Не вистачає навіть на холодильник – скільки заробляють мери Київщини?

0

Найбільше заробив торік мер Борисполя. Зарплата Федорчука в 2017 році була майже 40 000 грн на місяць. Ця сума вища, ніж у мера Києва, якому після публікації ЧЕСНО з нового року підняли зарплату.

  • Мер Броварів Сапожко підписав розпорядження і сам собі встановив надбавки. Тепер ним займається НАЗК.
  • Найменше заробляє фігурант антикорупційних розслідувань мер Ірпеня Володимир Карплюк.

 

Міські голови – це топ-менеджери, які повинні мати відповідні доходи. Низькі доходи провокують корупцію. Громадський рух ЧЕСНО порівняв зарплати мерів Київщини, аби зрозуміти, наскільки більше вони заробляють у порівнянні з мешканцями регіону.

Колись екс-мер Києва Леонід Черновецький для піару визначив собі зарплату в розмірі 1 гривні. Саме за його каденції в столиці можна було спостерігати одні з наймасштабніших дерибанів землі. Якщо Україні потрібні мери, які ведуть боротьбу з корупцією й розвивають міста, то вони та чиновники апарату повинні мати доходи вищі, ніж зарплата прибиральниці.

Зарплата мера скаладається з окладу та премій. Премії до зарплати мера встановлює депутатський корпус. Якщо не відголосують премії – мер буде жити на голий оклад, встановлений Кабміном. Якщо депутати надумають вижити мера, який веде боротьбу з корупційними схемами, – голову можуть посадити на мінімалку.

З липня 2017 року, прийнявши Постанову, Кабмін скасував обмеження щодо преміювання голів рад, чим дозволив місцевим депутатам самостійно визначати чи преміювати голову і на яку суму.

 

Неузгодженість з депутатами чи популізм: хто заробив найменше?

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації очільників міст Київської області за 2017 рік.

Найменше заробив торік мер Ірпеня Володимир Карплюк від партії “Нові обличчя”, який має маєтки в Польщі, ділянки в нацпарку та свого часу задекларував 67 квартир. Його середньомісячний заробіток не дотягує навіть до 10 000 грн. Це сума без вирахування податків. Тобто на руки він отримує значно менше.

Натисніть для збільшення

Громадський рух ЧЕСНО раніше повідомляв про те, що мер Ірпеня у відпустці сумарно перебував більше, ніж півроку. На питання, чому він вирішив у місцевому самоврядуванні працювати за таку низьку зарплатню, отримали ось таку відповідь:

Як українцю хотілося довести собі, що країну (місто) можна розвивати і в складних умовах. Питання оплати праці ДЛЯ СЕБЕ не ставив на перший план для того, щоб уникнути маніпуляцій зі сторони ЗМІ. (На посаду йшов досить забезпеченою людиною). З приводу збитковості… хтось повинен був взятися і задати нову планку рівню управління. Ми з командою це зробили. Після того, як на 100% переконаюся, що повернення до старої системи неможливе – обов`язково повернуся назад в бізнес”, – говорить Карплюк.

Варто зауважити, що депутатська більшість в Ірпінській раді сформована й коаліційно голосує разом з міським головою, якому прокуратура області вручила підозру і звинувачує не лише його, а й його заступників, зокрема у вимиванні бюджетних коштів на ФОП-покійника. Після вручення підозри Карплюк в черговий раз пропав з країни більше, ніж на місяць.

Коли ТОП-менеджер отримує за свою роботу незначний дохід, то це підвищує ризик корупційної складової. Команда “Центру протидії корупції” простежила корупційну схему в земельних дерибанах Приірпіння і пов’язала у ній двох міських голів – мера Ірпеня та його кума мера Бучі екс-регіонала Анатолія Федорука.

Інфографіка: ukr.aw

Двоє мерів отримали підозри, але досі не притягнуті в судовому порядку до відповідальності.

В Ірпені мешканці бідкаються, що кількість забудов суттєво зросла, натомість інфрастурктура міста не розвивається. Харчування в школах стало платним, як і групи подовженого дня і мешканці судяться з місцевою владою, щоб скасувати такі рішення.

Після Карплюка найнижча зарплата в області у його однопартійця з “Нових облич” – мера Фастова Михайла Нетяжука, який, як і мер Ірпеня, має коаліційну більшість в міській раді.

Я не вважаю, що в раді є більшість, яка мене підтримує. В минулому році взагалі була така ситуація, що лише одного голосу не вистачало щоб ? мене не зняли. Звісно, хотілось би більше, але, якщо Фастівська міська рада прийняла таке рішення, то ми зобов’язані його виконувати. На харчування вистачає. А ставки затверджуються Кабміном”, –  говорить Нетяжук.

