Якщо Коцюбинське піде до Києва: чи зросте загроза дерибану лісу?

1

Коцюбинці зібрали понад 500 підписів, аби ініціювати проведення громадських слухань щодо приєднання до Києва. “Громада Приірпіння” продовжує цикл експертних інтерв’ю, які повинні дати відповідь на всі питання, що виникають у мешканців селища.

Цього разу ми ставили всім одне питання: якщо Коцюбинське об’єднається з Києвом, чи зросте загроза дерибану лісу? 

У опитування взяли участь директор Нацпарку “Голосіївський” Борис Дробот, захисниця Біличанського лісу Вероніка Агеєва, еколог Олег Листопад, депутат облради, який вболіває за захист лісів Київщини Роман Титикало (Самопоміч), народний депутат Володимир Ар’єв (БПП), який входив до депутатської міжфракційної групи “За збереження Біличанського лісу” та прес-секретар Генеральної прокуратури Лариса Сарган, яка повертає ділянки лісу державі.

“Біличанський ліс – це територія міста Києва. Для того, щоб це побачити треба просто відкрити карту. Обслуговує цю територію більше ніж 50 років комунальне підприємство Києва. У бюджеті Коцюбинського ніколи не закладалися кошти для обслуговування цього столичного лісу. Я думаю, що приєднання до Києва селища Коцюбинського, де місцева селищна рада протиправно виділила у 2008 році в лісі ділянки, тільки позитивно вплине на ситуацію зі збереженням лісу. Дерибан навколишніх столичних лісів припинеться, бо зникне надумане двовладдя на цій території”, – зазначає керівник Нацпарку Голосіївський Борис Дробот, до території якого президентським указом включений Біличанський ліс.

“Для тих, хто переживає, чи не надумає Київрада дерибанити Біличанський ліс, то нехай ознайомиться з президентським указом. Ліс визнаний територією Нацпарку Голосіївський і це найвищий рівень захисту, якого домоглися активісти. Київрада голосувала за те, щоб ліс став Нацпарком і зворотного шляху нема. Питання виключно до прокуратури, коли вони повернуть ділянки, які самовільно роздала Коцюбинська і Гостомельська ради. Але це тривалий процес,” – додає Дробот.

Захисниця Біличанського лісу Вероніка Агеєва, яка проживає на Новобіличах і яка розпочинала кампанію по захисту Біличанського лісу й присвоєнню лісу статусу Нацпарку, вбачає найбільшу загрозу для лісу саме з боку Ірпеня.Результат пошуку зображень за запитом "Вероніка Агєєва КМДА"

“Приєднання Коцюбинського до Ірпеня – це загалом жахлива річ. Така ж жахлива, як і повний контроль над Коцюбинською радою з боку Ірпеня. Вони в Ірпеня з такою швидкістю дерибанять ліс – це просто жах. Добралися вже навіть до пойми з боку Романівки. Там уже зіпсовані ландшафти. Саме Коцюбинська і Гостомельська ради роздавали Біличанський ліс під забудову. Сотні гектарів пішли на кооперативи, депутатам і на підставних”.

Експерт ГО “ЕкоПраво-Київ” та експерт програми FLEG, яка привертає увагу ЗМІ до збереження лісів, Олег Листопад так коментує ситуацію:

“Оскільки Біличанський ліс є філією національного природного парку “Голосієвський”, то законодавчо будь-які зміни статусу селища Коцюбинське не вплинуть на статус лісу, на рівень його захисту, на його підпорядкування. Національний парк створено указом президента, і тільки іншим указом він може бути змінений”.

Голова регламентної комісії Київської облради Роман Титикало (“Самопоміч”), який протидіє дерибанам на Київщині та Житомирщині, наголошує, що статус Нацпарку захищає ліс від дерибану:

“Дивіться, прийняте рішення про Нацпарк і підписаний президентський указ. Коцюбинське взагалі не має жодного відношення до Біличансього лісу, крім того, що Коцюбинська рада свого часу незаконно подерибанила в ньому ділянки і зараз над цим працює прокуратура. Тобто від того, що Коцюбинське приєднається до Києва ситуація з лісом аж ніяк не зміниться. Це територія міста Києва, яка захищена статусом Нацпарку. Якщо говорити про якість місцевого самоврядування і порівнювати Київраду з Ірпінською радою, то рівень відкритості абсолютно різний і це відчутно”.

