Хто воює з Карплюком: битва за 95-й округ

0

Представляти інтереси мешканців Києво-Святошинського району та Приірпіння у Верховній Раді виявили бажання 35 кандидатів. Це другий за кількістю висуванців округ на Київщині. За право потрапити до парламенту на 5 років змагаються 16 представників партій та 19 самовисуванців.

З огляду на велику кількість кандидатів на окрузі Рух ЧЕСНО підготував аналіз 12 кандидатів та 2 клонів. Найближчим часом оприлюднимо другу частину огляду округу.

Зе!Горобець від “Слуги народу”

На президентських виборах 2019 року в цьому окрузі найбільшу кількість голосів здобув лідер партії “Слуга народу” Володимир Зеленський.

Від політсили Президента кандидується Олександр Горобець, який є заступником гендиректора ТОВ “Сфера житлобуд” – генпідрядника ЖК “Софіївська сфера”. До цього обіймав посаду заступника керівника ДП “Укрспирт”.

Цікаво те, що сам Горобець не вважає, що має стосунок до забудовників, хоча компанія, де він працює, зводить багатоквартирні будинки.

У 2016-2017 роках Горобець був радником з юридичних питань у голови Макарівської райради Київської області.

До цього 4 роки був заступником директора департаменту в управлінні містобудівного кадастру Київської ОДА.

Також Горобець був помічником-консультантом нардепа ВРУ 6-го скликання від “Нашої України” Юрія Бута.

Ми проаналізували передвиборчу програму кандидата. Частина його обіцянок виборцям є повноваженнями депутатів обласних чи районних рад. 

Досить популістські обіцянки: “створення робочих місць”, що фактично можна реалізувати шляхом набуття статусу депутата місцевої або районної ради. Це типові обіцянки, які дають своїм виборцям кандидати-мажоритарники, щоб підвищити свій рейтинг.

Цікаво, як кандидат Зе!команди в ролі законотворця домагатиметься відкритості засідань сесій і комісій місцевого рівня, якщо це вже гарантує закон.

Окрім того, як зазначено у програмі Горобця, він планує ініціювати залучення коштів на будівництво лікарень, шкіл, садочків та ремонти доріг, але для цього необов’язково бути нардепом. Ініціативу щодо виділення на округ субвенцій на соціально-економічний розвиток можуть виявити не лише народні обранці, а й інші суб’єкти бюджетного процесу – голови місцевих рад і місцеві депутати. Депутати ж Верховної Ради у своїх програмах повинні писати переважно про напрямок законодавчої роботи для всієї країни.

І найпарадоксальніше те, що Горобець обіцяє підтримувати створення нових парків та скверів, якими округ уже “засіяний”. Його опонент – екс-мер Ірпеня, відомий “гречкосій” Володимир Карплюк – навіть називає Ірпінь “містом парків”. 

Горобець почав свою кампанію лише після реєстрації кандидатом, його дочасної агітації не виявлено. Він одразу поїхав в агітаційний тур округом, наразі зустрічається з виборцями Ворзеля, Білогородки та інших населених пунктів.

Раніше ми писали про те, що ЦВК зареєструвала ще й самовисуванця Дмитра Горобця, який виконує технічну роль для відтягування голосів у реального кандидата, що має шанси на перемогу. Зазвичай до таких учинків удаються опоненти, які не впевнені у своїх силах під час виборчих перегонів.

Екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк

Серед кандидатів у парламентарі є й одіозний екс-мер Ірпеня, гречкосій та фігурант антикорупційних розслідувань Володимир Карплюк. Він очолює партію “Нові обличчя”, яка останні роки декларує практично нульові надходження, що свідчить про те, що ані партійці, ані громадяни партію фінансово не підтримують. Попри те, що політик має свою партію, він балотується як самовисуванець.

Карплюк розпочинав свою політичну діяльність як протеже регіонала Петра Мельника (екс-нардепа від 95-го округу). На посаду мера Ірпеня він висувався тричі. Уперше його обрали 2014 року, удруге – 2015-го.

Протягом перших кількох років перебування на посаді Карплюк повів у відпустці загалом майже півроку. У цей самий період йому нараховували премії до зарплати. Заступники мера підписували договори з ФОПом-мерцем, на рахунки якого переказували мільйони з бюджету міста.

За мерства Карплюка, активістів, які стали на захист зелених зон та інтересів громади, билипалили їхні автівки. 