Але з аналізу декларації мера видно, що вистачає не лише на харчування, а й на оренду квартири, яку міський голова почав винаймати з вересня 2017 року.

В порівнянні з Києвом, Фастівські ціни не порівняти. Я плачу півтори тисячі на місяць”, – розповідає політик, який заробив за рік менше 120 тис. грн.

У 2017 році Нетяжук отримав заробітку майже на 20 тис. грн менше ніж у 2016. Це єдиний випадок серед мерів Київщини щоб заробітна платня зменшилася у порівнянні з минулим відповідним проміжком часу.

Незважаючи на досить малий дохід, очільник не виключає можливості балотуватися у міські голови наступного разу:

Я більше 15 років вивчав економіку і вважаю себе досить непоганим економістом. На моє переконання, кожен має робити те, що вміє найкраще. У кожного свій Майдан, в даний момент вважаю, що я потрібен на цьому місці”.

Громада звинувачує мера Фастова в тому, що він 4 роки не може звести меморіал для Небесної сотні. Люди так самі вшановують пам’ять загиблих.

Натомість в Фастові плитку кладе та ж сама фірма, що й в Приірпінні, й бюджетні кошти витрачаються на фотозони для мера, в якого одна з найнижчих зарплат в області і який підтримує цю популістичну тенденцію.

Міський голова Кагарлика Олександр Панюта, що балотувався від “Солідарності”, отримує заробітну плату в 2,2 рази більшу ніж середньомісячна по області. Заробляє в середньому близько 13 000 грн на місяць.

Мені вистачає. Для нашого містечка вона нормальна. Я отримував від людей повагу і увагу і це було додатковою винагородою за мою працю. Ми живемо у райцентрі, де рівень середніх заробітних плат не такий високий, як столичний”, – говорить Панюта.

Відзначимо, що загальний річний бюджет Кагарлика 2017 року близько 30 млн грн.

В нас є коаліція. В мене є підтримка. Рада працює, мені нема чого жалітись. Цього року будуть також розглядати преміювання міському голові. Апарату ради я сам визначаю премії, намагався підтягувати за рахунок саме преміювання. Вони чекали на підвищення окладів”, – коментує кагарлицький міський голова.

У миронівського міського голови самовисуванця Віталія Савенка ситуація схожа. Минулорічна місячна зарплата ледь сягала 13 000 гривень.

Якщо чесно, то грошей ніколи не вистачає але порівняно з іншими людьми нашого міста я просто морального права не маю отримувати такі гроші. Як на мене, як на міського голову, будуть дивитися співробітники. Середня зарплата в місті близько 6 тис. Працівникам апарату іноді і по 150% премії даю”, – говорить Савенко.

Редакція ЧЕСНО поцікавилася, чи вважає мер зарплату у 13 000 грн гідною для ТОП-менеджера, який несе відповідальність за ціле місто.

Та ні, звісно це недостатня зарплата. Та відповідальність, яка на сьогоднішній час на міському голові і фінансова, і соціально-економічна і благоустрій.. Багато проблем, які постійно треба вирішувати. Але тоді треба, щоб і для працівників апарату вона була відповідна, на них також відповідальність”, – додає Савенко.

Одним з тих мерів, хто отримує найменшу зарплату, виявився і Переяслав-Хмельницький міський голова, представник провладної партії “Солідарність” Тарас Костін. Його середньомісячна заробітна платня ледь перевалює за 15 000 грн. Костін проживає разом із матір’ю-пенсіонеркою та має на обслуговуванні 4 автомобілі.

В 2017 році було дуже складно, зараз ситуація трошки покращилася, бо держава підняла оклади. Нещодавно депутатський корпус теж підняв мені зарплату і вже буде набагато краще. Але ці всі політичні тяганини і боротьба… Як раз вони і не голосували мені зарплатку, то важко дуже було. Автомобілі стоять, я ними не користуюся. Комуналку з мамою тягнемо, на харчування більш менш вистачало”, – говорить Костін.

За його словами, цьогоріч депутатироботу яких проаналізував рух ЧЕСНО, відголосували йому премію у розмірі 150%, але стверджує, що це не найбільший в області відсоток і що в інших містах набагато більші головам дають.

Я думаю, що 50 000 гривень повинен отримувати міський голова. Тому що відповідальність дуже велика. 50 000 мені б вистачило з головою. Хоча і зараз вистачає, але я не можу купити собі холодильник, телевізор. Треба ще підсобирати”, -коментує Костін.

