Освіта від Ірпеня: що залишилося безкоштовним?

0

У садочках Коцюбинського вихователі за дорученням директорів проводять сумнівне опитування щодо згоди підняти вартість харчування дітей на 5 гривень.

“В мене поганий зір, тому запитала у виховательки, що саме мається на увазі. Мені це пояснили, як покращене харчування. Що до раціону можуть додати зефір, ще одне яблуко або вафлю”, – говорить бабуся Ольга, яка водить онука до садочка “Ластівка”.

Дітей харчують відповідно до затверджених норм, і якщо збільшити вартість на 5 гривень, то до раціону можна буде додати сік, яблуко, можливо вершкове масло до булочки або молочні продукти на полуденок.

Батьки підозрюють, що їхні підписи Ірпінь використає для легітимізації свого рішення з підняттям ціни на харчування.

“Я запитала у Зайченко директриси 24 садочка, на якій підставі вони збирають  підписи, на що отримала відповідь, що в Управлінні освіти просили провести статистичне опитування. Та яке там статистичне опитування, кажу, що Ви ж розумієте, що вони потім усі ці підписи підкладуть під рішення виконкому і затвердять нові тарифи? Відповіді я не отримала”, – ділиться враженнями мама Ірина, чия дитина ходить в місцевий садочок.

Нагадаємо, що після того, як міським головою став Володимир Карплюк, батьки одразу отримали 100% оплату за харчування у садочках та школах. У Київській області лише у Приірпінні батьки сплачують повну вартість харчування. Навіть у сусідній Бучі 40% відшкодовується з місцевого бюджету, навіть найбідніші міста намагаються хоч 10% але відшкодовувати з бюджету, але ж не в прибутковому Приірпінні.

За те школярів Коцюбинського Ірпінь наділив БЕЗКОШТОВНИМИ заняттями плавання у басейні Ворзеля. Але, як завжди, є одне але. На останній апаратній нараді в селищній раді було озвучено, що проїзд в обидві сторони – 80 гривень, інструктор – 20 гривень. Тобто, кожне заняття вашої дитини обійдеться у 100 гривень. Уроки один раз на тиждень. В середньому виходить 400 гривень на місяць за 4 БЕЗКОШТОВНІ заняття.

Слід зазначити, що без інструктора в басейн не допускають, тобто ця платна опція обов’язкова.

 

 

Загальна кількість запланованих занять – аж 7 на рік. Чи зможе дитина навчитися плавати за 7 тренувань? Чи не краще було б ці бюджетні кошти спрямувати на щось більш затребуване, підручники наприклад чи спортивний інвентар, якого просто немає.

Нагадаємо, що голова бюджетної комісії Коцюбинської селищної ради Людмила Узерчук, пропонувала внести до бюджету селища на 2018 рік ще 190 000 гривень. Це щоб діти гарно закріпили матеріал і мали змогу відвідати не по одному заняттю на тиждень, а по два.

Шкода нема інформації, хто той загадковий перевізник, який буде возити дітей з Коцюбинського у Ворзель за 40 гривень в одну сторону.

Апогеєм всіх подій, що пов’язані із освітою селища є отримана довідка про результати перевірки управління освіти Ірпеня Державною інспекцією навчальних закладів.

У висновках комісія відмітила, що в 2017-2018 році значно збільшилася кількість класів у порівнянні з 2016-2017 навчальним роком на 38 одиниць, а кількість школярів зросла більше ніж на 1000. А от у другу зміну стало навчатися майже на 1300 учнів більше.

Результати минулорічного ЗНО залишають бажати кращого. Багато випускників, які не набрали достатньої кількості балів (100 – 120). Про те ми возимо дітей в басейн і БЕЗКОШТОВНО, просто за проїзд і за тренера по 100 гривень за раз.

А ще у школах всього Приірпіння низка придуманих платних послуг. Коцюбинське, як виявилося, ще не про все “пАкращення” знає. Ми маємо лише суд за безоплатність груп подовженого дня, а от у деяких школах Ірпеня вчителі працюють на “самоокупності” і при тому викладають предмети інваріантної складової, які гарантовано державою мають надаватися безкоштовно.

До речі, про порушення вимог законодавства через призначення батьківської плати за групу подовженого дня також написали, і це стане у нагоді на наступному судовому засідання, що відбудеться 8 лютого об 11:00 в Ірпінському суді, куди я всіх вас запрошую.

Для розуміння усієї картини, можу добити вас, дорогі мої читачі. За 2016 рік батьками сплачено майже 1 300 000 гривень за надання платних послуг. На момент проведення перевірки даних за весь 2017 рік ще не було, тому ця сума значно збільшиться за рахунок ласого шматка у вигляді груп подовженого дня, бо тільки у вересні минулого року було перераховано більше 500 000. І це лише за місяць.

Також слід звернути увагу на те, що із спецфонду кошторису від надання платних послуг придбали предмети довгострокового користування, а саме комп’ютерну техніку. А це означає, що усі ті “подарунки” від благодєтєлєй депутатів від “Нових облич”, то зовсім ніякі не подарунки і навіть не куплені за бюджетний кошт. За них заплатили батьки!

Весь цинізм полягає у тому, що нам це подають, як “подарунок від Слюсаренка”, “подарунок від Даніша”, потім ми дізнаємося, що за оргтехніку зовсім не Даніш і не Слюсаренко заплатив. І от лише тепер чітко видно, що за всі ці нові комп’ютери вкотре заплатили самі батьки. Але ж є ще крутіші випадки, коли батьки платять і за послуги, і податки в бюджет та ще й техніку самі купують.

 

Авторка: Ірина Латиш

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539