До кінця строку на посаді міського голови політик так і не допрацював, склавши свої повноваження влітку 2018 року. Перед цим прокуратура оголосила йому про дві підозри, і чиновник тікав із країни.

Згодом у Володимира Карплюка з’явилися домовленості з обласним осередком БПП, що він залишає посаду мера Ірпеня за рік до парламентських виборів. Після цього рух у кримінальних справах припинився

Він першим зареєструвався в окрузі як кандидат у нардепи. Уже має агітаційні ролики на телеканалі “1+1” у прайм-таймі, а в Ірпені активно використовує адмінресурс, що заборонено законом. Активісти порахували, що лише за два неповні тижні агітації його ролики на провідних телеканалах мали коштувати близько 4 млн грн.

Окрім того, політик вдається до гречкосійства. Він та його команда активно піаряться бюджетним коштом, споруджуючи парки та сквери. З-поміж останнього – реконструйований парк у Вишневому, який змило дощем .

Аналогічно затопило й облаштований ним парк в Ірпені. Люди нарікають, що об’єкти, які робить Карплюк за бюджетні гроші, виконують без належних проектів та зливників.

Обіцянки кандидата з передвиборчої програми є доволі популістськими й не всі належать до повноважень законотворця, а стосуються радше роботи Кабміну або обласної ради.

БПП віддав округ на відкуп Карплюку

Навіть перейменування не допомагає БПП “Солідарність” підвищити свій рейтинг. Як свідчать результати останніх соцопитувань, до парламенту можуть потрапити 5-7% представників партії, тобто менш ніж два десятки політиків зі списку. Хоча в першому турі президентських виборів рейтинг Порошенка трішки не досягав 16%.

Петро Порошенко вибори програв. Раніше Рух ЧЕСНО повідомляв, що обласний осередок БПП домовився з Володимиром Карплюком про підтримку на президентських виборах. Під час виборчої кампанії агітаційні матеріали за Порошенка були виявлені в Ірпінській та Коцюбинській радах, де депутатську більшість становлять представники команди Карплюка “Нові обличчя”. Це фактично є застосуванням адмінресурсу.

Народна депутатка Ольга Червакова, яка пройшла до парламенту 2014 року за списком БПП і протягом своєї каденції опікувалася саме 95-м округом, подавала звернення до правоохоронних органів щодо побиття активістів та незаконного вирубування лісу, допомагала у правовий спосіб увімкнути опалення населенню, могла б стати кандидатом від “Європейської Солідарності”. Але вирішила не балотуватися і подякувала “Європейській Солідарності” за те, що вона виставила іншого кандидата.

“Європейська солідарність” у 95-му окрузі висунула директора ТОВ “Хайт і партнери” Андрія Янченка із села Святопетрівське.

Упродовж 2014-2015 років він служив у зоні АТО, був командиром 25-го окремого мотопіхотного батальйону “Київська Русь”. Указом Президента України нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Після служби в АТО Янченко балотувався до Київської облради від БПП, але його внутрішньопартійний рейтинг був занизьким і він не став депутатом. Політика, який не зміг здобути підтримку виборців навіть до облради, партія висунула на парламентські вибори в окрузі, де, як повідомляли ЗМІ, уже були домовленості про підтримку Карплюка.

Дострокової агітації від Янченка не було. Після реєстрації в ЦВК він опублікував графік зустрічей з виборцями та поцікавився, де зручніше їх провести.

Цікаво, що наразі кандидат оминає Приірпіння, адже Ірпінь є центром виборчого округу, згідно з даними на сайті ЦВК.

Мешканці округу не бачать білбордів чи агітаційної поліграфічної продукції кандидата. Вони навіть не знають, хто це, і покращити впізнаваність за два тижні до виборів для перемоги буде вкрай складно.

Отже, можна припустити, що кандидат від ЄС, роботу якого в регіоні не знають, просто розриває патріотичне поле виборців, тоді як поле Карплюка залишається цілісним і він не має жодного клона в окрузі, про що свідчать дані на сайті ЦВК. Хоча сам твердив, що для нього готують клонів і кожному з них нібито заплатять $20 000. 

Нардеп від БПП Немировський пішов як самовисуванець

Після служби в АТО Янченко балотувався до Київської облради від БПП, але його внутрішньопартійний рейтинг був занизьким і він не став депутатом. Політика, який не зміг здобути підтримку виборців навіть до облради, партія висунула на парламентські вибори в окрузі, де, як повідомляли ЗМІ, уже були домовленості про підтримку Карплюка.