Також виявилася не менш цікавою декларація екс-регіонала Володимира Тимченка, який головує у Березанській міській радіЯкий хоч і отримував близько 20 000 грн щомісячно, але не вніс у декларацію жодного житла. Кілька років поспіль він декларує лише 2 земельні ділянки у Березані.

Редакція ЧЕСНО не раз намагалася додзвонитися до Тимченка щоб з’ясувати чи дійсно він живе просто неба або чому не вносить у декларацію відомості про орендоване житло, але його телефон постійно був поза зоною досяжності.

Хто з мерів має найвищу зарплату?

Вишгородський міський голова, представник партії “Воля” Олексій Момот та екс-регіонал Олександр Левченко з “Нашого краю”, що очолює Обухівську міську раду, розділили четверту та п’яту позиції серед голів Київської області, яких депутати цінують найбільше і, відповідно, затверджують високу заробітну платню та преміювання.

Мобільний Момота постійно поза зоною досяжності і поговорити з ним Громадському руху ЧЕСНО не вдалося, а Левченко від коментарів відмовився, мотивуючи це тим, що не має часу на розмови, запропонував зателефонувати пізніше і більше на зв’язок не вийшов.

Міський голова Броварів самовисуванець екс-регіонал Ігор Сапожко, керує містом під столицею із сімсотмільйонним річним бюджетом.

Його заробітна платня сягає 38 000 грн на місяць. Ми поцікавилися, чи вважає він таку оплату праці достойною для міського очільника.

Депутатської більшості в раді в мене немає, але депутати постійно визначають мені розмір премії, яка не може сягати 100%. Я прийшов працювати в раду в 2006 році і отримував 9 500 гривень, коли долар був по 5 то це ж було більш достойно. На сьогоднішній день мені не на все вистачає, але нормальна заробітна плата”, – коментує Сапожко.

Раніше Громадський рух ЧЕСНО повідомляв, що як екс-регіонал Сапожко сформував більшість завдяки “опозиціонерам”.  У квітні 2018 року НАЗК направило в суд 14 адмінпротоколів щодо врегулювання конфлікту інтересів, складених стосовно Броварського міського голови, який встановлював собі премії.

Самовисуванець екс-регіонал Юрій Фомічев очолює Славутицьку міську раду, загальний бюджет якої в 2017 році становив близько 180 млн грн. За результатами 2017 року він посідає 2-ге місце за рівнем заробітної плати мерів міст Київської області. Місячна платня майже в 5,5 раз більша за середній заробіток пересічних громадян Київської області.

В нас в раді немає більшості коаліції, немає фракцій і депутатських груп але ми працюємо. Ми не займаємося політикою, а займаємося міським господарством. Депутати вирішили, що така має бути заробітна плата у мера. Мабуть мені трошки легше ніж іншим міським головам. Доходи населення Славутича трохи більші ніж у інших і мабуть тому вирішили, що міський голова має отримувати таку суму щоб не було дурниць в голові”, – говорить Фомічев.

При цьому, у Славутичі найпізніше розпочався опалювальний сезон у 2017 році через заборгованість комунального підприємства перед НАК “Нафтогаз України”.

Абсолютним рекордсменом за рівнем заробітної платні серед мерів міст Київської області став Анатолій Федорчук, Бориспільський міський голова. Його заробітна плата за рік сягає 470 тис. грн. Це більше ніж 39 000 грн нарахувань на місяць.

Скільки б не платили грошей, все одно вистачати на все не буде. В мене нема непорозумінь із депутатами і ми не вели якихось домовленостей із депутатами, яку зарплату призначати. На сесію винесли питання і затвердили. В нас найбільший бюджет з міст Київської області. Ми вміємо заробляти гроші. Нам вистачає і на розвиток міста і на зарплати. З минулого року залишилося 260 мільйонів не розподілених коштів. В нас і працівники апарату гарну зарплату отримують”, – коментуєФедорчук.

Бориспільська рада залишається однією з найбільш закритих на Київщині. Попри інформаційні запити ЧЕСНО щодо відвідуваності депутатів та голосування інформація протягом 6 місяців так і не була надана. Так само приховують суспільноважливу інформацію влада Ірпеня та Броварів.

Нагадаємо, що п’ять років Україна шукає на виборах близько 160 тисяч волонтерів, які мають стати депутатами і безкоштовно працювати на громади. За кордоном за роботу депутатів передбачена або заробітна платня, або компенсація.

Авторка: Ірина Латиш, аналітикиня ЧЕСНО, ГО ЦентрUA

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539