти активістам з друком інформації до громадських слухань, то просимо Вас надсилати кошти на картку Приватбанк 5168742349662738, оформлену на надійну Олександру Валеріївну Куцан.

Нагадаємо, “Громада Приірпіння” вже оприлюднила низку експертних інтерв’ю, чи є загроза для Біличанскього лісу від приєднання Коцюбинського до Києва.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539