За методологією Руху ЧЕСНО можна оцінити участь Немировського в ухваленні важливих законопроектів. Під час голосування за фінансування партій з держбюджету він був відсутній, закон про Антикорупційний суд та Виборчий кодекс підтримав. 

Також він голосував за такі антидемократичні закони, які затвердили обов’язкове декларування для громадських активістів та необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора. 

Немировський твердить, що ці вибори будуть битвою, і навіть не “Сталінградом”. 

Нардеп підтримував зоозахисників під час пікету прокуратури Київської області, коли в селищі Коцюбинське депутат, якого звинувачували в отруєнні собак, самопроголосився головою.

Зараз Немировський веде виборчу кампанію та проводить зустрічі з виборцями, зокрема в Ірпені.

Але кампанія занадто коротка, і без підтримки рейтингової політичної сили залучати голоси виборців значно складніше.

Гаврилюк – друг команди Карплюка

Кандидується й чинний нардеп від 95-го округу Михайло Гаврилюкякий став законотворцем завдяки подіям на Майдані та відзначився “гречкосійством” у регіоні. 2014-го він балотувався від “Народного фронту“, наразі йде як самовисуванець. Найпопулярніша партія 2014 року, яка одержувала державне фінансування й могла підвищити свій рейтинг, розбудовуючи партійні осередки, за рік до парламентських виборів мала менш ніж 1% підтримки.

Програма парламентарія більше схожа на звіт за попередні п’ять років.

На трьох сторінках він описує свої досягнення в окрузі й лише як приписку до основного тексту десь наприкінці скромно зазначає, що своїми ключовими завданнями вважає припинення АТО, підвищення рівня соціальної підтримки відповідних категорій населення та покращення життя кожного громадянина України. 

Як і його колега Немировський, за методологією Руху ЧЕСНО, Гаврилюк має антирейтинг через підтримку законів про обов’язкове декларування для громадських активістів та необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора. 

Водночас він підтримав законопроекти про Антикорупційний суд та фінансування партій з держбюджету. За Виборчий кодекс не голосував.

Зауважимо, що в Гаврилюка доволі дружні стосунки з Карплюком та “Новими обличчями”. На фото нижче він з депутатом Ірпінської ради від “Нових облич” Максимом Плешком. Тоді майданівцю Гаврилюку вручили папаху.

Тому можна припустити, що Гаврилюк, як і представник ЄС, мають розколювати поле патріотичних виборців, щоб у Карплюка було більше шансів на перемогу.

Окрім того, такі дружні кандидати можуть допомагати з квотами у виборчих комісіях. Де-юре ці люди представляють технічного кандидата, а де-факто – головного претендента.

Зауважимо, що на сторінці у Facebook, де Гаврилюк зазвичай ділиться новинами, відсутня інформація про його наміри та будь-яка агітація. Також, на відміну від Карплюка, в окрузі немає його зовнішньої реклами й навіть агітаційних листівок. 

“Голос” висуває журналістку, а Титикало пішов самовисуванцем

Мешканці округу зверталися до політичних партій, аби ті на противагу Карплюку виставили єдиного кандидата. Серед тих, кого пропонували активісти, були журналістка Михайлина Скорик-Шкарівська та депутат Київської облради Роман Титикало.

Скорик-Шкарівська працювала головною редакторкою сайту podrobnosti.ua телеканалу “Інтер”, у газеті “Лівий берег”, на сайтах sobytia.tv, tochka.net та ін.

Авторка колонок інтернет-видання “Українська правда” активно висвітлює корупційні справи регіону, дерибани землі, затвердження Генплану Ірпеня без належних громадських обговорень із силовим супроводом тітушками та виведення коштів з місцевого бюджету.

Про те, що Скорик заборонили в’їзд до Росії та Білорусі, вона дізналася 2017 року під час візиту до Білорусі. Журналістка пов’язує це з тим, що вона була у Криму напередодні псевдореферендуму 2014 року. Тоді виявляла активну позицію щодо анексії Криму та російської агресії на Донбасі, писала про це в соцмережах, проводила тренінги з протидії пропаганді Кремля.

Чоловік Михайлини Скорик загинув під Іловайськом 2014 року.

Агітаційну кампанію Скорик розпочала після реєстрації в ЦВК. Їй допомагають волонтери.

Кандидатка публічно закликала йти всіх охочих у комісії від “Голосу” та волонтерити. Вона публічно агітує поповнювати її виборчий фонд.

