Буча: Громада вимагає зупинити вирубку в лісі – Федорук переконує, що це не в його компетенції

0

Мешканці Бучі прийшли під стіни Бучанської ради з вимогою до мера Бучі Анатолія Федорука зберегти реліктовий ліс біля тенісного клубу “Кампа”.

Акція відбулася 22 серпня зранку. На захист лісу у Бучі прийшли півсотні небайдужих містян.

Бучанці прийшли з дітьми, заради яких хочуть зберегти природу в місті.

До учасників акції Федорук не вийшов, але вийшов екс-юрист ради, а нині перший заступник мера Тарас Шаправський. Як відомо, Шаправський в судах представляв інтереси Бучанської ради й неодноразово заявляв, що лісу в Бучі нема й не було.

“Під раду прийшли представники різних районів Бучі, яких об’єднала спільна проблема –  незаконна вирубка лісу в Бучі. Влада в місті закриває на це очі, а подекуди й захищає тих, хто рубає ліс. Ми прийшли з вимогою провести дослідження лісу біля “Кампи” з метою створення природоохоронної території, інші бучанці прийшли з вимогою розірвати договір оренди із забудовниками в лісі. Також були люди, які воюють за збереження лісу в приватному секторі. Мера спершу не було, замість нього до нас вийшов його заступник Тарас Шаправський. Він був переляканий, сказав, що він як громадянин за створення природоохоронної території й за мораторій на вирубку дерев. Він навіть підписав наші звернення до Федорука”, – розповідає одна з організаторок акції бучанка Аліна Лізунова.

“Потім приїхав Федорук і нас запросили до нього в кабінет. Ми передали йому прохання та підписи бучанців. Щодо захисту лісу він максимально ухилявся він прямої відповіді, слово ліс не вживав, навіть не хотів використовувати такі прості слова як дерева, виключно “зелені насадження”. Сказав, що він в першу чергу хоче, щоб все було легально й заявив, що готовий іти на співпрацю з громадою. Він обіцяв особисто дати відповідь на звернення й запевнив, що долучить громаду до процесів, стосовно згаданих земельних ділянок. Нашу ідею про мораторій на вирубку лісу він висміяв і не погодився на неї. Щодо розірвання договорів оренди в лісі, сказав, що не бачить підстав. Словом, поговорили ніби й багато але по факту – ні про що. Тож, почекаємо відповіді й далі будемо діяти іншими методами”, – додає Лізунова.

Бучанка також зауважила, що під час акції їй зателефонували знайомі й сказали, що представники забудовника “Орлан Інвест Груп” вивозять з орендованої земельної ділянки будівельне сміття, яке вони відмовлялися вивезти раніше. Саме забруднення землі орендарем і могло бути причиною для розірвання договору оренди.

Бучанці вимагали від Федорука чіткої позиції щодо збереження лісу, але так її й не почули. Натомість почули образи на свою адресу та дискримінаційні висловлювання стосовно переселенців зі Сходу.

“Ми хотіли чітко почути відповідь, чи буде збережений ліс між рестораном “Рим” та “Тоскана-гриль”. Цей шматок лісу в оренді ТОВ “Споруда” та інших приватних підприємців. Але нам сказали, що вони відповідальні орендарі, які проводять на ділянці благоустрій і доглядають за порядком. Ми б може й повірили, якби самі не збирали громаду, не проводили толоки, не висаджували нові дерева та вивозили вантажівки сміття”, – розповідає переселенець зі Сходу Ігор Стєблєвський, який оселився з родиною в Бучі.

До акції долучилися депутати Бучанської ради від партії “Свобода” та депутат Київської облради Ігор Домбровський.

“Мені передзвонили наші “свободівці” й запросили на цю акцію, я приїхав підтримати громаду, так як чудово знаю, хто такий забудовник Антон Мирончук і якими методами він може діяти. Ми в передчутті великого побоїща, якщо не зупинити цього забудовника. Всім відоме протистояння з ним під час будівництва ЖК “Єсєніна”, зараз він попри суди й кримінальні провадження будує на ДСО“, – розповідає депутат Ігор Домбровський.

“Коли люди вийшли від Федорука, то перше, що вони сказали було: “Федорук – ще той хитрий лис”. Я не можу з цим не погодитися, оскільки всі роки, які він при владі, а це 20 років, йому вдається дурити людей й наживатися на цьому. Якраз завдякі сліпій довірі бучанців, які його обирають, він щодня збагачується завдяки ресурсам громади. На жаль, проблема такої влади – це в першу чергу проблема байдужості людей і небажанні вникати в деталі”, – додає Домбровський.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539