“У Київраді є представництво більшої кількості партій, на засідання приходять загальнонаціональні ЗМІ. Там опонентам дають слово, в той час, як в Приірпінні ми бачимо монолітну більшість від Нових облич. Звісно, Київрада не свята  й може приймати рішення про відчуження зелених зон. Треба, як і в кожній громаді ставити всі питання на громадський контроль. Але те, що Біличанський ліс – територія міста Києва – це факт. Варто просто подивитися на карту й прочитати президентський указ, який надав лісу природоохоронний статус нацпарку”, – наголошує Титикало, який має юридичну освіту.

Народний депутат Володимир Ар’єв (фракція БПП), який входив в парламенті до депутатської групи “За збереження Біличанського лісу” теж не бачить загрози для лісу у тому, що Коцюбинське стане Києвом:

“Жодної загрози від приєднання Коцюбинського до Києва для лісу не існує. Ці ліси належать до території Києва. Навпаки, досі є загроза з боку Ірпеня для лісу, бо там на ліс поклали ласим оком. Досі є проблема, що межі Нацпарку не винесені в натуру і Ірпінь цим користається, аби продовжити дерибан, розпочатий у 2008 році Коцюбинською радою”.

Генпрокуратура, яка захищає в судах Біличанський ліс і повертає ділянки державі, наголошує на тому, що жодна рада не має права надавати цю землю в приватну власність чи в оренду.

“Президентський указ від 01.05.2014 № 446/2014 “Про зміну меж національного природного парку “Голосіївський” територію національного природного парку розширено та приєднано 6462,62 га лісів Київського комунального об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень “Київзеленбуд” (так званого Біличанського лісу), оскільки цей ліс має надважливе значення для підтримки екологічної безпеки столиці України. Дослідження Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України засвідчили, що цей природній об’єкт має ключове рекреаційне значення для всього Київського регіону. Адже саме цей ліс частково зупинив хвилю радіації, яка йшла на Київ, ліс продовжує надалі долати наслідки катастрофи і залишається для столиці стратегічною буферною зоною та рекреаційним ресурсом”, – наголошує прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган.

“Території природних заповідників, землі та інші природні ресурси, надані національним природним паркам, землі лісогосподарського призначення є власністю Українського народу, які згідно із ст.ст. 83, 84 Земельного кодексу України відносяться до об’єктів, які не підлягають приватизації, тобто обмеженооборотоздатні. Земля Біличанського лісу перебуває в користуванні НПП “Голосіївське”, яке підпорядковане Мінекології України. Тобто жодні органи місцевого самоврядування, у тому числі міста Києва та селища Коцюбинське не мають права приймати будь які рішення стосовно передачі цієї землі у власність чи оренду. Це прямо заборонено законодавством, ” – резюмує представниця Генпрокуратури.

Сарган звертає увагу і на те, що землі Біличанського лісу саме як землі природно-заповідного фонду загальнодержавного значення є предметом спору у справах за позовами прокурора про їх витребування на користь Кабінету Міністрів України та НПП “Голосіївське”. Рішення судів на користь Кабміну та НПП. Тобто судовими рішеннями теж підтверджено природно-заповідний статус цих ділянок. За наведених обставини у разі подальшого незаконного відчуження цієї землі винні особи будь якого органів місцевого самоврядування мають нести кримінальну відповідальність за свої дії.

Нагадаємо, у 2008 році Коцюбинська селищна рада роздала ділянки у Біличанському лісі, який не входить у межі селища. Ділянки дісталися депутатам, їхнім родичам та підставним. У подальшому майже 100 ділянок опинилися у власності депутата КСР Владислава Євстєфєєва. По сусідству з ним, навпроти 18 школи, ділянки має Володимир Карплюк – мер Ірпеня.

Якщо Ви бажаєте допомогти активістам з друком інформації до громадських слухань, то просимо Вас надсилати  кошти на картку Приватбанк 5168742349662738, оформлену на надійну Олександру Валеріївну Куцан.

1 Comment

  1. Commanderwulf Gregor 6 Лютого 2018 at 14:19

    Там вже все роздерибанили. А ви спите чи що?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539