Голова регламентної комісії Київської облради Роман Титикало, який нещодавно вийшов із фракції “Самопоміч”, також подався в кандидати.

Він є помічником народної депутатки, фігурантки антикорупційного розслідування Ірини Сисоєнко, котра наразі йде в нардепи в першій десятці списку партії “Сила і честь”.

Індекс опозиційних голосувань депутата 2017 року становив 3,7%.

Будучи депутатом облради, Титикало як юрист не раз допомагав громадам у розв’язанні гострих соціальних питань у суді. Він представляв громаду Забір’я, коли проти волі людей село хотіли об’єднати з Бояркою й фальсифікували громадські слухання.

Неодноразово ставав на бік громади Коцюбинського під час розгляду питань, які стосувалися перевороту влади в селищі. Згодом дії депутатів, котрі засуджувала регламентна комісія, були визнані незаконними в судовому порядку.

Титикало, як і представниця “Голосу”, звертається до друзів і всіх тих, хто його підтримує, для часткового фінансування реклами. Обіцяє не витрачатися на ефіри та рекламні білборди. Його дочасної агітації до реєстрації кандидатом зафіксовано не було.

Титикало разом зі Скорик-Шкарівською та кандидаткою від Громадського руху “Хвиля” Вікторією Крамаренко проводять спільні зустрічі з виборцями.

Крамаренко раніше підтримувала політичний проект екс-голови СБУВалентина Наливайченка, який очолював партію “Справедливість”. Він зняв свою кандидатуру на президентських виборах на користь Юлії Тимошенко й  зараз іде в першій десятці ВО “Батьківщина”.

Наразі Крамаренко є кандидаткою від “Хвилі”. Цю політичну силу очолює чинний нардеп Віктор Чумак, котрий під час президентської кампанії був VIP-агітатором Анатолія Гриценка. У 95-му окрузі “Громадянська позиція” Гриценка не висуває цього разу свого представника.

“Хвиля” не йде до парламенту зі своїм партійним списком, а кандидує лише 8 мажоритарників з-поміж 199 округів.

Окрім Титикала, у цьому ж окрузі в нардепи балотується ще один депутат облради – Микола Ляшенко

Індекс його опозиційних голосувань (“проти” та “утримався”) 2017 року становив 0,5%. Це означає, що депутат підтримує практично всі рішення облради.

Торік Ляшенко вийшов із фракції УКРОП через розбіжність думок щодо скликання чергової сесії Київоблради, яку тодішня голова від “Батьківщини”Ганна Старикова не скликала через побоювання, що депутати можуть усунути її з посади.

На місцевих виборах 2010 року Ляшенка обрали головою Вишневої міської ради. Тоді він представляв партію “За Україну”, яку очолював В’ячеслав Кириленко. 2006 року став депутатом від Соціалістичної партії України, очільником котрої був Олександр Мороз, але, за його словами, вийшов з партії, коли Мороз об’єднався з Партією регіонів.

“В облраду йшов від УКРОПу, та після того, як перший заступник голови фракції Майбоженко й голова фракції не підтримали необхідності скликання сесії (на якій хотіли усунути Старикову з посади голови облради, – прим. ЧЕСНО), чим заблокували економічний розвиток області, вийшов із фракції”, – коментує Ляшенко.

Його передвиборча програма має законотворче спрямування.

Агітаційну кампанію достроково Ляшенко не розпочинав. Після реєстрації його кандидатом у ЦВК узявся агітувати й обрав стилістику партії “Слуга народу”, зважаючи на її високий рейтинг.

Також кандидат намагається розважати своїх виборців, публікуючи вірші та графічні зображення із жартівливим підтекстом.

Представники Київсвяту

Голова Києво-Святошинської РДА Мирослава Смірнова стартувала з дочасною агітацією задовго до того, як зареєструвалася кандидаткою в ЦВК. На той час вона ще не визначилася з політсилою, від якої висуватиметься. Наразі Смірнова зареєстрована від УДАРу.

Ще не будучи кандидаткою, Мирослава Смірнова вже мала зареєстрованого клона. Ним виявилася мешканка Боярки Марина Смірнова, яка є цивільною дружиною однопартійця Карплюка – мера Боярки Олександра Зарубіна, про що вона зазначила в декларації. Цікаво, що цей самий міський голова Боярки фотографувався з Карплюком, коли той подавав документи до ЦВК. Це свідчить про те, що клона Смірнової міг створити саме Карплюк.

