Партія забудовників “Нові обличчя” існує лише на папері

0

Партія офіційно не отримала за 2017 рік жодної гривні. “Нові обличчя” не підтримують фінансово ані виборці, ані самі партійці. Про це свідчить річний  звіт партії за 2017 рік на сайті НАЗК. Партія не звітує про власну зовнішню рекламу та піариться за рахунок бюджетних коштів та ГО. Про це повідомляє рух ЧЕСНО.

За рік партії, яка за результатами виборів 2015 року має 8 міських голів та майже 100 депутатів на Київщині, вдалося залучити лише спонсорський внесок (у вигляді товарів, робіт та послуг) у розмірі 1 439 гривень. Імена спонсорів – у фінансовому звіті затерті, хоча ця інформація має бути публічною.

 

Невідомі вже два роки безоплатно надають партії бухгалтерські послуги, правову допомогу та навіть надають послуги хостингу для сайту, який майже не наповнюється інформацією. Остання новина датована початком лютого 2017 року. Інформація про осіб, які надають партії такі послуги, згідно із законом, має бути відкритою, однак, у звіті ці дані затерті.

 

Регіональні партійні осередки, судячи зі звіту, не розбудовуються. За останні два роки їх кількість не змінилася. Як і раніше, два осередки є в Київській області у Бучі та Макарівському районі, а один – у Тернопільській області. Примітно, що в цих трьох офісах, згідно з партійними звітами, немає жодного працівника і звіти теж порожні.

Зауважимо, що на офіційному сайті партії значиться партійний офіс в Ірпені на Грибоєдова, 2, витрати на який не фігурують у звіті.

На питання, чому ніхто не інвестує в розбудову партії й партія не має працівників, очільник партії Володимир Карплюк так і не відповів.

Зауважимо, що сам Володимир Карплюк задекларував маєтки в Польщі, ділянки в Нацпарку та десятки квартир. Він як голова партії не жертвує на її розбудову.

Партійний офіс розташований у місті Буча по вул. Польовій у хрущівці, де, як повідомляли місцеві ЗМІ, прописаний голова партії Володимир Карплюк разом зі своєю бізнес-партнеркою Наталею Бойчук.

У звіті власник квартири затертий, хоча це має бути публічною інформацією. Офіс – це спонсорський внесок.

Зауважимо, що з-поміж депутатів партії “Нові обличчя” є достатньо заможні політики. Зокрема  депутат Ірпінської ради забудовник Ігор Оверкоякий задекларував у 2016 році майже 600 квартир. Партійці не роблять внесків на розвиток партії.

Маємо розуміти, що в таких випадках партію використовують суто як інструмент для того, щоб висувати кандидатів. Як відомо, до міських рад з 2015 року можуть балотуватися виключно представники партій. Якщо партія не має членських внесків, ніхто не інвестує в її розвиток – це просто засіб для політиків увійти у владу. На заході партії закликають громадян, які їм довіряють і підтримують їхню діяльність, допомагати партії фінансово. Інакше партія може бути інструментом в руках бізнесменів, які можуть іти в місцеве самоврядування щоб захистити свій бізнес”, – наголошує координаторка Громадського руху ЧЕСНО Віта Думанська.

 

Нагадаємо, “Нові обличчя” декларували 0 гривень доходу і в 2016 році. При цьому під час перевиборів до Коцюбинської селищної ради, команда “Нових облич”, яка балотувалася, проводила ремонтні роботи із використанням партійної символіки.

Частина робіт виконувалася за бюджетний кошт, про що направлені звернення правоохоронним органам.

Рекламні борди також жодним чином не відображені у звіті за 2016 рік, коли тривала передвиборча кампанія.

Депутатка від “Нових облич” Коцюбинської селищної ради Катерина Ющенко-Корбут, яка має злиденний дохід, пише виборцям, що у 2016 році зробили сквер і ставить #Нові обличчя.

Після того, як зробили сквер, у Prozorro провели пост-фактум тендер на ці роботи. Сквер, за рахунок якого піарилися партійці, обійшовся платникам податків майже у 900 000 грн.

У 2017 році борди також розміщували.

Такі борди у нас з’являються в селищі постійно з логотипом партії “Нові обличчя”. Вони друкують привітання до Нового року, до Дня незалежності”, – говорить мешканець селища Юрій, який пояснює, що борди належать депутату Ірпінської міської ради від “Нових облич” Богдану Слюсаренко.

 

Деякі борди маркують як рекламу одноіменної ГО “Нові обличчя”.

Використання одноіменних громадських організацій – технологія партій, яка використовується для того, щоб не декларувати фінанси публічно, що є обов’язковим для партій, а проводити їх нібито через громадські організації, фінансова звітність яких не оприлюднюється.

Нагадаємо, рішенням суду голову партії “Нові обличчя” Володимира Карплюка визнали винним у вчиненні адмінправопорушення. Мер Ірпеня у 2016 році не подав як голова партії у звіті висновок незалежного зовнішнього аудиту.

Прокурор Київської області вручив меру кілька підозр. Карплюк під час вручення другої підозри тікав від прокурора. Політика підозрюють в створенні злочинної організації.

Ірпінська рада, якою керує голова партії “Нових облич” і де депутати формують коаліційну більшість, ігнорує запити Громадського руху ЧЕСНО і не надає інформацію про відвідування депутатами сесій рад, а також інформацію про поіменне голосування депутатів, чим порушує закон “Про доступ до публічної інформації”. При цьому Ірпінська міська рада вважає себе відкритою.

Автор: Ігор Фещенко – провідний аналітик з партійних фінансів ЧЕСНО, ГО ЦентрUA

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539