На посаді голови РДА Мирослава Смірнова мала змогу піаритися на об’єктах, профінансованих коштами, виділеними радою, та субвенціями.

Її програма починається з обіцянок будувати школи, дитсадки та дороги.

Виконання цих пунктів належить до повноважень саме районних адміністрацій. Фінансову допомогу можна отримати з держбюджету як субвенції, але для цього не потрібно бути законотворцем, а просто подати відповідну заяву про необхідність коштів.

Смірнова балотувалася від БПП до Київської облради, але її внутрішньопартійний рейтинг був досить низьким.

Вона йшла у списку БПП до парламенту 2014 року під явно непрохідним номером 110. А 2012-го входила до списку УДАРу під номером 58.

Наразі, після реєстрації кандидаткою, політична агітація Смірнової пішла на спад. У коментарі Руху ЧЕСНО вона зазначала, що із “Зе!командою” перебуває у дружніх стосунках. До речі, вона збереже свою посаду тільки в тому разі, якщо Зеленський не робитиме кадрової заміни, оскільки голів РДА призначає саме Президент.

Друга спроба Тигова у 95-му окрузі

Ще один представник Київсвяту балотується в цьому окрузі. Це екс-голова Києво-Святошинської райради, чинний депутат цієї ради Олександр Тигов.2014 року він висувався у 95-му окрузі від БПП і програв козаку Гаврилюку лише 1,5%.

Тоді, за тиждень до виборів, у Приірпінні з’явилися листівки, на яких нібито Наталія Королевська пише листа на підтримку кандидата від “Блоку Петра Порошенка” Олександра Тигова

Працівники штабу Тигова твердили, що це справа рук штабу кандидата в нардепи Анатолія Федорука, який теж балотувався в цьому окрузі.

У листівці йшлося про те, що Королевська, яка йшла від “Опозиційного блоку”, котрий після Революції Гідності мав високий антирейтинг, підтримує Тигова, який колись висувався на Дніпропетровщині від її партії.

У 2012 році Тигов справді балотувався у 28-му мажоритарному окрузі (Дніпропетровська область, звідки він родом) від партії “Україна – вперед!” Наталії Королевської, котра зараз іде під номером 4 від “Опозиційної платформи – За життя”. Тоді на батьківщині він одержав менш ніж 3% голосів виборців.

Але доволі високий результат на парламентських виборах дав йому змогу 2015 року потрапити до Києво-Святошинської райради від БПП. Його обрали головою ради, а за півроку оголосили недовіру й усунули з посади, обравши новим очільником райради Вадима Гедульянова. Тигов оскаржив це рішення ради в суді та виграв і першу, і другу судові інстанції. Розгляд справи в Касаційному адмінсуді досі триває.

Тигова не залишають мрії про Верховну Раду, і тому 2016-го на проміжних виборах він укотре балотується до парламенту як самовисуванець у 27-му мажоритарному окрузі на Дніпропетровщині. Але з невідомих нам причин знімає свою кандидатуру.

Зараз він веде дворову агітацію.

“Свобода” все ще вірить у свої сили

Президентські вибори показали, що найбільшу підтримку кандидат від “Свободи” здобув на Заході України. На Київщині, до якої входить 95-й округ, “свободівець” отримав дещо менш ніж 2% голосів виборців. 

Рейтинг “Свободи” є доволі низьким. Останні результати соцопитувань свідчать про те, що партія має близько 2% підтримки. Для того, щоб потрапити до парламенту за партійним списком, треба подолати 5%-й бар’єр. А отже, мажоритарка – чи не єдиний шанс для партії мати своїх представників у законодавчому органі.

На з’їзді партія затвердила кандидатом Олександра Кириченка. Це депутат Києво-Святошинської райради – району, який належить до 95-го округу.

Програма Кириченка майже ідентична передвиборчій програмі кандидата у Президенти на виборах 2019 року Руслана Кошулинського.

Активної агітації кандидата ані на його сторінці у Facebook, ані на окрузі не простежується.

Рух ЧЕСНО проаналізував перших зареєстрованих кандидатів у 93-му окрузі на Київщині, агітацію в Києво-Святошинському районі у 95-му окрузі, а також клонів 95-го та 94-го округів.

Також Рух ЧЕСНО зробив огляд перших десяток списків “Слуги народу“, “Голосу“, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана“, “Сили і честі” та “Опозиційної платформи – За життя“. Окрім того, уже вийшов огляд другої десятки “Опозиційної платформи – За життя“.

Політична партія “Голос” відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року мають відбутися позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539